Slutningen på 2019 gik ikke helt, som Alexander Husum havde håbet.
Den 22-årige youtuber, som er en af Danmarks største målt på antal abonnenter, fik stor kritik for sine mystery boxes, som han solgte for 650 kroner. Kritikken gik på, at der manglede en lovet autograf, og at tøjet i boksen havde en lavere værdi end de 650 kroner.
Det sidste afviste han selv, men gav dog en uforbeholden undskyldning for, at der manglede autografer.
Sagen var kulminationen på to hårde år for youtuberen. Selv om antallet af abonnenter steg, gik det den modsatte vej rent personligt med angst, depression og stress.
- Min største angstfølelse gik ud på, at jeg var bange for at svigte mine seere. Jeg var så angst for det, at det nok næsten har opfyldt sig selv, fortæller Alexander Husum.
Angsten kom snigende, da han flyttede hjemmefra. Det er noget, alle unge gør før eller siden. Men de fleste 20-årige har ikke samtidig over en halv million følgere på YouTube og Instagram og vinder hovedpriserne til Guldtuben, der er et awardshow, som kårer landets bedste youtubere og influencere.
Her fortæller Alexander Husum til dr.dk, hvordan han har følt et massivt pres de seneste år som youtuber.
Hvornår begyndte angsten at komme?
- Det startede for cirka to år siden med den stressede tilstand. Jeg følte, at uanset hvad jeg lagde op, levede det ikke op til forventningerne. Det har virkelig været en svær periode, hvor jeg både skulle regne mig selv ud, men på samme tid ville jeg heller ikke skuffe mine seere. Havde jeg taget en pause, kunne intet løbe rundt. Jeg ville måske falde ud af YouTube-algoritmen, og når jeg så vendte tilbage, ville jeg måske ingen seere have mere. Presset har været kolossalt.
Hvad udløste det?
- Jeg var lige flyttet hjemmefra som 20-årig og skulle ud og finde ud af, hvordan det var at være voksen. Jeg havde oveni lige vundet min første Guldtuben-pris og begyndte at blive mere kendt, og jeg oplevede, hvordan folk begyndte at vende én ryggen, bagtale én, være falske og hænge én ud.
- Når man skal lære at stå på egne ben udenfor sine forældres trygge rammer, hjælper det ikke, at man sidder alene i ens nye hus, og folk kommer og chikanerer en på ens private adresse. Med andre ord blev jeg ramt af livet. Og jeg klager ikke, for det ved jeg alle andre også bliver ramt af før eller siden. Men dér startede det.
Hvad er det største pres ved at være en af de største youtubere i Danmark?
- Jeg bliver genkendt, uanset hvor jeg går hen. Folk står foran mit hus og råber efter mig. Folk udfordrer hinanden til, hvem der tør gøre mest på min grund. Folk har udøvet hærværk på de huse, jeg har haft, banket på og løbet flere gange, råber efter mig på gaden. Forældre kører deres børn til mit hus for så at følge efter mig i ti kilometer, når jeg kører hjemmefra; folk tager billeder af mig i smug.
- Men der er også de søde, alle dem, der kommer og græder, når de ser mig og giver mig et kram. Dem, der spørger pænt om billeder, og dem, der respekterer mit privatliv. Det er dejligt at kunne give mine fans en god oplevelse. Opfører de sig pænt overfor mig, får de også et smil og et billede.
Har det pres, du føler, noget at gøre med, at du startede din karriere som youtuber som barn?
- Jeg vil være træt af, hvis det kommer ud, som om jeg smider offerkortet, for det er mit valg, at jeg elsker at arbejde, og at min arbejdsdag sjældent er under 10-12 timer. Det er jeg dog også klar over, at man selvfølgelig ikke kan holde til i længden.
- Men presset har helt klart noget at gøre med, at jeg er blevet så stor i så ung en alder. Lige siden jeg var 15, skulle jeg være ansvarlig overfor min målgruppe i denne nye sociale medie-verden. Jeg har aldrig fået retningslinjer eller en guide til, hvordan man håndterer sådanne situationer. Så det har også holdt mig søvnløs ofte, fordi jeg ikke vil skuffe nogen. Jeg føler ikke, og kommer nok aldrig til at føle, at jeg gør det godt nok.
- Jeg ville ønske, jeg havde gået til en coach eller havde en mentor, der kunne hjælpe mig igennem svære beslutninger, og det ønsker jeg stadig i dag. Det at blive kendt på rekordtid, er der ikke mange, der kan forholde sig til. Og jeg burde have talt med nogen, der har oplevet en så hurtig rejse. Positivt set kan jeg dog give de råd videre til andre i dag.
Får du hjælp i dag, og går det bedre?
- Jeg får både hjælp af en coach og min læge. Jeg har prøvet flere psykologer, men uden held. Psykologer har ikke kunnet fortælle mig, hvad der reelt set har været galt. Vi har dog en god idé om det nu, og jeg får en rigtig god hjælp og er ved at få styr på det hele.
Hvad er det værste, du har oplevet i din tid som youtuber, siden du startede din karriere for ti år siden?
