(Foto: © Betina Garcia, DR)

Droppede gode lønninger for iværksætter-eventyr: 'Vi skal knibe os i armen dagligt'

Marie og Julie Skall udskiftede job i internationale modevirksomheder med et liv som selvstændige designere.

Da søstrene Julie og Marie Skall for seks år siden lagde en lille kollektion med bløde striktrøjer og lette bomuldskjoler i cykelkurven og kørte ud for at besøge potentielle forhandlere, var bæredygtigt tøj ikke særligt moderne.

Det var i hvert fald deres oplevelse, for hverken forhandlerne, pressen eller andre, de præsenterede deres nye tøjmærke for, virkede særligt interesserede i den bæredygtige profil, som de fortalte om.

- Når man tænker på, hvor meget det fylder i mediebilledet i dag, så er det helt vildt at tænke på, siger Julie Skall.

Hun og søsteren Marie Skall havde begge arbejdet i store internationale modevirksomheder inden da, men de var begyndt at miste glæden ved deres arbejde, fordi de oplevede, at man ofte gik på kompromis med både kvalitet og design for at møde en bestemt pris eller mængde.

- Vi begyndte at tale om, at det ikke kunne passe, at det skulle være på den her måde. Man må kunne skabe tøj på en anden måde.

De vinkede derfor begge farvel til gode indtjeninger og spændende rejser og sagde goddag til lange dage, stram økonomi og en hel del research for at finde de rigtige materialer og producenter til det, der blev deres fælles tøjmærke, Skall Studio.

- Hvis vi skulle gå ind i det her, skulle det være helhjertet og med god samvittighed netop ved at være så bæredygtige som overhovedet muligt, siger Marie Skall.

For dem betyder det, ud over brug af økologisk bomuld og danskproduceret strik, også at være mere eller mindre uberørte af modens skiftende trends – og at hjælpe kunderne med at sy en knap i, hvis den skulle falde af.

