Var det noget med besøg på gamle, danske herregårde?
Hvad med at kaste dig ud i en roman, der er "en hvirvelvind af sorg og afmagt"?
Eller har du mest lyst til at dykke ned i en spændende thriller, der foregår midt under en isvinter, du nok næppe kommer til at opleve på de danske breddegrader igen?
Uanset dine litterære præferencer tilbyder bøgernes verden et sandt slaraffenland for fantasien.
Og det kan der være god brug for i en coronaplaget januar, mener bogelsker og blogger på bogblogger.dk Katrine Lester:
- Når man sidder midt i en pandemi og er spærret inde i eget hjem, har man brug for noget, der kan tage én væk fra hverdagen. I litteraturen finder man både noget, der gør én klogere på ens eget liv, og så er der noget, hvor man ligesom føler, at man bliver en del af noget større.
Så lav dig en kop skoldende hed te og sæt dig til rette i hjørnet af din sofa, mens du får Katrine Lesters råd til, hvad du skal læse lige nu.
Karen Blixen - 'Syv fantastiske fortællinger'
Katrine Lesters første anbefaling er en vaskeægte klassiker.
Og selvom Karen Blixens 'Syv fantastiske fortællinger' er fra 1935, så er den absolut ikke "tør og kedelig", som mange måske tænker, når de hører om en bog, der har over 80 år på bagen, mener Katrine Lester:
- Her kommer vi på besøg på gamle herregårde og hører om smukke kvinder og gamle gemte hemmeligheder. Den handler om mennesker, der søger efter deres identitet, og den kan både læses af unge og ældre.
- Den bringer virkelig sin læser ind i en anden verden.
Peter Høeg - 'Frøken Smillas fornemmelse for sne'
Har du brug for noget mere hårdtslående, bør du overveje at begrave dig i snemasserne sammen med Frøken Smilla i Peter Høegs kriminalroman fra 1992.
- Det er en thriller, der foregår midt under en isvinter. Alene dét faktum gør, at man kan drømme sig tilbage til noget, mange unge i dag nok næppe kommer til at opleve, mener Katrine Lester.
- Den handler om en dreng, der hopper ud fra et tag. Officielt forklares det som et selvmord, men det tror Smilla ikke på. Undervejs møder vi både overklassen og alkoholiserede grønlændere. Og så byder den på en dramatisk afslutning i snemasserne.
Katrine Marie Guldager - 'Det samme og noget helt andet'
Er du hverken til Blixens klassiker eller Høegs thriller, så frygt ej. Katrine Lester har nemlig også set nærmere på det allernyeste fra bøgernes verden.
- På årets første hverdag i 2021 udkom Katrine Marie Guldagers nyeste roman, 'Det samme og noget helt andet'. Den foregår både i nutiden, men også 1980'erne og 1990'erne, hvor hun selv var ung. Det er autofiktion og handler om, at først hendes veninde og siden hendes far dør inden for meget kort tid. Romanen er en hvirvelvind af sorg og afmagt og en kamp for at komme på fode igen, forklarer Katrine Lester – og sætter så trumf på sin anbefaling:
- Hovedpersonen skal både kæmpe med sin sorg, men også med sin egen families arvestrid. Jeg synes, det er Katrine Marie Guldagers bedste roman overhovedet – og det siger ikke så lidt.