Dansk pionér inden for elektronisk musik er død

Musikeren og frihedskæmper Else Marie Pade lovede sig selv, at hvis hun slap levende ud fra Frøslevlejren krigen, så ville hun begynde at komponere.

Else Marie Pade, pioner for moderne musik og frihedskæmper under krigen, er død. Billedet her er fra 2005, da hun udgav en cd med sange, som hun skrev i fangenskab under besættelsen. (Foto: © JAN JØRGENSEN, Scanpix)

- Det er simpelthen så sørgeligt! Danmark har mistet en ægte original.

Sådan lyder musiker og forfatter Henrik Marstals reaktion på 92-årige Else Marie Pades død.

Han lærte Else Marie Pade at kende, da han skrev en fagbog om elektronisk musik på et tidspunkt, hvor hun var glemt.

- Hun var den her ældre dame, som lavede den her sære musik. Det var meget originalt. Ikke bare i nyere dansk musikhistorie, men i det hele taget. Else Marie Pade komponerede original musik, som stadig holder og vil blive stående, siger Henrik Marstal.

Han fortæller, at Else Marie Pade var allermest produktiv fra slutningen af 50’erne til midt 60’erne, hvor hun ikke alene var pionér i Danmark, men tilhørte en lille elite i Europa, som skrev elektronisk musik:

- Hun rakte ud i den internationale musikscene og kendte fx den tyske kontroversielle komponist Stockhausen. Der var så få i verden på det tidspunkt, som lavede elektronisk musik. Alle kendte hinanden i den lille kreds.

Hun var den eneste kvinde, fortæller Henrik Marstal, og tilføjer, at det ikke altid var lige let. Hendes mand syntes ikke, at hun skulle fortælle, at hun komponerede. Fordi det var pinligt. Sammen med en gruppe andre yngre musikere begyndte de at mødes med Else Marie Pade, og hun blev i gruppen kendt som Techno Bedste.

Modstandskvinde under 2. verdenskrig

Else Marie Pade blev født i Århus i 1924 og blev som teenager modstandskvinde i Danmarks eneste kvindelige modstandsgruppe under anden verdenskrig. 13. sep 1944 blev hun taget af Gestapo og sad i Århus Arrest i halvanden måned, inden hun blev overført til Frøslevlejren, hvor hun kom til at sidde indtil krigens afslutning.

- I Århus Arrest kommer hun fra forhør tilbage til cellen helt udslået, og så ridsede hun melodien til sit nummer ’Du og jeg og stjernerne er venner’ ind i væggen med sit hofteholderspænde. Hun kan se stjernerne fra sin celle og føler samhørighed med dem, fortæller journalist og forfatter Troels Donnerborg.

Mens hun sidder fænglset lover hun sig selv, at hun vil begynde at komponere, hvis hun kommer ud i live. Troels Donnerborg har skrevet en biografi om Else Marie Pade og udviklede et venskab med komponisten, som på det tidspunkt er i 80’erne:

- Hun er et af de mest nysgerrige mennesker, jeg nogensinde har mødt. Jeg husker, hvordan vi var til elektronisk musik-koncert sammen på spillestedet Huset i Magstræde. Hun var 84 år og kunne kun med møje og besvær komme op ad trapperne. Hun stod lige under højtalerne og lyttede, og det var så tydeligt, at musikken var i hel klar forlængelse af hendes pionerarbejde. Og hun var så stolt, siger han.

"Elektroniske Bedste" genopdaget

I start 00’erne bliver Else Marie Pade genopdaget af en ny generation af elektroniske musikere. En af dem var musikeren Thomas Knak, der blandt andet har arbejdet sammen med Björk, og som medvirkede som remixer på EMP : Syv Cirkler fra 2002. - Else Marie Pade og jeg blev venner. Hun var min ven og legekammerat, fortæller Thomas Knak om den 50 år ældre kvinde. Sammen legede de med musikinstrumenter og undersøgte elektronik. De havde samtaler om livet generelt, men også om musik, hvor hun gjorde ham klogere på den elektroniske musiks oprindelse. - Hun elskede at lege med os, som var tre generationer yngre end hende, for der var ikke mange at lege med, da hun var ung musiker. Hun var en nysgerrig sjæl, som fint kunne omstille sit analog virke i en nyere digital verden. Thomas Knak oplevede også, at hun nød anerkendelsen. Efter genopdagelsen i Danmark begyndte udlandet dog at følge trop og lære den elektroniske musiks bedstemor at kende. Bla. via artikler i The Wire og udgivelser på Important Records. - Det undrede mig i mange år, hvor anerkendelsen blev af. Hendes musik og historie er nået bredere ud nu, men det har virkelig taget mange år, og det var fantastisk at opleve hende få den succes, hun fortjener.

Artiklen er opdateret onsdag kl. 12.30 med rettelser i afsnittet med Thomas Knak (NHOL)