Dansk-palæstinensiske Ruba er splittet: Jeg ved ikke, om Danmark vil mig

Ruba Al-Sharkawi elsker Danmark, men ind i mellem føler hun sig ikke velkommen i sit hjemland.

I P1-programmet Sausan Island inviterer Sausan Kanaan Berg (th) en gæst med på køretur for at tale om vigtige emner.

'Hvor er du fra?'

Det spørgsmål giver for de flestes vedkommende ikke anledning til de store hovedpiner.

Men det gælder ikke Ruba Al-Sharkawi. Hun ved ikke rigtig, hvad hun skal kalde sig. Dansker, palæstinenser eller dansk-palæstinenser.

Hun er født og opvokset i Danmark, men begge hendes forældre er fra Palæstina.

Den aktuelle debat gør hende ikke mindre forvirret. For hvornår har man egentlig ret til at kalde sig dansker? Det spørgsmål bryder hun ofte sit hoved med.

Sådan fortæller hun til radiovært Sausan Kanaan Berg i P1-programmet Sausan Island. De to kvinder er, som konceptet i programmet tilsiger det, taget på en køretur for at tale om emner, der både rører programmets lyttere og dagens gæst.

Og det med at have to identiteter, fordi man har tilknytninger til to meget forskellige lande, er ikke kun et emne for Ruba, men for rigtig mange andre ikke-etniske danskere.

-Det fylder så meget i mit liv, uden at jeg ved, hvorfor det gør det. Måske fordi det bunder i den debat, der har været oppe rigtig mange gange i Danmark. Er du dansker? Hvornår er man dansker? Og det er det, der har påvirket mig, siger 25-årige Ruba.

- Jeg føler, jeg skal vide, hvem jeg er. At jeg som Ruba skal vide, om jeg er dansker eller palæstinenser eller dansk-palæstinenser.

Vil Danmark mig?

Ruba er født og opvokset i Frederikssund. Hun har aldrig boet andre steder. Egentlig kunne hun jo bare sige; jeg er dansker, hvis hun føler sig som dansker. Men hun er ikke sikker på, at hun har 'lov' til det.

- Problemet for mig ligger ikke i, om jeg vil Danmark – for det er der ikke nogen tvivl om, at jeg rigtig gerne vil. Problemet ligger egentlig i, om Danmark vil have mig?, siger Ruba.

I lydklippet nedenfor kan du høre Ruba fortælle om splittelsen ved at have mere end en nationalitet:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a580622a0a11f9f111425e918

- Jeg blev provokeret

Ind i mellem bliver Ruba konfronteret med, at hun ikke kun er dansker. Og det gør hende ked af det, når folk forsøger at ramme hende med det.

Hun husker en ubehagelig episode på sin tidligere arbejdsplads, hvor hun stod i butik. En kunde søger en særlig vare, og Ruba forsøger så godt hun kan at hjælpe damen.

De taler forbi hinanden, og det fører til, at kunden pludselig spørger; 'hvor er du egentlig fra?'

- Der kunne jeg mærke, jeg blev provokeret af spørgsmålet, for hvorfor skulle det betyde noget for hende, hvor jeg kommer fra? Når hun stiller mig spørgsmålet på den måde, så er det som om, hun på en eller anden måde vil fratage mig retten til at sige; 'jeg er fra Danmark'.

- Jamen, jeg er fra Frederikssund, svarede Ruba kunden.

Svaret var tilsyneladende ikke tilfredsstillende for kunden, for hun fortsatte sin spørgen: 'Hvor er du rigtigt fra?'

- Og der sagde jeg igen: 'Frederikssund'. Og alligevel spurgte hun tredje gang, hvor jeg 'rigtigt' kommer fra.

- Efter den samtale blev jeg faktisk ked af det, fordi jeg ikke bare kan få lov til at være, den jeg er, uden at blive stillet til regnskab for, hvor jeg kommer fra, siger Ruba.

Ruba ville ønske, at nationalitet var ligegyldig. Det er det for hende. At hendes mor og far blev født i Palæstina, betyder intet for hende nu - for hun blev født i Danmark.

- Jeg vil gerne kunne føre en debat med nogen, hvor jeg ikke er palæstinenseren, og du er danskeren. Kan vi ikke bare se hinanden som det, vi er? Vi er jo bare mennesker.

Det trygge, sjove fællesskab

Når Ruba rejser, er hun dansker.

For et par måneder siden, da hun besøgte sin familie i Palæstina, sagde et af hendes familiemedlemmer, der har rejst i Danmark, at Danmark er kedeligt. At der ikke er noget at se i Danmark.

- Der sad jeg og forsvarede Danmark, som var det mit barn. Jeg forsvarede Danmark helt op til skyerne, og sagde: 'Nej, du kan se det her, og det er da bare dig, der ikke lige...', siger Ruba.

Når hun er udenlandsk, savner hun Danmark, der har givet hende alle de muligheder, siger hun:

- Jeg savner det trygge, jeg savner fællesskabet, og jeg savner den danske humor. Danmark har en helt speciel plads i mit hjerte.

Sausan Island på P1

  • Sausan Island er et varmt sted på P1, hvor mennesker mødes på tværs af kultur, etnicitet og religion. Programmets vært er Sausan Kanaan Berg. Hun er syrisk-palæstinenser, og det kan man høre på hendes accent. Men hun er også dansker og har boet i København i over 20 år. Hun elsker at køre rundt i sin bil og tale med folk om alt fra sex og parforhold til hudfarve og hijab. Det gør hun fordi, hun har lyst til at forene danskerne. Alle har forskellige måder at gøre tingene på og betragte verdenen på. Og ved at lytte til hinanden, kan man få indblik i hinandens forskelligheder. Det handler om accept og åbenhed. Bilen er med andre ord Sausans ø. Derfor hedder programmet også Sausan Island. Ligesom dressingen.