Tusindvis af mennesker. Knitrende nye bøger, der aldrig er blevet bladret i. Og ivrige forfattere, der sidder klar til at fortælle om deres nyeste værk.
Det stort anlagte Bogforum, der finder sted i Bella Center i København, bliver meget anderledes i år, end det plejer at være.
Indtil videre er der kun 100 tilmeldte udstillere til årets udgave af messen, der efter planen afholdes fra den 30. oktober til 1. november. Men både Gyldendal, Gutkind, Modtryk, Syddansk Universitetsforlag og Politikens Forlag har trukket sig fra de papirfyldte festligheder.
Direktør for Politikens Forlag og medlem af Danske Forlags bestyrelse Lene Juul forklarer til P1 Morgen, at forlagets beslutning kommer efter "et længere forløb og nøje overvejelser" – blandt andet på grund af de restriktioner, arrangøren har indført i kølvandet på coronakrisen.
- Bella Center har ønsket at lave nogle restriktioner, som de naturligvis skal. Men dér har vi så valgt at sige, at vi ikke tør løbe den risiko at binde os op på, at vi kan overholde alle de regler, som er sat op, forklarer Lene Juul i P1 Morgen.
Drop de store navne
Blandt restriktionerne er, at messen spredes ud på et større areal end normalt; der lukkes færre gæster ind, så der maksimalt må være 5.000 personer (inklusive personale på scenerne) til stede ved messen, og så kan man som publikum kun købe billet til enten formiddagen eller eftermiddagen.
Det vil svare til cirka 15.000 personer i alt over de tre dage, hvilket er mere end en halvering i forhold til sidste års rekord med over 38.000 deltagere.
Desuden er Politikens Forlag blevet bedt om ikke at stille op med for store navne, forklarer Lene Juul, der blandt andre har kendte forfattere som Puk Damsgård, Hella Joof og Jussi Adler-Olsen under sine vinger på Politikens Forlag.
- Vi har fået at vide, at vi ikke skal komme med for store navne, der tiltrækker for stort et publikum.
- Det gør det svært for os at overholde restriktionerne (…) Det er ikke, fordi Bella Center ikke har gjort sit job, det bliver bare en helt anden messe.
Hun mener, man lige så godt kan lade være med at lave en messe, "der alligevel ikke bliver det sædvanlige sus", som Bogforum traditionelt er.
- Så hellere vente til 2021, hvor vi kommer tilbage for fuld styrke.
Danske Forlag: 'Bogforum er en meget vigtig begivenhed'
Carsten Fenger-Grøndahl, der er direktør for Aarhus Universitetsforlag og også er med i bestyrelsen for Danske Forlag, er uenig med Juul og mener, at forlagene har et ansvar for bogen som medie og bør støtte op om et arrangement som Bogforum.
- Bogforum er en meget vigtig begivenhed for bogen som helhed. Bogforum rækker langt ud over de 35.000-38.000 mennesker, som kommer igennem systemet i Bella Center, siger han til P1 Morgen.
- Det er en kæmpe fest for bogen, hvor vi rækker langt ud i befolkningen og får sat bogen i scene som et vigtigt gaveobjekt i julesalget.
Til Bogforum 2019 var der 220 tilmeldte udstillere, mens 38.326 publikummer gæstede messen.
Carsten Fenger-Grøndahl er bekymret for konsekvenserne, hvis den sløve tilmelding til årets Bogforum ender med, at arrangementet bliver aflyst.
- Hvis Bogforum ikke bliver gennemført i år, så tror jeg, det får en betydning for, hvor stor en procentdel af julesalget, der går til bøger. Men det er mere det langsigtede, jeg er bekymret for: Bliver Bogforum som institution svækket af, at forlagene bakker ud i år? Og hvordan kommer det til at se ud næste år?, spørger direktøren retorisk.
Ender som en 'svømmehalsoplevelse'
Lene Juul fra Politikens Forlag holder dog fast i beslutningen om at bakke ud af årets Bogforum.
- Hvis Bogforum skal afholdes, så skal det holdes med glans og pragt, og som vi kender det (…) Det handler om at bevare Bogforum som den store publikumsmesse, det er, og ikke få lavet sådan en svømmehalsoplevelse med halvtomme haller, hvor der sidder nogen på scenen uden publikummer.
Bogforums udstillingsleder Andreas Nordkild Poulsen har tidligere understreget over for Ritzau, at arrangementet stadig afholdes.