Pigehvin til bogfestival i Aalborg: - Vi var nødt til at snige ham ind ad bagindgangen

I denne weekend åbner Nordkraft i Aalborg op for bogfestivalen Ordkraft, der i år har særligt fokus på naturen. Særligt én gæst, der dog er knap så kendt for bøger, har tiltrukket stor opmærksomhed.

  • Ordkraft sætter i år særligt fokus på naturen. Her er det Jarthe Sørensen, der spiller trommer til grønlandske digte. (Foto: © Trine Birk, DR)
  • Sara Boutrup og Kenneth Kallesøe. (Foto: © Trine Birk, (c) DR)
  • Forfatter Maja Elverhøj fortæller, hvordan man kan 'sy' sin egen bog. (Foto: © Trine Birk, DR)
1 / 3

En udstoppet ræv har fundet vej ind i kulturhuset Nordkraft i Aalborg. Og det er ikke helt tilfældigt, at den pludselig står her i det tidligere kraftværk ved Aalborg Havn.

Hele weekenden er der nemlig bogfestival i Aalborg – blandt andet med særligt fokus på naturen.

- Vi har valgt naturtemaet, fordi der har været flere indikationer på, at folk interesserer sig meget for natur og for det nære, samtidig med, at de store miljøproblemer, der bliver beskrevet af dagspressen, bliver tydeligere og tydeligere, fortæller Ove Hesselbjerg Rasmussen, der er projektleder på festivalen.

Og her har skønlitteraturen også en afgørende rolle, mener han.

- Fiktionen og skønlitteraturen sætter aktuelle samfundsproblemer, for eksempel naturen og hvordan vi behandler den, til diskussion på en anden og mere tydelig måde end tør faglitteratur gør det.

Han regner med, at i alt 8.000 ordglade gæster kigger forbi festivalen i løbet af weekenden.

Kriminalromaner og fantasynoveller

To af de gæster, der har fundet vej til festivalen er 27-årige Sara Boutrup og 30-årige Kenneth Kallesøe, der bor i byen.

- Vi læser begge to og her kan vi få mulighed for at se bøger fra de danske forlag, fortæller Kenneth Kallesøe.

- Jeg læser mest faglitterært. Men ellers kan jeg godt lide at læse danske krimier, der kommer også en masse nye nu her, så jeg er her også for at se, om der er nogen af dem, fortæller Sara Boutrup. Kenneth Kallesøe har indtil videre købt fantasynovellesamlingen ’Hvad skoven skjuler’, men de indrømmer begge, at de på den halve time, de har været på festivalen endnu ikke har lagt mærke til, at der var særligt fokus på natur.

Helt ude i skoven

Én af de forfattere man kan finde på messen er Maja Elverkilde, der selv oprindeligt kommer fra Aalborg. Hun flyttede i 2013 fra den københavnske storbylarm dybt ind i den svenske skov, 20 kilometer fra nærmeste by uden el og måtte hente vand i en brønd. Hun har blandt andet udgivet novellesamlingen ’Det dør man af’, skriver digte og udkommer med romanen 'Den slags skal gøres i dagslys' på eget forlag til august.

Hun er på festivalen for at fortælle, hvordan man kan ’sy sine egne bøger’, og hvordan det har påvirket hende som forfatter at flytte ud i naturen. Først i skoven i Värmland og senere til et lidt mindre primitivt skovhus i Skåne, hvor hun i dag bor med sin søn på 6.

- Jeg ville så gerne bo på landet og trivedes ikke i byen. Det var ren desperation, fortæller Maja Elverkilde.

- Jeg havde ikke noget el det første år. Derfor skrev jeg på en skrivemaskine, og det tvang mig ned i tempo i hele skriveprocessen. Det havde store konsekvenser for, hvordan jeg skrev, fortæller forfatteren.

Bytter bøger for honning

Hun fortæller, at hun blandt andet er blevet sundere og mere modig af flytte ud i skoven – og betegner sig selv som anti-kapitalist.

Derfor kan man også bytte sig til hendes bøger for andet end penge.

- Handlen må gerne være med penge, men jeg vil også gerne åbne op for alternativer. Hvis der nu er en, der selv laver honning eller laver andre ting og har det som erhverv, så kan vi måske lave nogle andre byttehandler. Jeg har også engang fået et hjemmegarvet skind for noget redigeringsarbejde, fortæller hun.

'Det var popstar-tilstande'

Alt på festivalen drejer sig dog ikke om naturen. Blandt andet satser festivalen som vanligt også meget på børnene og deres brug af sprog og litteratur, fortæller projektleder Ove Hesselbjerg Rasmussen.

Fredag formiddag havde man derfor inviteret flere aktuelle børnebogsforfattere, som skolerne i hele region Nordjylland havde læst i månederne op til Ordkraft. Der var dog særligt én fyr, der løb med børnenes opmærksomhed – nemlig den meget populære youtuber Rasmus Brohave.

- Der kom 1.000 børn. Det var popstar-tilstande!, fortæller han.

- Jeg måtte møde ham og hans manager ovre i en mørk parkeringskælder, og så blev han smuglet ind ad bagindgangen til Nordkraft, for at ingen skulle opdage, at han kom. Der var et pigehvin af en anden verden, da han gik op på scenen. Det var helt vildt!, fortæller han.

Festivalen fortsætter til og med søndag.