Film- og teaterbranchen går sammen om at stoppe sexchikane

Ny arbejdsgruppe skal komme med forslag til, hvordan sexchikane kan stoppes.

Formand for Dansk Skuespillerforbund, Katja Holm, var i dag vært for et møde, hvor film-, tv- og teaterbranchen vil sikre et bedre arbejdsmiljø. (Foto: © Karoline Lieberkind, Scanpix)

De mange historier om seksuelle krænkelser i teater- og filmbranchen får nu 11 organisationer inden for branchen til at gå sammen for at sikre et bedre arbejdsmiljø.

Organisationerne har derfor nedsat en hurtigtarbejdende arbejdsgruppe, som skal komme med et oplæg til retningslinjer og indsamle viden om, hvordan man forebygger dårligt psykisk arbejdsmiljø.

- Den sidste tids debat har gjort, at tabuet er ved at blive brudt. Vi taler om dårligt psykisk arbejdsmiljø, og vi er hver især blevet mere bevidste om egen praksis og om, at dårligt psykisk arbejdsmiljø ikke kun er noget, de andre har. Det er godt, men nu skal der handles, siger Katja Holm, formand i Dansk Skuespillerforbund, som har været en af initiativtagerne til dagens møde.

Kort efter nytår vil der blive afholdt endnu et møde, hvor flere i branchen vil blive inviteret. Der skal partnerne blandt andet diskutere, hvordan man bedst griber det forebyggende arbejde an.

Producentforeningen, som er brancheforening for blandt andet film- og tv-producenter, har også taget initiativ til det tværgående arbejde.

- Jeg er meget glad for, at alle – både repræsentanter for arbejdsgivere og for ansatte – i dag meldte ud, at vi har brug for hinanden, hvis vi skal sikre en professionel branche, hvor man kan gå på arbejde uden fare for at få overskredet sine grænser, siger Klaus Hansen, der er direktør i Producentforeningen.

Har fået konsekvens for Peter Aalbæk

Mødet kommer i kølvandet på hele #metoo-bølgen, hvor en række skuespillere har anklaget flere mænd for seksuelle krænkelser. Herhjemme har kvinder anklaget Peter Aalbæk fra Zentropa for upassende adfærd, hvilket har fået Arbejdstilsynet til at undersøge forholdene.

Indtil den undersøgelse er klar, arbejder Peter Aalbæk hjemme.

De 11 organisationer, som er gået sammen om initiativet, er Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund, FAF, Danske Scenografer, Danske Filminstruktører, Danske Sceneinstruktører, TIO, Danske Teatres Fællesorganisation, Danske Dramatikere, Projektstøtteudvalget for Scenekunst og Det Danske Filminstitut.