  • Da Marie og Julie Skall dannede Skall Studio i 2014, havde de svært ved at finde andre, der arbejdede aktivt med bæredygtigt tøj. - Der var ingen. Der var nogle få udenlandske, som vi så lidt op til og skævede lidt til for at få noget inspiration, men ellers var det ikke noget, man var. Det var sådan lidt umoderne, måske fordi det bæredygtige, der var, ikke var så smart eller feminint, siger Marie Skall. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    1 / 12
  • Derfor var det også lige med at finde hoved og hale i, hvordan man overhovedet laver bæredygtigt tøj, før Skall Studio var en realitet. - Vi brugte næsten et år bare på research for at blive klogere på produktion, materialer og metoder. Langsomt fik vi så støbt et koncept, der selvfølgelig handlede om en stil og design-dna, men også for hvilke rammer vi ville arbejde indenfor. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    2 / 12
  • - Da vi lavede den første kollektion, var det ikke muligt at få økologisk bomuld, det var svært at finde hos de leverandører, vi samarbejdede med. Men for hver kollektion, vi har lavet, er der efterhånden kommet flere muligheder for bæredygtige materialevalg til. I dag er der jo mange brands, der bruger økologisk bomuld, så det er ikke længere svært at skaffe. Men der er stadig nogle gange, hvor vi skal overveje, hvad der er vigtigt for os, og nogle gange betyder det også, at vi må tage nogle fravalg; fabrikker, vi ikke vil samarbejde med eller bestemte styles, vi ikke laver, siger Julie Skall. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    3 / 12
  • Noget af det første, som Julie og Marie Skall valgte at gøre, var at lave strik, der blev produceret i Danmark. - Det var en måde for os at bringe noget produktion tilbage til Danmark. Vi synes simpelthen, det er så ærgerligt, at det er et håndværk, der er ved at forsvinde. Der er jo virkelig få spinderier herhjemme. Så selvom vi ikke lige kunne få økologisk bomuld til at starte med, fordi det ikke var tilgængeligt, så prøvede vi at gøre nogle andre ting, der i hvert fald gjorde, at vi var godt på vej. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    4 / 12
  • For Julie og Marie Skall er bæredygtighed også et spørgsmål om lang levetid for tøjet. - Vi har altid haft en kærlighed til klassisk design. Vi har blandt andet altid hentet meget inspiration fra second-hand, siger Marie Skall. Vi har for eksempel en fælles gammel Burberry-frakke, vi fik af vores faster for 20 år siden. Det var en, hun selv havde fundet i en genbrugsbutik. Den holder stadig i både design og kvalitet. Og det er jo fantastisk, når man kan skabe noget, der er tidløst, både i design, men også i holdbarhed. Så det er en af grundstenene i vores arbejde. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    5 / 12
  • At tingene skal holde længe, betyder også, at søstrene opfordrer folk til at passe godt på tøjet - og hjælper, hvis uheldet er ude. - Tøj kan jo gå i stykker. Pigerne cykler rundt med det, og nogle ting er bare lavet i mere skrøbelige materialer, siger Marie Skall. - Vi siger ikke, at vores tøj holder for evigt, men vi håber, at folk – i tøjets naturlige levetid – ikke skiller sig af med det, fordi en knap falder af. Der er faktisk utroligt mange, der ikke ved, hvordan man syr en knap i en skjorte. Og det er jo fair nok. Så hjælper vi med det. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    6 / 12
  • Selvom det ikke var det bæredygtige element, der solgte varen hos Skall Studio til at starte med, voksede mærket stille og roligt de første år. - Der var ikke noget, der gik stærkt overhovedet, siger Marie Skall. - Men så begyndte det jo lige pludselig at tage fart. - Ja, og det var nok en kombination af, at vi i takt med at vi fik flere forhandlere også blev mere kendte, og så kom der jo lige pludselig meget mere fokus på bæredygtighed. Og der stod vi som et af de få brands, der arbejdede med det, og nu ville alle jo gerne vide mere om det, siger Julie Skall. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    7 / 12
  • Det var nærmest en selvfølge, at både Marie og Julie Skall endte med at lave tøj. De er vokset op med en mor i samme branche, og de syede deres eget tøj fra de var helt unge. Men egentlig ville deres mor helst ikke have, at de valgte samme levevej som hende, for arbejdsvilkårene i tøjbranchen var ikke altid lige gode, syntes hun. Og at branchen kan være hård, har søstrene set med egne øjne blandt dem, de uddannede sig sammen med. - Jeg tror, at nærmest halvdelen af dem laver noget andet i dag, siger Julie Skall. - Der er jo mange, der måske gerne vil ind i branchen, men finder ud af, at det er en hård verden. Arbejdstiderne kan være lange, der er høje krav, og man bliver hele tiden bedømt på det, man skaber. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    8 / 12
  • - Vi plejer at sige, der er to sider af modebranchen. Der er den side, hvor vi sidder og nørder med produktet, og så er der den lidt mere glamourøse side, som mange ser, hvor man tror, det handler om at lægge det perfekte billede på Instagram, at have det rigtige på eller at rejse. Den del kan virke meget tiltrækkende for mange, men det er nok ikke alle, der kan tåle det. For det ER hårdt. Og hvis man ikke rigtig kan finde sin plads i branchen og finde det, man er rigtig god til, så kan det være rigtig hårdt. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    9 / 12
  • At starte egen virksomhed gør det ikke mindre hårdt. Det kan Julie og Marie Skall skrive under på. - Der gik jo flere år, før vi tog løn ud for eksempel, siger Julie Skall. - Det, tror jeg, mange iværksættere vil kunne genkende; man lægger hele sit liv og sin opsparing i et projekt, man tror på, og så går der flere år, hvor man stadig ikke har nogen indtægt og prøver at få det hele til at løbe rundt med deltidsjob ved siden af. På et tidspunkt tror jeg, min årlige indkomst var mindre end en SU – og på det her tidspunkt havde vi jo været ude og arbejde og egentlig haft gode stillinger, gode lønninger og rejser. Men jeg tror i de situationer, hvor det er hårdt, der lærer man også sig selv godt at kende: Hvad er vigtigt i ens arbejdsliv? Hvad betyder noget? (Foto: © Betina Garcia, DR)
    10 / 12
  • - For os handler det meget om produktet og om glæden ved det, man laver, siger Marie Skall. - Vi elsker begge håndværket, og det tror jeg, er rigtig godt, for vi lader os ikke påvirke af hurtige tendenser eller den hårde konkurrence, der kan herske i modebranchen. - Og så har vi vores helt egen stil, hvor vi ikke forsøger at ligne andre, tilføjer Julie Skall. - Det er jo ikke, fordi vi har opfundet den dybe tallerken eller et eller andet helt vildt avantgarde. Vores stil er klassisk og enkel, nordisk og lidt feminin. Vi laver det tøj, vi selv har lyst til at gå i. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    11 / 12
  • - Vi har bare lavet Skall Studio, fordi vi ikke kunne lade være, siger Marie Skall. - Men vi er meget, meget taknemmelige for der, hvor vi er i dag. Vi har ofte kigget på hinanden og sagt, at det er vildt, at det her sker. Vi har godt gang i Danmark, men vi kan mærke, at det nu også tager fart i udlandet, og det synes vi jo er rigtig spændende. Det har vi ønsket længe. - Vi skal knibe os i armen nærmest dagligt, siger Julie Skall. - I øjeblikket sidder vi jo med tomme hylder og bliver kimet ned af kunder dagligt og har ikke varer på lager. Det får vi i næste uge! (Foto: © Betina Garcia, DR)
    12 / 12