Det føles snart som evigheder, siden Mette Frederiksen (S) lukkede ned for det meste af Danmark.
Pandekager er blevet bagt, puslespil er blevet lagt, og takeaway er blevet bragt.
Men hvis du savner fordybelse under coronakrisen – eller bare trænger til nye idéer til noget at give dig til – så er en god gammeldags bog måske svaret på dine bønner.
Hos Saxo.com, der er en af de største forhandlere af bøger i Danmark, oplever man, at forbrugerne i stigende grad har støvet deres gamle e-bogslæsere af og henter en masse digitale bøger nu, hvor de fleste butikker holder lukket.
- Salget af e-bøger og lydbøger har været stigende. Det giver god mening, hvis de skal bruge bogen lige nu, så er den digitale adgang der med det samme, fortæller Mette Jørgensen, der er produktchef hos Saxo.com.
Hun fortæller også, at man kan se, hvordan danskernes vaner har ændret sig her under coronakrisen.
Blandt andet spår hun, at mange danskere skal have brugt deres hamstrede gær til diverse bageprojekter.
- Bagebøger hitter meget mere nu end i perioden op til, at vi alle blev sendt hjem. Og i særdeleshed bagebøger med brød og surdej som omdrejningspunkt, siger hun.
Mette Jørgensen fra Saxo.com guider dig her til nogle af de bøger, andre danske læsere i særdeleshed har kastet siger over i disse coronakrisetider.
Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm: 'Det har jeg altid sagt'
- Det er en satirisk og underholdende bog, der er garant for et godt grin. Og det er noget, vi har brug for lige nu. Det har vi nok altid - men særligt i disse tider, siger Mette Jørgensen.
- Den ligger under 'biografier' og handler om journalisten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholms liv. Og genremæssigt er det en sjov bog, for hun findes jo ikke i virkeligheden, men bliver spillet af Frederik Cilius.
- Bogen lægger sig op ad ham og makkeren Rasmus Bruuns tidligere program på Radio24syv, 'Den korte radioavis', som jo også foregav at være rigtige nyhedsudsendelser.
Sara Omar: 'Dødevaskeren' og 'Skyggedanseren'
- De udkom henholdsvis i 2017 og 2019 og ligger begge to højt på vores lister. Og Sara Omar modtog da også De Gyldne Laurbær i 2019 for sit forfatterskab, så hun er meget populær, siger Mette Jørgensen.
- Bøgerne handler om, at hovedpersonen vokser op i en familie, hvor hun føler sig undertrykt i deres systemer, som hun så bryder ud af. Den kører i to spor, hvor man følger hende i nutiden og i et andet spor, hvor man følger hende i barn- og ungdommen.
- Det er vildt gode fortællinger. Man får noget indsigt i anden kultur og i andre menneskers liv, som man måske ellers ikke ville komme tæt på. Det er dét, litteraturen kan. Den giver os indsigt og indlevelse i situationer og følelser, som andre står midt i.
Niels Overgaard: 'Det hele handler ikke om dig'
- Undertitlen er 'Antikke principper for et liv med sindsro, frihed og mening', og det lyder måske tungt, men den handler grundlæggende om fordybelse og selvindsigt og giver en forståelse for, hvilken position vi hver især har her i verden, siger Mette Jørgensen.
- Hvorfor lever vi, som vi gør? Hvad kan vi gøre ved det? Hvordan kan vi bruge de antikke principper til at gøre op med nogle af de ting, der stresser os og giver os angst? Det forsøger denne her bog at give et svar på.
Delia Owens: 'Hvor flodkrebsene synger'
- Den udkom på dansk sidste år og har bare holdt ved på bestsellerlisten. Den har ligget højt på bestsellerlisterne flere steder i verden. Det var den store, amerikanske roman sidste år, og den bliver ved med at hente nye læsere, siger Mette Jørgensen.
- Den handler om en pige, der vokser op i marsken efter at være blevet forladt af sin familie. Hun vokser op og klarer sig selv uden for det etablerede samfundssystem. Så da hun bliver ældre og får kontakt til omverdenen, passer hun ikke rigtigt ind, fordi hun har lavet sine egne systemer for alting.
Thomas Piketty: 'Kapital og ideologi'
- Den er udkommet her i marts og fået virkelig flotte anmeldelser og rigtig meget omtale. Den er et kritisk syn på den verden, vi lever i, og hvordan vores økonomiske samfundssystem er bygget op i forhold til ulighed, og hvordan vi opnår lighed, siger Mette Jørgensen.
- Her får man virkelig højaktuel samfundsindsigt og samfundsfordybelse. Den er over 1.000 sider lang, så det er lidt af et projekt, men det er også nu, vi har tiden til det.