DR's Grand Prix-chef svarer på kritik efter dansk nederlag: 'Det er da skide ærgerligt, at vi ikke er med på lørdag'

Erik Struve Hansen mener dog ikke, at DR's strategi for Grand Prix er forfejlet, selvom Danmark har misset finalen to år i træk.

Erik Struve Hansen er ærgerlig over, at Danmark endnu en gang misser Eurovision-finalen, men bakker fortsat op om det danske bidrag. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Når årets Eurovision-finale lørdag aften ruller over skærmen, bliver det uden Danmark.

Danske Reddi formåede nemlig ikke at synge sig videre fra tirsdagens semifinale, og dermed misser Danmark for andet år i træk en plads i finalen.

Det danske Eurovision-flop er blandt andet blev mødt med kritik fra eksperter, der ikke mener, at DR gør nok for, at Danmark klarer sig godt i Eurovision, samt at det er direkte "pinligt", at vi nu for andet år i træk er ude af verdens største musikkonkurrence inden finalen.

Vi har derfor spurgt DR's Grand Prix-boss, Erik Struve Hansen, der er programansvarlig for Eurovision og Dansk Melodi Grand Prix, hvordan han forholder sig til årets danske Eurovision-skuffelse, og hvilke konsekvenser resultatet kan få for næste års Grand Prix.

Det er andet år i træk, Danmark ikke er med i finalen. Er det godt nok set fra din stol?

- Jeg forholder mig til Eurovision år for år, og jeg synes, det er to helt forskellige bud, vi har sendt (sidste år sendte Danmark Fyr & Flamme med 'Øve os på hinanden', red.). Det er to bud, der har rigtig meget "Danmark" i sig på hver sin måde, og i mine øjne er det dét, Eurovision kan, når det er bedst: være en blanding af hvert lands lokale lyd flettet ind i nogle sindssygt gode popsange. Det synes jeg, vi har sendt begge år.

- At det så ikke er faldet i hele Europas smag, er da noget, vi tager til efterretning og tager med, når vi skal finde ud af, hvad vi gør i 2023. Men det er the name of the game. Det er i hvert fald ikke Reddis skyld, for de leverede en helt formidabel optræden i aften.

Se Reddis optræden fra tirsdagens semifinale her:

Dansk Melodi Grand Prix har sloganet 'Vores sang', og DR's mål er at finde "hele Danmarks sang". Men til Eurovision skal man jo finde "hele Europas sang". Har DR en forkert strategi, når det kommer til at sikre en succesfuld Eurovision-deltagelse?

- Det synes jeg ikke. Jeg synes, det vigtige er, at sangene ved Eurovision har et tydeligt afsæt i det land, de kommer fra – men selvfølgelig gerne med et potentiale, så det kan løfte sig uden for hjemlandet, når det kommer til Eurovision. Og det synes jeg 'The Show' kunne.

Men når vi ikke går videre, må man jo antage, at det potentiale ikke blev forløst. Hvorfor tror du, vi ikke gik videre?

- Det er svært for mig at regne ud, hvad man har siddet og tænkt foran tv'et på tværs af Europa. Selvom vi er i et europæisk fællesskab, er vi også super forskellige, og det kan man jo også høre på sangene i aften. Og så synes jeg, at vi var oppe mod et heftigt felt af sange. Så hvem der har stemt og ikke har stemt, og hvorfor, det synes jeg er svært at svare på.

Dansk Melodi Grand Prix har fokus på at skabe hits, der kan få et liv uden for showet, men 'The Show' har ikke været at finde på den danske hitliste og røg ud af 'Top 200'-hitlisten på Spotify tre dage efter den danske finale. Når man hverken går videre i Eurovision eller får skabt et hit i Danmark, har DR's strategi så fejlet?

- Som helhed var årets danske Grand Prix faktisk dét Grand Prix, hvor der har været allerflest sange, der er blevet spillet i radioen op til showet og efterfølgende. 'The Show' blev vindersangen, og jeg synes, det er et fantastisk hit. Jeg er selv en af dem, der har bidraget til afspilningerne på Spotify.