- Det værste, jeg har oplevet, er, at efter jeg fik kørekort, hus og bil, begyndte folk at lægge mærke til, at det gik mig godt. Jeg vidste ikke, at jantelov var så stort et problem i nutidens Danmark, før jeg mærkede det på egen krop.
- Flere seere, venner og andre youtubere har siden da dømt mig som en arrogant klovn, der har ændret sig, og alle, der er tæt på mig, ved, at det er det sidste, jeg er eller har. Det er uhyggeligt, hvordan mange bliver, når det går andre godt.
Hvor meget tjener du da som youtuber?
- Uanset hvilken branche folk kommer fra, snakker man ikke om løn. Jeg siger heller ikke, hvor meget jeg tjener, ligesom jeg ikke udtaler mig om salgstal på min webshop.
Hvad får dig til at blive ved som youtuber?
- Lige siden jeg startede som lille med et kamera på mit værelse, havde jeg en drøm om at underholde. Jeg er en energisk person og har konstant tusind idéer og en liste, der lige nu har 659 idéer til nye YouTube-videoer. Jeg når den dog aldrig, fordi der altid kommer en ny idé, også indenfor udvikling og forretninger.
- Den største gave, jeg har fået på denne rejse, er dog klart, at jeg har mødt så mange forskellige mennesker. Det har givet mig en forståelse for det menneskelige sind, som jeg aldrig kunne være foruden. Folk, jeg slet ikke kender, har følt, de kun har kunnet lukke op for deres følelser til mig. Jeg har haft mulighed for selv at støtte sager som Julemærkehjem og Kræftens Bekæmpelse. Vigtigst af alt, så har jeg lært, at man ikke kan dømme mennesker, uanset hvad man hører fra andre. Der er altid en anden side af historien.
- Til sidst vil jeg lige sige, at jeg ikke er sur over den massive negativitet, folk har udvist over for mig. Jeg har nærmere empati over for dem og ondt af dem. Ondt af, at de har så store problemer i deres eget liv, at det skal gå ud over et andet individ, de ikke kender. Jeg er ikke bare drengen på skærmen. Jeg er et menneske.
'De kan ikke være i fred noget sted i Danmark'
Hos Gonzo, som er et reklamebureau, der også repræsenterer Alexander Husum og en masse andre danske youtubere, kender administrerende direktør Martin Wiinholt godt til bagsiden af medaljen ved karrieren foran hjemmekameraet.
I 2014 var han den første herhjemme til at signe youtubere og arbejde professionelt med dem, og han har derfor fulgt på tætteste hold, hvordan deres popularitet er steget voldsomt med årene.
Ifølge hans estimat har 80 procent af alle unge mellem 5 og 25 år set en video med en af de store danske youtubere.
- Youtubere som Alexander Husum eller Astrid Olsen er universelt kendte i Danmark indenfor målgruppen. Du skulle prøve at gå en tur med en af dem gennem København, og du vil se, at de ikke kan gå i fred noget sted i Danmark, siger Martin Wiinholt.
Alexander Husum ville ønske, han havde fået noget hjælp til at håndtere det hele, da han var yngre. Er du enig?
- Jeg har hjulpet både ham og andre meget gennem årene, og vi giver dem et slags kursus, når de starter hos os. Men jo, jeg drømmer om at hyre en coach eller psykolog, der er fast tilknyttet. Men det har vi slet ikke penge til, uanset hvor meget jeg gerne ville.
Hvem har så ansvaret for at hjælpe dem?
- Når der ikke er flere penge gennem systemet, er det ikke alt, der er muligt. Derfor hænger det meget på forældrene og det opland, youtuberen har omkring sig, mener han.
Sandheden er nemlig, at branchen sjældent gør danske youtubere - eller deres agenter - rige. Faktisk tværtimod, fortæller Martin Wiinholt, som skønner, at der kun er 20-30 youtubere herhjemme, der rent faktisk kan sige, at de kan leve af det.
- Hvis du har en million visninger på YouTube, får du 10.000 kroner i annoncekroner. Det kan du jo næsten ikke betale din husleje med. Det vil sige, du er et sted, hvor du føler, du er vildt kendt, men ikke har råd til en kop kaffe - eller en psykolog til 1000 kroner i timen.
I den ideelle verden så han gerne, at alle youtubere ventede med at starte, til de var fyldt 18 år. Men sådan er virkeligheden bare ikke, og Gonzos yngste youtuber er 14-årige OliverLyGaming, som har sine forældre som managere.
- Det er vigtigt, at de er stabile og har en mor og en far, der støtter dem. Ellers stikker det af, når de får så mange seere og fans, og de ikke kan gå på gaden i fred, siger Martin Wiinholt.
- Det kan også give stress, hvis de ikke føler, de kan holde fri. Hvis de holder en måneds ferie, skal de så starte forfra med at få følgere? Mange er bange for at miste alt det, de har brugt lang tid på at bygge op. De her kunstnere er datadrevne, men det er det samme pres, de er under som musikere og alle andre kunstnere, forklarer han.