- Jo mere vi fatshamer, jo flere vil holde deres mund lukket og stoppe med at overspise.
Sådan lød det mandag fra den britiske fitnessinstruktør Danielle Levy i det britiske morgenprogram 'Good Morning Britain' med værten Pierce Morgan.
Udtalelsen har siden fået flere til at rase på de sociale medier. Blandt andet skriver en twitterbruger, at hvis fatshaming rent faktisk virkede, så ville der ikke være nogen tykke mennesker.
- Det er mobning, og det virker ikke, skriver brugeren blandt andet.
Debatten kommer få dage efter, at flere amerikanske talkshow-værter har talt om fatshaming. Først opfordrede Bill Maher, der er vært på 'Real Time with Bill Maher', til at fatshame mere, fordi flere amerikanere bliver overvægtige. Men det fik 'The Late Late Show'-værten James Corden til at kalde fatshaming for ren mobning.
- Det får folk til at føle sig flove, leder til depression, angst og selvdestruktiv adfærd. Lad os være ærlige, fatshaming er kun mobning. Og mobning gør kun problemet værre, sagde James Corden.
Kropsaktivist: Udtalelser er farlige
Samme holdning har Helene Thyrsted, der mener, at udtalelser som Danielle Levys sparker til dem, der i forvejen føler sig stigmatiseret.
Hun er med i dokumentarfilmen 'Fat Front', som har premiere 10. oktober. Her fortæller fire skandinaviske kvinder om selvhadet, skammen, men også stoltheden, der følger med, når man er tyk.
- Danielle Levy mener, at folk skal behandles dårligere, fordi de er tykke. Det afspejler meget godt, hvordan det generelt er at være tyk i samfundet, hvor tykhed ses som en karakterbrist, og hvor mobning kan få tykke til at forsvinde. Men det er faktuelt helt forkert og farligt, når hun som meningsdanner kommer med udtalelser, der er baseret på egne holdninger og ikke videnskabelige undersøgelser, siger Helene Thyrsted.
Hun oplever selv flere grænseoverskridende ting, når hun omgås andre. Det kan være alt fra kig over skulderen, hvisken og råb som: 'Du skal vist ikke have mere McDonald's', til, at folk stopper hende på gaden for at spørge ind til hendes sundhed.
- Jeg oplevede, at en far gik fra sin kone og børn på gaden for at spørge mig, om jeg havde diabetes eller hjertekarsygdomme. Da jeg havde svaret, spurgte han, om min familie havde det. Det var først, da hans familie stoppede ham, at jeg fandt ud af, hvor forkert det var, siger hun.
Dårlig opførsel motiverer ikke
Helene Thyrsted mener ligesom James Corden, at fatshaming faktisk har den helt modsatte effekt. For det at udskamme eller udstøde andre får snarere folk til at trøstespise mere, og det øger blot lavt selvværd, mener hun.
- Det handler om, at jeg også har ret til at være her. Det er problematisk, hvis man reducerer folk til at være kroppe, der kun bliver bedømt ud fra deres udseende. At behandle en bestemt gruppe som undermennesker har aldrig motiveret nogen. Det har derimod kun øget styrkepositionen hos dem, der er øverst på kransekagen, siger hun.
Under interviewet i 'Good Morning Britain' sammenligner Danielle Levy også det at være overvægtig med rygning, som bliver bekæmpet for at begrænse de sundsmæssige konsekvenser og udgifter.
Men den sammenligning er helt forkert, mener Helene Thyrsted.
- Først og fremmest er det ikke det samme. Rygning er en adfærd, og det at være tyk er en tilstand. Der er mange ting, der kan føre til overspisning, og jeg vælger jo heller ikke at svine ældre mennesker til, bare fordi de koster flere penge for samfundet end yngre.
Selvom kommentarer som dem på gaden eller den slags, som Danielle Levy er kommet med, før i tiden gjorde ondt, så vælger Helene Thyrsted ikke længere at lade sig gå på af det i lige så høj grad som før.
- Jeg har lært en masse. Alene det, at ordet fatshaming findes, og at det har en negativ klang, viser, at der er ved at ske en holdningsændring.