- At den så måske ikke virker i en Spotify-sammenhæng, der bygger på nogle mekanismer, hvor omkvædet nærmest skal i gang indenfor de første tre sekunder… Nej, det kriterium lever den ikke op til. Om den får et langt liv på radio, det ved jeg heller ikke. Men tror jeg, det er en Grand Prix-sang, man vil kunne huske fremover? Ja, det gør jeg, for det er en unik og original sang fremført af et fedt og dygtigt band.

Hvis man skal være lidt grov, kan man jo konstatere, at sangen tilsyneladende hverken kan klare sig på Spotify, i radioen eller til Eurovision. Var det den forkerte sang, Danmark sendte afsted i år?

- Jeg synes ikke, det var den forkerte sang, der blev valgt. Den er sin helt egen og har et vigtigt budskab i forhold til kvinder, der spiller musik, som vi har fået sat på dagsordenen i Danmark – og som man så selvfølgelig også kunne have håbet på var blevet sat på dagsordenen i en europæisk sammenhæng.

- Det synes jeg også er vigtigt – uanset om den så lå nummer ét på hitlisterne eller ej. Jeg står 200 procent bag den sang, og jeg synes stadig, det er et fantastisk nummer.

Sidste år blev Danmark repræsenteret af duoen Fyr & Flamme. Heller ikke de formåede at synge sig videre fra semifinalen. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Dansk Melodi Grand Prix blev i år kritiseret for, at det musikalske niveau var for lavt, og Europa har heller ikke vurderet, at vores vindersang var god nok til at nå finalen. Kommer det her til at få nogle konsekvenser for den måde, DR udvælger sangene på til næste års Grand Prix?

- Det er en lille smule tidligt for mig at konkludere noget endeligt om det, 30 minutter efter showet er slut.

Men I gør jer vel nogle tanker om den slags på forhånd?

- Det gør vi, og vi evaluerer hele tiden på Grand Prix og Eurovision.

- Vi synes selvfølgelig, det her er super ærgerligt. Det synes Reddi også selv, hvem gør ikke det? Men nogle går videre, og nogle går ikke videre. Strategien om, at det danske bidrag skal tage udgangspunkt i en dansk musikscene, som rent faktisk findes, fremfor at forsøge at skabe et Frankenstein-nummer, som man måske tror kan sno sig videre til finalen, den kommer vi ikke til at ændre på.

Hvorfor ikke?

- Jeg tror ikke, vejen frem er at forsøge at regne ud, hvad der kan virke i Eurovision, og tro, at der findes en eller anden hemmelig formel, der kan hjælpe os til at klare os godt.

- Men vi kommer selvfølgelig fortsat til arbejde på at løfte både showet og udvalget af sange i Dansk Melodi Grand Prix og kigge på, hvad der skal til for at klare sig godt i Eurovision. For det er da selvfølgelig sjovest, når man har en sang, der også kan komme på landkortet i en Eurovision-finale.

Er det vigtigt for DR, at Danmark kommer i finalen?

- Det ville da være skønt, det vil jeg ikke lægge skjul på, og det er da skide ærgerligt, at vi ikke er med på lørdag. Det havde jeg håbet på, og jeg synes, vi havde en sang, som jeg troede også kunne noget i den her sammenhæng. Det havde den fortjent.

Hvordan sikrer vi, at Danmark kommer i finalen næste år?

- Det gør vi ved at lave det bedst mulige Dansk Melodi Grand Prix ud fra den præmis, som vi fra DR's side har sat op for showet; at finde den sang, som danskerne synes, der repræsenterer Danmark bedst muligt.

Hvor tæt på eller langt fra Danmark var fra en finaleplads, afsløres efter årets finale, hvor alle stemmer fra semifinalen offentliggøres.

Årets finale - der altså bliver uden dansk deltagelse - ruller over skærmen lørdag aften.

Det danske bidrag Reddi, under generalprøven til tirsdagens semifinale. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)