Nytår er lig med taler. Det gælder både for dronning Margrethe, statsministeren og private fester.
Det er dog også tradition i DR2's Deadline, hvor det de seneste år har været professor i psykologi Svend Brinkmann, forfatter Sara Omar og det færøske medlem af Folketinget Sjúrður Skaale, der har talt til seerne.
Den tradition fortsatte i år, men i et noget andet sprog og en anden stil, end det plejer at være.
- Jeg har fået æren af at holde nytårstalen efter lorteåret over dem alle i et program, jeg aldrig har set.
Sådan lød det fra den danske rapstjerne Tessa, der er kendt for sine kontante tekster, som hun også gav smagsprøver på i sin tale, der i skrivende stund er set flere end 200.000 gange på Facebook, hvor den også er delt mere end 1.000 gange.
- Rollerne er vendt rundt, Barbie rykker Ken rundt, nu' du kun i centrum, når jeg sætter mig på den mund, som du kan høre hende rappe til P3 Guld lige her:
Ikke bare trolls og sørgelige haters
Tessa var dog ikke kun troppet op i Deadline-studiet for at rappe. Hun var kommet for at bruge det talerør, som hun især har skabt sig det seneste år.
Her er hun blandt andet kåret til 'Årets nye navn' til Danish Music Awards, fået Helle Thorning-Schmidt med i sin musikvideo til sangen 'Blæstegnen', og hendes sange er streamet millioner af gange.
Tessa har ikke bare kæmpet sig til toppen af den danske rap-trone. På vejen har hun lagt alt fra hjemløshed til seksuelle overgreb bag sig. Hun har givet mange unge kvinder en stemme, selvtillid og en følelse af fællesskab.
- Og de har givet mig det samme, siger Tessa.
Og i sin tale i Deadline gav hun også kulturelite en opsang.
- Selvom den danske kulturelite har taget mig til sig - obviously (åbenlyst. red.) - så er jeg blevet kaldt luder og stakkels forsømte pige så mange gange i kommentarsporene, at det ikke bare kan tilskrives internet trolls og sørgelige haters.
- Det er et udtryk for et kvindesyn, der stadig lever i alle afkroge af samfundet, siger hun i talen.
Der er fucking noget galt
Det var nemlig ikke kun coronapandemien, der tog overskrifter i 2020, men også kampen for ligestilling, MeToo og seksuelle krænkelser.
Ifølge Tessa bliver en kvinde, der udlever sin seksualitet, set som værende uden selværd og selvrespekt eller en svigtet sjæl, der i virkeligheden bare søger kærlighed og bekræftelse.
- Hun kan ikke bare være liderlig og have lyst til at tage kontrol, siger hun.
Manglen på ligestilling viser sig ifølge Tessa også i debatten om hendes tekster.
- Mine tekster er ikke mere dirty end mænds. De har også fået hug, men sjældent af den simple grund, at de var mænd.
Talen og især sproget i talen har også allerede fået kritik i kommentarsporene på sociale medier. Det overrasker dog ikke Heidi Robdrup, der er redaktionschef på Deadline.
- Hvordan man taler og fremstår vil altid være genstand for debat. Det gælder ikke kun Tessa, men også mange andre af Deadlines gæster - især på sociale medier, siger hun.
Hyldes på nettet
De negative kommentarer om Tessas tale er dog i klart mindretal. Talen bliver hyldet af både mænd og kvinder, unge og gamle, politikere og erhvervsledere - blandt andre Marianne Dahl, der er direktør i Microsofts vesteuropæiske hovedkontor.
- De unge kvinder er bare rykket videre og forbi os - ikke flere glasloft, mere skam, flere mentorordninger eller coaching sessions. De tør være mennesker og ikke ‘bare’ piger/tøser/kvinder. Vi andre hepper og er helt håbløst bagud. Go Girls Go, skriver hun på Twitter.
Også i Red Barnet er man begejstrede for Tessas tale, der sluttede af med en opsang til forældrene bag skærmene. De har nemlig ikke nok forståelse for unges liv, der i høj grad leves netop bag skærmen.
- Din teenager, dit barns identitet skabes i høj grad online. Anerkend det. Tag det alvorligt. Spørg ind til det, siger Tessa.
Digitale krænkelser
Og det er et sindssygt vigtigt budskab, fordi seksuelle krænkelser i stor stil foregår på nettet, siger Ane Lemche, der er psykolog i Red Barnet.
- Det digitale liv er lige så vigtigt, som resten af børns liv. Det kan man godt glemme som voksen. Og vi ser, at digitale krænkelser ikke tages lige så alvorligt.
Tessa, der altså selv har været udsat for overgreb, fokuserede også på voldtægt, som ofte ikke bliver anmeldt.
- Når kvinder er i tvivl, om de er blevet voldtaget, og enten bebrejder dem selv eller frygter mistro fra autoriteter, så er der noget galt på et dybere plan. Jeg ved, hvad jeg taler om, siger hun og uddyber.
- Når unge piger kan afpresses til at betale penge eller sende mere og mere intime billeder til en predator (rovdyr, red.) på nettet, fordi frygten for at blive udstillet, stemplet og udstødt virker ubærlig, så er der fucking noget galt på et dybere plan.
Et vigtigt budskab, som Ane Lemche dog også understreger i lige så høj grad gælder drenge.
- Der var nogle horrible sager op mod jul, hvor det handlede om drenge. Så det er vigtigt også at være opmærksomme på dem, siger hun.
Mens Danmarks dronning sluttede sin tale med et "Gud bevare Danmark", sagde dronningen af Vestegnen afsked sådan her:
- Spørg mig, hvad jeg leder efter i en partner, en der ikk’ er ligesom mig og dater fire andre, jeg ka’ æde dig op eller være din lille killing, knepper dig, betaler din taxa - kalder det ligestilling. Godt nytår.