Der blev uddelt masser af smil, glimmer og regnbueflag under den store Copenhagen Pride-parade i hovedstaden lørdag eftermiddag.
Og traditionen tro holdt paradedeltagerne sig ikke tilbage med at vise opfindsomme klæder frem og danse på vognene foran de mange fremmødte tilskuere langs ruten fra Frederiksberg til Københavns Rådhus.
Men den årlige Pride-parade er ikke kun glimmer, dans og gamle hits i højtalerne. For mange af deltagerne har dagens festligheder også et skær af alvor.
Hurra for at kunne gå hånd i hånd
Det gælder blandt andre ægteparret Carola Delgardo og Paulina Sander Melby. De er taget sammen til paraden udklædt som fangerne fra Netflix-serien ’Orange Is the New Black’ og nyder at kunne vise deres kærlighed frem offentligt.
- Vi vil gerne vise, hvor glade vi er for, at man rent faktisk kan gå hånd i hånd her i Danmark og sætte fokus på, at der mangler meget ude i verden, siger Paulina Sander Melby.
- I Danmark er vi godt på vej, men der er mange lande – for eksempel Carolas hjemland Nicaragua – som ikke er så godt på vej, siger hun.
Paraden giver også Michael Knudsen noget særligt. Han kommer fra Odense og har i dagens anledning iført sig en voluminøs hvid kjole.
- Det er en stor fest for os, som ikke bliver accepteret de andre steder (…) Det er mit sjette år på Priden, og jeg har bare fået mere i rygsækken og mere tro på mig selv. Man får noget opmærksomhed og får bekræftet, at vi er okay, som vi er, siger han.
- Jeg føler ikke, at jeg er alene
Også ”Sarah”, der er fetichist, gik med i paraden i dag iført halsbånd og lædertøj for at kæmpe for mangfoldighed.
- Jeg bliver stolt over, den jeg er, fordi jeg tør vise mig selv frem. Og jeg føler ikke, at jeg er alene om det, fordi jeg har alle de her andre mennesker omkring mig. Så det er en dag, der står i acceptens tegn.
Traditionen tro var der masser af virksomheder, organisationer og politiske partier, der gik med i paraden.
I år var en flok ambulancefolk fra Region Sjælland også på pletten – ikke for at kunne rykke ud med blå blink, men for at deltage i paraden, fortæller ambulancefører Martin Thomsen:
- Vi er her for at fejre mangfoldigheden og for at vise, at man kan godt være homoseksuel og være ambulancemand. Jeg vil først og fremmest gerne have, at vi får vist at der er plads til alle hos os, det er det vigtigste, men vi er her også for at have en stor fest.
Beredskabet anslår, at op mod 25.000 personer i dag deltog i paraden, og at omkring 300.000 tilskuere fulgte optoget fra fortorvet langs ruten, skriver Ritzau.
Se flere billeder og interviews fra dagens Pride-parade i videoen øverst her på siden.