Den danske kunstner og billedhugger Jens Galschiøt er vant til at provokere med sin kunst, der bærer navne som 'Min indre svinehund' og 'Survival of the Fattest' – og ofte bliver opstillet ulovligt.
Men det er alligevel ikke hver dag, at han ender som centrum midt i et storpolitisk stormvejr.
Det er sket nu, efter University of Hongkong har krævet hans skulptur med navnet 'Skamstøtten' fjernet.
Universitetet kræver ifølge Politiken, at aktivister med tilknytning til demokratibevægelsen i Hongkong skal fjerne skulpturen inden onsdag. Angiveligt fordi den er en støtte til minde om ofrene for massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989.
Universitetet har ifølge BBC ikke givet nogen officiel grund til at kræve skulpturen fjernet, men kravet kommer, efter Kina sidste år indførte en omfattende national sikkerhedslov i Hongkong, der reelt gør det strafbart at gå op imod det kinesiske kommunistparti.
Hvis ikke skulpturen bliver fjernet inden onsdag, tager universitetet sagen i egen hånd på "en måde, som det anser for passende", lyder det ifølge Artnet i et brev fra universitet til organisationen The Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China.
'En hån mod historien'
Hvorvidt skulpturen ender med at blive fjernet, er det for tidligt at svare på. Men det kommer ikke til at foregå uden kamp, hvis det står til Jens Galschiøt, der har skabt skulpturen, der forestiller forvredne menneskekroppe:
- Skamstøtten har stået der i 24 år, og det er ét af de vigtigste mindesmærker i Hongkong, siger Jens Galschiøt til P4 Fyn mandag.
- Det er simpelthen en hån mod historien og alle de studenter, som hver eneste uge lægger blomster foran det her monument, at Hongkongs myndigheder og universitet vil flytte den. Det er et monument, der tilhører verden og historien.
Jens Galschiøt efterlyser politisk handling i den prækære sag, og flere danske politikere har da også udtrykt støtte til kunstneren i Politiken. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har indtil videre kun forholdt sig overordnet og skriftligt til diskussion.
I et svar til Politiken skriver han, at: "Friheden til fredeligt at ytre sig – gennem tale, kunst eller andre midler – er en helt fundamental rettighed for alle mennesker. Det gælder også i Hong Kong."
Det giver Jens Galschiøt dog ikke meget for.
- Danmark lurepasser i de her diskussioner. Det er vanvittig vigtigt, at den vestlige verden sætter sig ned og siger, at de kinesiske borgere har ret til at huske deres egen historie, siger han til P4 Fyn og uddyber:
- For mig er det et overgreb på den historie, vi gerne vil bevare. Vi kæmper om retten til at have historien sammen med de kinesiske studenter og har gjort det altid. Vi kæmper for noget, som er vigtigt. Så for os er det vigtigste, at den bliver stående, for der skal være et mindesmærke i Kina, som omhandler massakren på Den Himmelske Freds Plads.
Jens Galschiøt ejer skulpturen
Sagen om skulpturen er dog ikke kun kompliceret på grund af den politiske situation i Hong Kong, der har været under et såkaldt britisk mandatstyre, indtil man i 1997 overgik til at blive en særlig administrativ region i Kina.
Den bliver yderligere speget, fordi skulpturen ikke tilhører University of Hongkong, men derimod Jens Galschiøt selv.
- Der eksisterer ingen papirer, som gør, at det er demokratibevægelsen (i Hongkong), der har ejerskabet. Jeg har ejerskab over skulpturen, men jeg har givet demokratibevægelsen brugsretten til den. Men sker der noget med den, så er det stadig min skulptur, siger han og uddyber:
- Så hvis University of Hongkong gør et eller andet, som skader skulpturen, så vil vi kræve erstatning. Og den koster 1,2 millioner euro, så den er relativt dyr. Lige nu er vi ved at køre advokater i stilling i Hongkong, så vi satser på at få det stoppet.
I det lange løb tror Jens Galschiøt ikke på, at skulpturen får lov at blive stående, men det kommer an på, hvordan en eventuel retssag folder sig ud, understreger han.
Han er dog ikke i tvivl om, hvem der ifølge ham er skurken i sagen:
- Kina har lovet verden og det britiske mandatstyre, at man vil lave et system, der hedder: Et land, to systemer. Og to systemer betyder, at Kina skulle have deres system, og Hongkong skulle bevare alle frihedsrettigheder, ytringsfrihed og alle de ting, siger han og slutter:
- Det er dét, Kina nægter. Det er ikke mig eller demokratibevægelsen, der har brudt aftalen. Det er Kina, der har brudt aftalen med verden. Verden bør rejse sig op og sige: "Hvad fanden bilder I jer ind?".