- Jeg har i mange år gået og følt mig alene. Og jeg synes, det er underligt, at man kan gå og føle sig alene, når der er 190.000 mennesker, der subscriber til ens YouTube-kanal.
Ordene er YouTube-stjernen Kristian Aagaard Kulmbachs.
På en af årets første dage har den 23-årige youtuber delt en video med sine 191.000 følgere, hvor han filterløst fortæller, at han føler sig ensom.
Det var egentlig ikke helt planen, at den skulle udgives.
For godt en måned siden havde Kristian Aagaard Kulmbach gjort det første forsøg på at lave en video, hvor han fortalte sine følgere om sin ensomhed. Den var bare ikke blevet god nok, syntes han. Og han havde det desuden for dårligt til, at han havde lyst til et dele en video. Den ville bare bekymre hans følgere.
En måned senere har han det bedre og laver en ny. Han gør den klar til udgivelse – og får kolde fødder. Han gør videoen privat efter først at have planlagt den til udgivelse. Men en teknisk fejl betyder, at videoen bliver udgivet alligevel. Held i uheld.
- Jeg sad og spillede computerspil, da det bare lige pludselig væltede ind med reaktioner, siger Kristian Aagaard Kulmbach i dag, 24 timer efter hans video ved en fejl blev offentliggjort.
I videoen fra 3. januar forklarer han uden omsvøb, at han faktisk har haft det skidt i flere år.
- Det har meget at gøre med, at jeg føler mig meget ensom. Jeg har ikke så mange, jeg føler, jeg kan snakke med. Jeg har ikke så mange venner, for at sige det lige ud. Jeg har tre venner, som jeg ser rigtig meget, siger han i videoen.
Videoen har allerede knap 70.000 visninger og et kommentarfelt med støttende tilkendegivelser fra både følgere og andre youtubere.
Overvældet over modtagelsen
Og det er en vigtig video.
Det mener formand for ungdomsorganisationen Ventilen, Maria Bergmann Nielsen. Hos Ventilen har unge siden 1993 kunnet finde et fællesskab med andre unge, der også kæmper med ensomhed.
Derfor ved Maria Bergmann Nielsen også, hvor vigtigt det er, når influencere som Kristian Aagaard Kulmbach vælger at dele deres sårbarheder med verden.
- Det er altafgørende for unge, der kæmper med ensomhed, at andre italesætter de følelser, de selv går rundt med. Særligt når influencere tør tage bladet fra munden og sige 'jeg har det sgu også lidt skidt nogle gange'.
- For når de gør det, så får det løftet sløret for, at alt ikke er lutter lagkage hele tiden. Der er også leverpostejsdage, dage, hvor bumserne pibler frem, og dage, hvor man ikke har lyst til at stå ud af sengen. Sådan er det for alle. Også for dem, hvor deres liv på YouTube eller Instagram ellers ser sjovt, perfekt eller fedt ud, siger hun.
De mange hundrede kommentarer på videoen bekræfter Maria Bergmann Nielsens udtalelse.
Langt størstedelen af kommentarerne er støttende, kærlige og forstående. En reaktion, som er kommet bag på Kristian Aagaard Kulmbach selv.
- Det er fuldstændig vanvittigt. Jeg havde faktisk ikke regnet med så god en reaktion fra folk. Når man sidder i en sårbar situation, så regner man med, at folk synes, man er et tudefjæs. Men jeg var bare så træt af, at jeg havde det sådan. Og jeg havde derudover sygt dårlig samvittighed over, at jeg ikke lagde flere videoer ud.
Det er dog ikke først nu, at Kristian Aagaard Kulmbach har fået det skidt.
Det begyndte faktisk helt tilbage i 2014, hvor hans karriere som youtuber for første gang tog fart. Det var dér, han skulle tage beslutningen om enten at begynde på en uddannelse eller at vælge at blive youtuber på fuldtid. En stor og stressende beslutning.
- I stedet for at snakke med nogen om det dengang, gik jeg med det for mig selv. Det bliver det ikke bedre af.
Fællesskaber er medicinen mod ensomhed
Det giver Maria Bergmann Nielsen fra Ventilen ham ret i.
- Når man som Kristian Aagaard Kulmbach vælger at lave sådan en video, så får man luftet ud i hovedet. Det er vigtigt. At tale med person, du har tillid til, er vigtigt for at komme ud af ensomheden. Det kan være en ven, et familiemedlem, en lærer – eller eksempelvis dine følgere, hvis du føler tillid til dem.
Derudover påpeger hun vigtigheden af at finde fællesskaber, hvor man fysisk mødes med folk. For selvom venskaber og fællesskaber på sociale medier kan være utroligt givende, så mener hun også, at det er helt grundlæggende for mennesket at have en fysisk kontakt. At have øjenkontakt med andre mennesker.
- Fysiske fællesskaber er medicinen mod ensomhed, plejer vi at sige. Og så er det samtidig også en forebyggende faktor.
Det kan Kristian Aagaard Kulmbach godt genkende.
Det er det, der mangler i hans hverdag. Modsat hans roomie i lejligheden i Odense, så går han ikke selv på nogen uddannelse, hvor han naturligt møder en masse mennesker hver dag. Han sidder i stedet derhjemme alene og laver indhold til sin YouTube-kanal.
Det er også igennem det arbejde, han kender mange af sine venner, hvilket ikke er helt ideelt.
- Det er jo ikke, fordi jeg ikke har nogen venner. Jeg har rigtig mange venner, men jeg ser dem bare ikke så tit. De fleste er youtubere, der også har deres eget liv, de skal passe. Og når vi ses, er det tit til arrangementer, hvor man ikke lige tager en dyb snak med hinanden. Det er lidt sørgeligt.
Efter at have udgivet videoen - ved en fejl, godt nok - har de mange reaktioner fra både følgere, familiemedlemmer og tidligere venner og bekendte været en lettelse.
- Det er mega sødt af alle de folk, der rækker ud. Jeg er overvældet af, hvor mange der tager det seriøst, når man siger, at man har det dårligt.