Sofie Hagen træder ind ad døren ved Café Phønix i København.
Det er ikke andet end en uges tid siden, hun vendte hjem til Danmark. Kun på besøg. Bare en 14 dages tid for at optræde til et par shows og starte den kropsaktivistiske bevægelsen Fed Front.
For flytte tilbage til Danmark, det vil hun ikke.
Hun er lige kommet fra Norge, som er et af de 22 lande, hvor hun har optrådt. Og før det var hun hjemme i London, hvor hun har vundet flere priser for sine evner på den britiske comedy-scene.
Magasinet Time Out har givet hende anbefalingen ’One to Watch’. Aviser har givet hendes shows gode anmeldelser, og hun har optrådt på BBC, Channel 4 og på Edinburgh Festival Fringe, som er en af verdens største art performance-festivaler.
Gjorde grin med sin egen overvægt
Sofie Hagen sætter sig ned i sofaen, retter på den laksefarvede bluse og smiler. Hendes kinder er fyldige, og ansigtet rundt.
Sofie Hagen er tyk. Det har hun vidst, lige siden sundhedsplejersken i folkeskolen forsøgte at advare hende som otteårig.
- Otte år! Hold da kæft, udbryder Sofie Hagen med afsky i stemmen.
Da hun for første gang gik på scenen for at lave standup på Københavns åbne scener i 2010, havde hun en helt anden opfattelse af, når nogle kritiserede hendes krop. Faktisk var hun blandt dem, der gjorde mest grin af hendes krops runde former.
Det kunne være en sketch om, at hun var tyk, fordi hun overspiste. Og at hun overspiste, fordi det gjorde ondt indeni. Hvorefter hun pegede hun på sin hals og sagde: Mest lige her. For der sidder stadig et kyllingelår, og det gør pisseondt.
Eller det kunne være en joke om, hvordan hun lavede falske opkald med sin mobiltelefon nede i supermarkedet. Sådan så de andre kunder ville tro, at de fire poser chips i indkøbskurven var til hendes syv gæster, som skulle forbi til middag, og ikke til hende selv.
- Man lærer som tyk, at det ikke er okay at være tyk, og at det er grinagtigt. Man lærer, at man bliver nødt til at sige det først, inden andre siger det.
- Så det blev en ting, jeg også brugte på scenen ved at sige: Haha, jeg ved godt, jeg er tyk. Her er nogle jokes om, at jeg er tyk, så I kan se, at jeg er okay med det, siger Sofie Hagen.
Jeg fyrede de her forfærdelige jokes af
En dag hørte Andrea Storgaard Brok, der er kropsaktivist, hendes jokes. På det tidspunkt var Sofie Hagen lige begyndt at læse russisk på universitetet, hvor de to havde mødt hinanden.
Andrea Storgaard Brok var hende, der fortalte Sofie Hagen om kropspositivitet. Om at tykke mennesker også var lækre, og det fik hende til at se sig selv og sin standup på en helt ny måde.
- Hun fortalte mig, at det ikke behøvede at være sådan. At man ikke behøvede at hade sig selv, fordi man er tyk – og for mig gav det bare mening. Så gik det op for mig, at jeg stod på scenen og sagde de her ting, som bekræftede 15-årige piger, at det var forkert at være tyk.
- Efter det kunne jeg slet ikke se mig selv på en scene og fyre de her forfærdelige jokes af. Jeg gik fra, at joken var mig, til at joken blev de idioter, som ikke kan lide, at jeg er tyk, fortæller hun.
Fedmeforskrækkelsen er kapitalismens onde værk
Selvom Sofie Hagen hele sit liv havde fået at vide, at ”tykke er ubrugelige, dovne, dumme, grimme, usunde og frastødende”, så var det nærmest som om hendes opfattelse over for sig selv skiftede med ét enkelt klik, husker hun.
Hun listede alle sine egne fordomme op og begyndte at spore tilbage til, hvor de kom fra. Og hun fandt ud af, at alt sporede tilbage til ”subjektive og manipulative meninger, som stammer fra en hvid mand på et kontor, som ikke holdt i virkeligheden”.
- Alle spor førte tilbage til det kapitalistiske system, som vil styre kvinder og have, at vi bruger vores penge på skønhedsprodukter og fitness-abonnementer. Selv Vægtvogterne er jo bygget op om ondskab. Der findes ikke ét sted, hvor det står sådan faktuelt, at det er utiltalende at være tyk, og da jeg fandt ud af det, kunne jeg ikke andet end at lave comedy om det, siger hun.
