Eurovision-ekspert om stemmefusk: 'Det er en regulær skandale'

Seks lande har ifølge EBU snydt med stemmerne til Eurovision. Det underminerer showets troværdighed, siger ekspert.

Rumænske WRS nåede videre til Eurovision-finalen i lørdags. Hans hjemland var blandt de lande, der ifølge EBU snød med stemmerne. (Foto: © MARCO BERTORELLO, Ritzau Scanpix)

Rygterne har svirret i Grand Prix-land den seneste uges tid.

Og nu har arrangørerne bag Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), så bekræftet, at man har fundet "uregelmæssige stemmemønstre" i seks landes juryer under den anden semifinale, der fandt sted torsdag den 12. maj.

Det drejer sig om Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien, San Marino og Aserbajdsjan, skriver EBU i en pressemeddelelse, hvor organisationen slår fast, at man aldrig tidligere har set så store uregelmæssigheder i juryens stemmemønstre.

Ifølge EBU valgte fagjuryerne i de seks lande at tildele hinanden markant flere og højere point end resten af de 15 lande, der også stemte i semifinalen.

- Stemmeafgivelsens integritet, både fra fagjuryerne i hvert land og seernes stemmer, er essentiel for showets succes. Det er EBU's pligt over for alle interessenter, ikke mindst de 40 deltagende public service-broadcastere, at sikre, at vi kan levere et troværdigt resultat ved slutningen af vores liveshows, lyder det fra EBU, som fastslår:

- Ethvert brud på reglerne vil blive taget meget alvorligt.

Da snyderiet blev opdaget, valgte EBU derfor – i overensstemmelse med Eurovision-reglerne – at fjerne de uregelmæssige jurystemmer i de seks lande i finalen og erstatte dem med point, der var udregnet på baggrund af resultater fra andre lande med lignende stemmemønstre.

De seks landes snyd har dog ikke været udslagsgivende i forhold til, hvem der gik videre til fra semifinalen til finalen. Resultatet i både semifinaler og finale afgøres både af jury og seere, der hver har 50 procent af magten i forhold til det samlede resultat.

Lørdag den 14. maj vandt ukrainske Kalush Orchestra Eurovision-finalen med rekordmange seerstemmer. Danmark var ikke med i årets finale. (Foto: © MARCO BERTORELLO, Ritzau Scanpix)

'Slår tidligere sager'

Sagen er ifølge Grand Prix-ekspert og tidligere Eurovision-kommentator Ole Tøpholm yderst speget for Eurovision:

- Det er en regulær skandale, og det er med til at underminere troværdigheden om afstemningsformen i Eurovision, som skal være gennemskuelig og fair for alle og beror på, at alle har en lige chance.

- Indimellem dukker der beskyldninger eller småsager op om uregelmæssigheder i afstemningen. Men det her slår tidligere sager.

Ifølge Tøpholm har EBU tidligere holdt nogle af de tidligere østlande, deriblandt Moldova og Aserbajdsjan, "i kort snor".

- Men det her med, at man simpelthen går ud og offentligt underkender juryresultaterne i seks lande, det er omfattende, siger han.

Det var som bekendt ukrainske Kalush Orchestra, der endte med at sejre ved sangdysten den 14. maj. Og heldigvis for det, mener Tøpholm:

- Men andre år har der været tæt løb, og dér kunne det her måske have haft en konsekvens i forhold til, hvem der til syvende og sidst havde vundet Eurovision. Det havde været helt katastrofalt, hvis vi havde udpeget en forkert vinder, og derfor er det kun fair, at EBU slår hårdt ned på de her lande.

På baggrund af denne sag mener Ole Tøpholm derfor, at der nu potentielt kan blive åbnet for en debat om, hvordan afstemningssystemet er indrettet.

- Jeg tror ikke, der bliver ændret på selve pointsystemet, men jeg kunne godt se for mig, at der skal gøres noget i forhold til, hvem der sidder i de enkelte landes juryer. Hvem ved, måske jurymedlemmerne fremover skal udpeges centralt af EBU og ikke de enkelte lande selv?

- Eurovision er en supertanker, og det sker sjældent, at man ændrer radikalt på tingene fra år til år, men når der er problemer i så mange lande, bør man nok gøre et eller andet.

Vladana fra Montenegro gik ikke videre fra Eurovision-semifinalen. Hendes hjemland afviser, at man har snydt med stemmerne. (Foto: © MARCO BERTORELLO, Ritzau Scanpix)

Montenegro afviser beskyldninger

I kølvandet på sagen om stemmefifleriet har blandt andet Montenegros broadcaster, RTCG, afvist EBU's påstand om, at landet skulle have snydt med stemmerne i den anden semifinale.

Det skriver mediet Eurovisionfun.

- Vi vil understrege, at det intet har at gøre med Montenegro, og at det kun er spekulation, som ikke er sandt, og ubekræftet information, lyder det i en udtalelse fra RTCG, som fortsætter:

- Eurovision Song Contest er en konkurrence, som har et regelmæssigt og stort publikum, og som næsten altid er ledsaget af forskellige intriger, hvilket vi er sikre på også bidrager til dens popularitet.

Ifølge pressemeddelelsen fra EBU har man givet de seks landes broadcastere mulighed for at undersøge jurystemmerne yderligere.

- EBU, dets medlemmer og referencegruppen vil fortsat samarbejde tæt for at sikre integriteten og succesen for et arrangement, som har været en unik platform for kreativt talent gennem 66 år og ser frem til fortsat at kunne underholde publikum verden over, lyder det afslutningsvist.