(Foto: © Zuhal Kocan, DR)

Efter corona-dvale er Danmarks største pride-fest i gang: 'Det er fedt at blive mindet om, at der er andre ligesom os'

København og Malmø er frem til 22. august værter for kæmpe regnbuefest.

Vilde dragqueens, tusindvis af queers og alle regnbuens farver. Hovedstaden og Malmø holder i disse dage WorldPride og EuroGames under navnet Copenhagen 2021.

Farveladefesten fejrer LGBT+-miljøet med sportsstævnet EuroGames, en masse debatter, kulturarrangementer, fester og LGBT+-rettighedsforedrag. Hele molevitten bliver afsluttet næste weekend med seks coronasikre og farverige parader, der langsomt vil bevæge sig gennem Københavns gader.

Allerede i torsdags åbnede Copenhagen 2021 med en parade i Malmø, og siden da og frem til næste weekend skal den skånske hovedstad og København være værter for omkring 1.000 forskellige arrangementer.

Arrangørerne forventer, at mellem 200.000 og 250.000 mennesker vil deltage, hvoraf 30.000 til 40.000 vil være udenlandske gæster.

Vi tog forbi området omkring Rådhuspladsen i København, hvor flere af festlighederne finder sted. Mærk pride-stemningen, og hør, hvad nogle af deltagerne ser mest frem til at opleve den næste uges tid.

  • Jack Ashley Benn (tv.) er 34 og er også dragqueenen Jaxie. Han glæder sig mest til Drag Night, som bliver afholdt i KB Hallen, men også vises i Fælledparken fredag 20. august. Her optræder han med to numre, hvor det ene er en løftet pegefinger til det heteronormative samfund og et mere opløftende nummer med fokus på transkønnede og sorte. - Der er meget at kæmpe for i LGBT+-miljøet, både internt og eksternt. Det vigtigste er at kæmpe for transkønnede og sorte og brune LGBT+-personer, siger han og tilføjer, at der er stor opmærksomhed omkring hvide, cis-kønnede homoseksuelle. Han oplever selv, at han bliver kaldt racistiske navne på gaden, når han har en almindelig sort T-shirt på, og når han klæder sig i mere farverige gevandter, kan det også føre tilråb med sig. Peter Hylleberg Larsen på 43 glæder sig også til festugen. Han ser mest frem til at opleve mangfoldigheden - og festglade mennesker generelt. - Jeg føler næsten ikke, jeg har set mennesker i to år. Så jeg glæder mig til at se mange glade mennesker i bybilledet, siger han. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    1 / 9
  • Københavns Rådhusplads eller WorldPride Square, som det kaldes i disse dage, er et af stederne, hvor regnbuefesten foregår hele den kommende uge. Her er blandt andet mad- og drikkeboder, underholdning, musik og events om LGBT+-rettigheder. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    2 / 9
  • Atlas Ronja-Helena Nielsen, Alex Zander Hensvold, Kim Thise Ankler og Alexander Franklin Baune (fra højre mod venstre) er glade for, at priden finder sted, efter at corona har holdt mange indendørs i det sidste halvandet års tid. - Det er vildt fedt at blive mindet om, at der er andre ligesom os. Man har siddet hjemme og følt sig lidt ensom, særligt når det ikke er alle i ens omgangskreds, der støtter en. Så er det fedt at komme ud sammen med andre ligesom en selv, hvor man føler, man har lov til at være anderledes, siger Alexander Franklin Baune på 20. De mener alle, at der stadig er noget at kæmpe for. Blandt andet at der kommer en mere naturlig accept af ens kønsidentitet, og at man ikke bliver chikaneret på gaden på grund af ens udseende. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    3 / 9
  • "You are included eller på dansk": "Du er inkluderet". Sådan lyder sloganet for festlighederne under Copenhagen 2021. Hver dag frem til søndag 22. august vil der være events i Malmø og København. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    4 / 9
  • Copenhagen 2021 består af flere dele: LGBT+-sportsstævnet EuroGames, der begynder på onsdag, hvor der vil være konkurrencer i 22 forskellige sportsgrene med deltagere fra Danmark og udlandet. Derudover er der WorldPride, Art & Culture og Human Rights Forum. Her diskuteres der blandt andet LGBT+-rettigheder over hele verden. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    5 / 9
  • Alba Runge på 21 (tv.) har taget sine veninder med til WorldPride Square. Hun er selv biseksuel, mens hendes veninder ikke er LGBT+'ere. Alba Runge har været frivillig for priden i flere år, og så har hun været med til at lave bogen 'Lev og lad leve', der indeholder 1000 vidnesbyrd om hadforbrydelser i Danmark. - Mange forbinder priden med paraden, som jo er en demonstration i forklædning. Men der er en masse andre events, hvor man kan høre om alt det, der er at kæmpe for, siger hun og peger på blandt andet hadforbrydelser i Danmark og LGBT+-personers rettigheder og abortlovgivningen generelt i lande som Polen. Caroline Korsbæk Nørby (th.) har været til priden før. Hun synes, der er en fed stemning, og så lærer hun en masse nye mennesker at kende, siger hun. For Alberte Faith Henter (mf.) er dette år hendes første pride. - Jeg har været til storskærmsarrangement til EM, og der var en aggressiv stemning. Her er alle openmindede og accepterende. Der er intet had her, og det kan jeg virkelig godt lide, siger hun. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    6 / 9
  • Der er under priden flere arrangementer om menneskerettigheder. Blandt andet er der en tre dage lang menneskerettighedskonference i København, et flygtninge og immigrations-topmøde i Malmø og en større interparlamentarisk forsamling på Christiansborg for 150 parlamentarikere fra hele verden. Desuden forventes 1000 aktivister at deltage i events i disse dage. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    7 / 9
  • På grund af corona er flere events blevet nedskaleret og omlagt - blandt andet paraden på lørdag, som plejer at være én lang parade, men som i år bliver delt i seks mindre parader. På Rådhuspladsen eller WorldPride Square kan man dukke op, som man vil. Men ved enkelte arrangementer skal man på grund af coronareglerne have adgangsbillet. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    8 / 9
  • WorldPride, som i år holdes i København og Malmø, holdes for første gang sammen med EuroGames, som er en international sportsbegivenhed for LGBT+-personer. EuroGames bliver afholdt hvert år, og WorldPride hver andet år. (Foto: © Zuhal Kocan, DR)
    9 / 9