Morten Grunwald i sidste store interview: Far blev arresteret af frihedskæmperne

Den folkekære skuespiller beskriver sig selv som 'en rædselsslagen tilskuer', da hans tyske far blev hentet af danske frihedskæmpere på befrielsesdagen.

Morten Grunwalds tyske ophav har præget hans opvækst under 2. verdenskrig. Det nåede han at fortælle om i nyt interview før sin død. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Danskerne måtte i forrige uge sige farvel til den store skuespiller Morten Grunwald, da han mistede livet til kræft i en alder af 83 år.

Men inden da nåede skuespilstjernen at give et af sine sidste store interview. Det var til forfatteren Michael Müller, der står bag bogen 'Barn af besættelsen', hvor 28 markante danskere fortæller om deres opvækst under den tyske besættelse af Danmark under 2. verdenskrig.

I bogen fortæller Morten Grunwald, hvordan det satte dybe spor i ham, at hans far var tysker. En historie, han også for nåede at fortælle i programmet Løkkegaards på P1.

Han tænker tilbage på den skæbnesvangre dag, hvor han som 10-årig knægt måtte overvære sin far blive hentet af de danske modstandsfolk.

- Da befrielsesmorgenen kom den 5. maj 1945, havde jeg influenza, så mine forældre havde givet mig lov til at ligge i deres soveværelse. Mens jeg lå dér, kom fire-fem frihedskæmpere marcherende op gennem indkørslen. De skulle arrestere vores far, siger Morten Grunwald og fortsætter:

- Uden for var min storebror ved at hejse flaget i haven og gøre klar til fest. I desperat chok råbte han til dem: 'Min far kan da ikke gøre for, at han er født i Tyskland.' Jeg stod op i min pyjamas og gik ud i entréen, hvor min far blev holdt op af frihedskæmperne. Jeg var en rædselsslagen tilskuer, mens min storebror var på grådens rand og ville kæmpe fysisk med de banditter, der var i færd med at hente vores far, lyder det fra Morten Grunwald i bogen.

Fængslet midt i befrielsen

I bogen fortæller Morten Grunwald om sin barndom unde krigen. Han mindes tæpper af tyske fly, der indtog himlen over barndomshjemmet i Odense. Og fem års besættelse, hvor man kunne mærke en vis modstand mod hans far.

Morten Grundwalds far havde kæmpet i 1. verdenskrig på tysk side, men slog sig efterfølgende ned i Odense, giftede sig med Hildeborg og byggede egen muremestervilla til familien.

Faderen var stolt af den tyske kultur med Goethe, Mozart og Beethoven, men han var bestemt ikke nazist, understreger Morten Grunwald i interviewet.

Under krigen gav faderens fødeland flere gange udfordringer. Det satte sig dog først rigtigt i Morten Grunwald, da faren blev hentet af frihedskæmperne:

- Vi stod på spring til at feste og fejre befrielsen sammen med vores kammerater, og pludselig var min far fængslet som en forbryder og anklaget for stikkeri. Vi følte os udenfor. Men samtidig vidste jeg, at min far var uskyldig; hans eneste brøde var, at han var født tysk, hvilket var slemt nok i de dage.

- Han sad i et gammelt fængsel i Klaregade, og jeg kan huske en situation, hvor jeg kørte forbi og så ham bag tremmerne i et vindue. Vi vinkede til hinanden, selv om det vist nok var forbudt, siger han.

Forfatter: Jeg kunne mærke Mortens engagement

I bogen medvirker også andre store danskere som dronning Margrethe, Uffe Ellemann-Jensen og Ghita Nørby.

Men forfatteren bag, Michael Müller, mindes alligevel interviewet med Morten Grunwald som noget ganske særligt.

- Jeg besøgte ham en sommerdag for et halvt års tid siden og sad med ham i næsten tre timer. Der var en behagelig stemning, men det var også en bevægende oplevelse for mig, siger Michael Müller og fortsætter:

- Jeg kunne tydeligt mærke, at det var en periode, der bevægede ham og sad dybt i ham. Og mit indtryk var, at det var første gang, han satte ord på, hvad det havde betydet for ham med en tysk far under en tysk besættelse og med alle de følger, smerter og konsekvenser, det havde med sig, siger han.

I det nye interview fortæller Morten Grunwald også, hvordan han som ung brugte sin tid i skolen på at kigge ud af vinduet og dagdrømme om teateret, som senere skulle blive hans levevej. (Foto: © Ebbe Andersen, Scanpix)

I bogen beskriver Morten Grunwald, hvordan han ikke længere havde skyldfølelse over at være tysk. Men at det var noget, der havde præget ham i mange år.

Og at skuespilleren havde lagt skylden på hylden og var klar til at snakke om sin opvækst med stort engagement, stod også hurtigt klart for forfatter Michael Müller.

- Han var den første, jeg ringede til, da jeg skulle have folk til at være med i bogen. Og vi havde en dialog over flere gange. Da jeg ringede første gang, sagde han ja. Men han ville overveje, hvor dybt han ville gå ind i det. Det var hans første bemærkning. Og det var afgørende for, om han kunne medvirke. Men da jeg sad med ham, mærkede jeg bare et kæmpe stort engagement for at fortælle sin historie, lyder det fra Michael Müller.

Som en torn i kødet

For at gøre fortællingen om faderens tilfangetagelse efter krigen færdig, skal det siges, at han blev løsladt efter seks uger. Men for Morten Grunwald var det ikke et farvel til følgevirkningerne ved at være søn af en tysker.

- I 1947 var der en fotoudstilling om befrielsesdagene i Kunstbygningen i Odense. Der var blandt andet billeder fra Flakhaven og af de mange mennesker. Men der var også et billede af en lastvogn, hvor min far stod sammen med andre personer, som var arresteret, siger Morten Grunwald, der blev stærkt påvirket af begivenheden.

- Det var en væmmelig oplevelse, og jeg flygtede mere eller mindre ud af bygningen, da jeg så billedet; det sad som en torn i kødet på mig. Jeg var dybt ulykkelig og såret, fordi billedet stemplede min far som landsforræder, selv om han var uskyldig. Denne oplevelse var næsten værre end selve arrestationen, lyder ordene fra Morten Grunwald i bogen.

'Barn af besættelsen' udkommer den 30. november.