- Jeg er kommet for at meddele dig, at Miljøpartiet trækker sig fra regeringen.
Minder den replik dig ikke om noget aktuelt, noget fra torsdagens nyhedsstrøm? Sådan lød det i hvert fald i afsnit 15 af DRs politiske dramaserie 'Borgen', da Miljøpartiet nægtede at gå på kompromis med Birgitte Nyborg.
For Jeppe Gjervig Gram er torsdagens SF-drama og partiets exit fra regeringen da heller ikke nogen overraskelse. Han er medforfatter til 'Borgen' - dog ikke lige afsnit 15, der blev sendt på DR1 i 2011.
- Jeg har ventet det her siden, Villy Søvndal trak sig. Og måske endda siden regeringen opstod. Vi skrev det her afsnit på baggrund af research, og vi talte med en masse mennesker inde på Christiansborg om det at sidde i koalition, hvad det koster og hvornår, det er svært, fortæller Jeppe Gjervig Gram til KulturNyt på P1.
Som set på tv - nu også i virkeligheden
Og han fornemmede allerede dengang, at der var grobund for en omgang drama.
- Det, at Socialdemokratiet og SF gik i koalition med De Radikale, fordi Socialdemokratiet havde brug for De Radikale, ville komme til at koste. Og det ville ikke blive De Radikale, der kom til at bløde. Det var fuldstændig den situation, vi havde sat op i Borgen med partierne der, siger Jeppe Gjervig Gram.
I en artikel på britiske The Guardians hjemmeside har man også opsnappet ligheden mellem de politiske begivenheder i Danmark og fiktionens 'Borgen' med overskriften "Hvad ville Birgitte gøre?".
Sjovt og trist på samme tid
Jeppe Gjervig Gram kan ikke lade være med at glæde sig lidt hver gang, virkeligheden ligner noget fra 'Borgens' fiktive univers - men glæden er trods alt kort.
- Vi synes jo, det er sjovt, når virkeligheden bekræfter nogle af de historier, vi har leveret i 'Borgen'. Det er sket nogle gange nu, og det taler vi ofte om. Men samtidig har vi også beskæftiget os så længe med de menneskelige omkostninger af politik, at vi på ingen måde griner og synes, det er morsomt at se på. Det må være benhårdt at være inde i stormens øje.
Det ligner et Shakespeare-drama
At politik kan give grå hår - og i fiktionens verden det, der er værre - ved også Niels Brunse.
Han er forfatter og har oversat en lang række af William Shakespeares dramaer.
- Det er klart, at der er meget Shakespeare, kongemord og drama i dagens nyheder. Det, jeg først kom til at tænke på i dag, var Shakespeares 'Julius Cæsar', siger Niels Brunse.
Her er der både ædle og mindre ædle motiver
Han kunne godt forestille sig, at der kunne skrives et spændende drama af shakespeareske højder på Annette Vilhelmsen, regeringsexit og det kaos, der nu følger med ministerrokade og partiskift.
- Jeg tror sagtens, man kunne skrive noget interessant dramatik om det, for der er både ædle og mindre ædle motiver i spil her. Og hvis man kunne grave lidt ned i personerne, kunne man godt få en spændende historie ud af det, siger han.
For det er netop - ligesom i 'Borgen' og hos de klassiske tragedier - personerne, der er i fokus.
- Sådan en dag som i dag handler det om politikernes skæbne. Pludselig handler det ikke om statistiske modeller og meninger, men om konkrete mennesker, der køres igennem maskineriet, siger Niels Brunse.
Hør mere i KulturNyts udsendelse fra torsdag aften, der handler om, hvordan virkelige begivenheder inspirerer manuskriptforfattere og satirikere.