Vi har tabt ham, men i det mindste har vi haft ham.
Sådan lyder de sidste ord i den nekrolog, som Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, skrev, efter at den 24-årige digter Yahya Hassan blev fundet død i sin lejlighed i sidste uge.
I dag blev han så lagt i graven under en begravelse på Vestre Kirkegaard i Aarhus, hvor flere hundrede mennesker var mødt op og kunne forsamle sig til begravelsen, der ikke er omfattet af det nuværende forsamlingsforbud.
Yahya Hassan sprang ud som digter, da han i 2013 som 18-årig udgav digtsamlingen 'Yahya Hassan', og i november sidste år udkom så 'Yahya Hassan 2'.
Endnu en digtsamling skrevet i versaler, der leverer hårde slag til det miljø, der havde formet ham: parallelsamfund i nogle af Danmarks mest belastede boligområder.
Selv voksede Yahya Hassan op med palæstinensiske forældre i Trillegården i Aarhus V, hvor han og hans søskende ifølge ham selv blev udsat for tæsk af deres far. Stribevis af tæsk.
Yahya Hassan var 'fucking vred' på sine forældres generation, der kom til Danmark i slutningen af 1980'erne, og dens religiøse hykleri, sociale svindel og svigt.
Martin Krasnik er ikke den eneste, der sætter pris på, at Yahya Hassan i det mindste nåede at være her. For Hassans ord har vakt genklang blandt unge i det samme miljø, mener Walid Zaher, formand for Indvandrerradio, der i dag var mødt op til begravelsen af den 24-årige digter.
- I dag har vi set, at mange unge har deltaget. Det er en slags tak til Yahya og det, han har sagt. Han har sagt det, de gerne ville sige, men ikke kunne sige, siger Walid Zaher, der sidste gang så Yahya Hassan i sommer.
Pissede på Allah og hans sendebud
Yahya Hassan er blevet beskrevet som en digterkomet med en debut, der hurtigt blev solgt i mere end 100.000 eksemplarer. Hans ord er blevet tillagt enorm betydning i debatten om integration og social kontrol.
- Han har bidraget med rigtig gode debatter om velfærdssamfundet og integration, som vi også kommer til at huske i kommende generationer, siger kulturrådmand i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad (R), der også var til stede ved dagens begravelse.
Det ville langt fra være den fulde sandhed at beskrive Yahya Hassan som en, der kun brugte sin stemme.
Han kom i sin korte levetid på kant med flere end de fleste. Ikke mindst fordi han med egne ord 'PISSER PÅ ALLAH OG HANS SENDEBUD'.
Yahya Hassans opsigtsvækkende ord og beskrivelser af sine forældres generation kastede så mange trusler af sig, at han efter et par uger efter debuten havde vagter stående udenfor Martin Krasniks hjem, hvor han var flyttet ind.
Dømt for 40 forhold
I årene fra den første digtsamling til den efterfølgende begyndte tingene at skride for Yahya Hassan.
Han meldte sig ind i Nationalpartiet, som han tog afsked med igen efter at være blevet anholdt for at køre narkopåvirket i bil. Et live-interview på TV2 om den sag i februar 2016 tog en drejning, de fleste seere nok kan huske.
- I kan skrive jeres shit og alle jeres løgnehistorier. I kan bare smede alle de rænker, I vil, imod mig, til min pik, og den er omskåret, og den er flot, lød det fra Yahya Hassan, kort før han rejste sig og forlod interviewet.
Det interview var bare en del af en periode, hvor Yahya Hassans kriminelle cv voksede sig længere og længere. I marts 2016 skød han en 17-årig dreng i foden på et butikstorv, hvilket kostede ham en fængselsdom på 21 måneder.
I 2018 fik han en behandlingsdom for yderligere 40 kriminelle forhold, der talte blandt andet trusler, vold og tyveri.
- Han råbte os alle sammen op
Yahya Hassan var heller ikke ude i det gængse samfund, da udgivelsen af 'Yahya Hassan 2' blev annonceret i november. Han var indlagt på retspsykiatrisk afdeling på Skejby i Aarhus. I et interview med Weekendavisen under indlæggelsen fortæller han, at der med god grund ikke er håb at spore i de nye digte.
- Nej, selvfølgelig er der ikke noget håb. Jeg skriver jo om mit liv og mig selv, og det er elendighed og sorg, der er katalysatoren, 90 procent af min motor kører på pis, lort og gylle. Ufortyndet pis og lort, lød det fra Yahya Hassan.
Men der var på det tidspunkt håb nok til, at den 24-årige ikke bare fik lovet en digtsamling nummer tre, men også en nummer fire og fem. Håbet om dem forsvandt i sidste uge.
- Der er ingen tvivl om, at med tabet af Yahya Hassan, er Aarhus og Danmark blevet fattigere, lyder det fra kulturrådmanden.
Men hans ord vil leve videre, mener hans bekendte på Indvandrerradioen i Aarhus.
- Hans liv var kort. Men han opnåede meget og råbte os alle sammen op. Han ville ikke have det sådan, at de voksne skal vise de unge, hvilken vej de skal gå. De unge kender vejen, men de har også brug for støtte og opbakning, siger Walid Zaher.
Artiklen er opdateret den 7. maj 2020 klokken 15.50 med en faktaboks om, at forsamlingsforbuddet ikke gælder ved bisættelser og begravelser.