Flyttede til London og fik succes
For cirka fire år siden skiftede Sofie Hagen København ud med London. Her startede hun på de mest sørgelige comedyklubber, hvor man ifølge hende risikerer at lave standup for fulde, råbende briter.
Nu optræder hun flere gange hver aften, hun turnerer og har haft sit eget show på Soho Theatre og sit helt eget publikum, der følger hende.
Et af hendes shows hedder ’Bubblewrap’, som netop handlede om, ”hvordan de store firmaer vil have os til at hade vores egne kroppe for at tjene penge”. Et show, der gav hende prisen Best Newcomer, og som fik en 15-årig pige til komme hen til hende efter showet for at fortælle hende, at hun nu ikke længere følte sig alene.
- Og så stod jeg dér og snottudede, husker Sofie Hagen.
Flere i Danmark forstår det stadig ikke
Mens hendes budskaber går godt ind i England, siger hun, det mere kniber herhjemme i Danmark.
Her oplever hun stadig, at en gymnasieklasse tror, det er joken, når hun siger, at hun rent faktisk godt kan lide sin krop.
- Når jeg siger det, så vælger de at grine dér. De forstår overhovedet ikke, at jeg kan finde på at sige sådan noget mærkeligt noget.
- Og det næste interview, jeg skal lave i dag, der ved jeg, at et af spørgsmålene er, om jeg virkelig mener, at jeg elsker mig selv, eller om det bare er noget, jeg siger for sjov.
Hun holder en af sine få pause. Man ved, at emnet betyder meget for hende, for hun har stort set ikke haft tid til at drikke af glasset med danskvand foran sig.
Og så fortsætter hun:
- Seriøst?! Folk kan ikke engang forstå det. Jeg hører så mange mennesker, som spørger mig, om det bare er noget, jeg finder på. Og den holdning er der stadig mange, der har i Danmark, siger hun.
Troede fat shaming var et afsluttet kapitel
Sofie Hagen havde ellers besluttet sig for at stoppe kampen mod det såkaldte fat shaming – eller udskamning af kropsfedt og tykhed, som det kaldes på dansk.
I sit seneste show ’Shimmer Shatter’, som hun frem til på torsdag turnerer Danmark rundt med, taler hun stort set ikke om det med at være tyk. I stedet handler om, at det er okay at være introvert og gemme sig i Magasin du Nords toiletter nede i kælderen for at slippe for mennesker.
- Jeg har tidligere sagt nej til de her interviews. Men jeg bliver ved med at få de her forfærdelige manuskripter til roller, hvor jeg igen, igen skal spille tyk, dum, desperat uknaldelig kvinde på +40. Det gør mig så rasende, fordi jeg igen bliver sat i en boks, og de stadig ikke har lært, at man som tyk gerne må holde af sig selv.
Hvordan er det så, når du endnu engang skal besvare spørgsmål om din krop i dette interview?
- Det er okay, siger hun og kommer efterfølgende med et lille suk.
- Jeg troede faktisk, at vi var ovre det her. Men når man ser, at der stadig bliver gjort grin med, hvor nederen det er at være tyk, så bliver jeg nødt til at være med til at hamre det ned i halsen på dem, som stadig ikke har forstået det.
- Jeg håber bare, at der blandt de mange negative kommentarer, der nok vil komme på Facebook, hvis denne artikel bliver delt, bare vil være én tyk person, som skriver: Gud, er det rigtig, at jeg virkelig godt må lade være med at hade mig selv?
Har dannet dansk netværk for tykke
Det med at få folk til at ændre holdning til tykke mennesker er også formålet med Fed Front, som hun og Andrea Storgaard Brok har stiftet.
Formålet med bevægelsen er at få flere til at sprede budskabet om, at fedt er okay, når endnu en annoncør spørger, om kvinderne er blevet strandklar, eller ”når Annette Heick igen lukker lort ud om tykke menneske”, som Sofie Hagen udtrykker det.
- Det, som Andrea gjorde for mig, det vil jeg aldrig nogensinde kunne betale hende tilbage for. Den eneste måde, jeg kan komme i nærheden af at betale bare noget tilbage, er at blive ved med at sige det, jeg gør nu. For det ændrede mit liv. Ellers ville jeg stadig have stået på scenen og spredt giftige holdninger, som gør folk kede af det.
Sofie Hagen optræder med showet ’Shimmer Shatter’ i Aarhus, Aalborg og Odense frem til på torsdag.