Hvor meget må jeg veje, hvis jeg er 161 cm høj og kraftigt bygget? Hvordan spørger jeg min mand, om han er utro? Skal jeg lade mig indlægge for depression?
I godt tyve år svarede forfatter Tove Ditlevsen danskerne på alverdens spørgsmål i brevkassen ’Små hverdagsproblemer’ i ugebladet Familie Journal.
I perioden 1956 og frem til sin død i 1976 nåede hun at formulere mere end 4.000 svar til danske mænd og kvinder – og det hele er nu udkommet i bogform.
Svært nok ved at klare egne problemer
Udover at være en berømt forfatter, som der de senere år er kommet ny interesse omkring, var Tove Ditlevsen også kendt for sit kaotiske privatliv. Hun kom fra fattige kår, kæmpede i perioder med alkohol- og pillemisbrug – og var flere gange indlagt på psykiatriske afdelinger.
Da hun i en alder af 39 år tiltrådte som brevkassebestyrer, var Tove Ditlevsen på sit fjerde og sidste ægteskab. I en DR-radioudsendelse fra 1974 udtalte hun:
- Dengang jeg fik den brevkasse, tænkte jeg: Det kan du da aldrig klare. Havde jeg allerede svært nok ved at klare mine egne problemer, hvordan skulle jeg så kunne klare andres? Men så opdagede jeg, at det gik egentlig meget godt, netop fordi jeg ikke selv har gået den lige, slagne vej fra vugge til grav.
Hos Familie Journal fortæller chefredaktør Søren Johannesen, at Tove Ditlevsens ’brogede livserfaring’ kun var med til at kvalificere hende til jobbet.
- Fordi hun havde denne her erfaring og forståelse for folk, der har det svært, kunne hun jo netop forholde sig til dem. Hendes svar er også fantastisk godt skrevet, og man kan se, at hun tager dem, der skriver ind, enormt seriøst. Men hun er også ret kontant, siger Søren Johannesen, der tiltrådte som chefredaktør i 2016.
En af vores egne
Han fortæller, at brevkassen siden den blev startet i 1937 har været en populær del af Familie Journal – og det er afgørende for læserne, at de kan relatere til de personer, der skal rådgive dem.
- De bryder sig ikke om, hvis de føler, at det er et menneske, som stiger ned fra sit elfenbenstårn og fortæller dem, hvordan de skal leve deres liv. Men de vil gerne høre fra 'en af vores egne', som også har prøvet noget, forklarer Søren Johannesen, der er født i 1975 og derfor ikke har oplevet Tove Ditlevsens tid på Familie Journal:
- Men vi er sindssygt stolte af, at hun har været vores brevkassebestyrer i tyve år. Jeg kan næsten ikke forestille mig noget medie eller blad, der ikke ville synes, det var et guldstempel.
Tove Ditlevsen er den længst siddende af de i alt ni, som har bestyret Familie Journals brevkasse. Siden 2012 har Puk Elgård stået for at besvare de mange spørgsmål, som brevkassen ifølge Søren Johannesen stadig får.
Det var forlaget Gladiator, som tog initiativ til at udgive det samlede brevkassearkiv fra Tove Ditlevsens periode, som Familie Journal i øvrigt ikke er økonomisk involveret i.
Aldrig kedelig eller uinteressant
Det skete, efter Gladiators direktør, Jakob Sandvad, på et tidspunkt var faldet over en stak Familie Journal i sine forældres sommerhus og opdagede, hvor læseværdige Tove Ditlevsens svar var:
- Det blev bare aldrig kedeligt eller uinteressant - og det syntes jeg alligevel var vildt nok. Det er noget med, at hun tager dem alvorligt, de her skæbner. Hun tager hver enkelt henvendelse meget alvorligt.
- Og derfor tænkte jeg, at det måtte vi prøve at se, om vi kunne udgive. Men jeg havde ikke noget begreb om omfanget af projektet, siger Jakob Sandvad om det, der endte som en bogudgivelse på knap 1.000 sider i et stort format, svarende til størrelsen på det gamle Familie Journal.
Forlaget startede med at søge tilladelse hos de efterladte familiemedlemmer, der ejer rettighederne til Tove Ditlevsens produktion. Da de havde fået den, gik det omfattende arbejde med at kopiere alle spørgsmål og svar fra arkivet på Det Kongelige Bibliotek i gang.
Fuldstændig vanvittig tid
For Jakob Sandvad bidrager udgivelsen ikke kun med et nyt perspektiv på Tove Ditlevsens person og forfatterskab. Det er også et dokument over en afgørende periode i danmarkshistorien.
- Rent kulturhistorisk var det jo en fuldstændig vanvittig tid. Hendes spørgsmål og svar fra 1956 sammenlignet med dem fra 1970’erne vidner blandt andet om de nye muligheder, som velfærdsstaten giver. Det er for mig at se et studie i velfærdsstatens udvikling, siger han.
Søren Johannesen er enig med Jakob Sandvad i, at brevkassen også er et historisk dokument:
- Det er et helt fantastisk spejl på især danske kvinders liv i den periode. Det er deres allerinderste problemer, som de har gået og tumlet med, og som de ikke har vidst, hvem de skulle gå til med. Og så har de haft sådan én som Tove Ditlevsen, som de vidste, stod i deres ringhjørne, siger han.
Rigt arkiv af menneskeskæbner
- Det er et meget, meget rigt arkiv med hensyn til menneskeskæbner. Tove Ditlevsen er meget menneskeklog - også i sit skønlitterære forfatterskab. Og det tror jeg også er noget, hun har udviklet i de her korrespondancer, tilføjer Jakob Sandvad.
Tove Ditlevsen udtalte selv i førnævnte radioudsendelse fra 1974 om de mange breve hun modtog – og de svar, hun gav:
- Jeg ser det som min opgave at finde ud af, hvad de inderst inde ud fra deres egne, og ikke mine, forudsætninger og opvækst og hele mentalitet, allerede har besluttet, før de spørger. Og så støtter jeg dem i den beslutning.