I dag kommer bogen 'Familien Hassan' til salg i butikker og på nettet, men omslaget ser noget anderledes ud, end det oprindeligt var tiltænkt.
I bogen fortæller Yahya Hassans mor og fire søskende deres side af historien om den opsigtsvækkende digter, der døde i en alder af kun 24 år.
Det er Politikens Forlag, der udgiver 'Familien Hassan', der egentlig skulle have været på gaden to dage tidligere.
Men udgivelsen blev forsinket, fordi den nye bog udseendemæssigt lå for tæt op ad Yahya Hassans to digtsamlinger, som blev udgivet af Gyldendal i 2013 og 2019. Omslagene til digtsamlingerne og til den nye bog var begge lavet i et helt enkelt design med hvide versaler på sort baggrund.
Men den gik ikke for Yahya Hassans forlag Gyldendal. Politikens Forlag lavede derfor et nyt design og skød udgivelsen med to dage til i dag.
Det bekræfter både Gyldendal og Politikens Forlag over for P1-programmet Kulturen.
- Omslaget på 'Familien Hassan' blev ganske rigtigt ændret fra den første sorte version, som familien ønskede sig, til en mørkeblå med en klarere stjernehimmel. Det valg traf vi helt udramatisk efter en dialog med Gyldendal, som rejste tvivl om, hvorvidt den lå for tæt på udtrykket på Yahya Hassans digtsamlinger, skriver forlagschef for nonfiktion hos Politikens Forlag Kim Hundevadt i en skriftlig kommentar til Kulturen.
Kan være i strid med reglerne
Omslaget på den udgave af 'Familien Hassan', der netop er sat til salg, er mørkeblåt, der er en tydeligere stjernehimmel på, en halvmåne har ændret placering, typografen er ændret og titlen står mere centreret på bogen nu.
Og det er nok et meget smart træk af Politikens Forlag at have ændret omslaget, mener Sten Schaumburg-Müller, som er juraprofessor ved Syddansk Universitet med speciale inden for mediejura.
Den første udgave af omslaget ligner nemlig Yahya Hassans digtsamling så meget, at der er stor forvekslingsmulighed og derfor kan det være på kant med reglerne, vurderer han.
- Det ligner så meget, at det kunne være en ophavskrænkelse, og det kan i hvert fald efter min vurdering være i strid med markedsføringsretten, fordi man simpelthen tror, at nu er der kommet en tredje Hassan.
Hvis der havde været tale om ophavskrænkelse, eller at det var i strid med god markedsføringsskik, kunne det have haft forskellige retlige konsekvenser for forlaget, forklarer professoren.
Udgivelsen kunne blive forbudt. Oplaget kunne blive inddraget og alle bøger tilbagekaldt. Der kunne være blevet tale om økonomisk erstatning og vederlag.
- Så det ser ud som om, de er blevet enige om en løsning, som også efter min juridiske vurdering ser vældig fornuftig ud.
Kulturen har været i kontakt med den grafiske designer bag Yahya Hassans digtsamlinger, Ida Balslev-Olesen, som ikke har ønsket at stille op til interview, men som fortæller, at hun blev kontaktet af Politikens Forlag, som ifølge hende ønskede et layout, der lignede digtsamlingerne.
Inde i den sorte, tilbagetrukket version af 'Familien Hassan', står der da også, at den er lavet af Kenneth Schultz efter original-idé af Ida Baldslev-Olesen.
Den formulering er fjernet i den nye, blå version.
Burde have holdt sig til den blå
Situationen emmer af, at Politikens Forlag glemte at tænke sig om og overholde god skik for, hvordan man bruger andres kreative rettigheder, mener Klaus Rothstein, som er litteraturkritiker på Weekendavisen.
- De siger, de har haft en god dialog med Gyldendal, og det tror jeg da sådan set også, de har, men jeg tror også, der er blevet talt med store bogstaver, lige så store bogstaver, som Yahya Hassan selv skrev med. Fordi selvfølgelig burde Politiken bare have trykt en blå en til at begynde med, siger han.
Klaus Rothstein er overbevist om, at Politikens Forlag valgte at lægge sig layoutmæssigt lige lovlig tæt op ad Yahya Hassans digtsamling, fordi det ønskede, at 'Familien Hassan' skulle identificeres med de to digtsamlinger, der er gået hen og blevet ikoniske i moderne dansk bogdesign.
De tre bøger hænger da på en måde også sammen, siger litteraturkritikeren.
- Hvis man interesserer sig for Yahya Hassan, hans historie, hans familie, hans miljø, hans baggrund og så videre, så er det et godt stort efterskrift til digtsamlingerne.
Normalt må bøger ikke anmeldes inden udgivelsesdagen, men med 'Familien Hassan' strammede forlaget formuleringen, så det hed sig, at bogen slet ikke måtte omtales før udgivelse.
Strategien har været effektiv til at skaffe bogen foromtale, og den sorte version af 'Familien Hassan' kan gå hen og få samler-status, siger Klaus Rothstein, der fik tilsendt den første, sorte udgave af 'Familien Hassan' til anmeldelse.
- Os, der ligger inde med det sorte eksemplar, skal passe godt på sådan en lille sjældenhed, som kan få bibliofil interesse engang i fremtiden, siger han i Kulturen.