Jan Guillou: Kvinderne har sat en, måske velfortjent, skræk i os mænd

Den kendte forfatter mener at #metoo vil ændre den måde vi omgås hinanden.

Den 73-årige forfatter Jan Guillou er helt klart påvirket af #metoo-kampagnen, hvor især kvinder over det meste af verden træder frem og fortæller om hidtil skjulte seksuelle overgreb foretaget af mænd i magtpositioner.

Jeg har interviewet ham seks år i træk om hans bøger i serien om Det store århundrede. Men da vi mødes denne gang, og jeg lægger an til det rituelle kindkys, springer han forskrækket tilbage i stolen.

- Uh, man skal passe på med fysisk kontakt i disse tider, forklarer han.

Efter en kort forhandling bliver vi dog enige om at gennemføre kindkysset som normalt. Højre kind, venstre kind.

Beskyldt for at være en gris

For en måned siden kom Jan Guillous navn op i #metoo -sammenhæng. Forfatter og blogger Katerina Janouch beskyldte ham for at være en gris, der ikke kunne holde hænderne for sig selv ved festlige lejligheder.

Men historien kom aldrig for alvor til at rulle i de svenske medier. Måske fordi Janouch gjorde klart, at der ikke var tale om egentlige overgreb.

- Jeg har været en offentlig person i 40 år, og der findes ingen rygter om overgreb. Jeg er heldigvis og retfærdigvis en mand hævet over mistanke, når det gælder denne sag, vurderer Jan Guillou selv.

Genier der bruger magt til sex

Mange andre store svenske kulturpersonligheder er blevet udpeget som misbrugere af magt og berømmelse. For nylig stod over 400 af landets kvindelige skuespillere frem og beskrev det ene tilfælde af seksuelle overgreb efter det andet.

Også det nationale ikon, film- og teaterinstruktøren Ingmar Bergman, var med på listen.

- Det har aldrig været en hemmelighed, at Ingmar Bergman havde sex med sine skuespillerinder. Han blev betragtet som et geni, og så var det i orden. Nu har vi heldigvis fået en diskussion om det mandlige selvudnævnte geni, og hvordan de opfører sig, siger Jan Guillou.

Fare ved folkedomstol

Han siger, at han helt klart sympatiserer med #metoo-sagen. Altså at få overgrebene frem i lyset, så det fremover bliver sværere at udnytte sin magt til at få sex. Men, påpeger han:

- Kampagnen har det problem, at der er opstået en folkedomstol. Det er usympatisk, at hvem som helst kan promovere sig selv ved at fremsætte beskyldninger mod en kendt mand.

Hvad vil debatten føre til, når vi kommer på den anden side af de chokerende afsløringer?

- Vi får en kraftig forandring. Selv tør jeg ikke gøre helt, som jeg plejer. Kvinderne har sat en, måske velfortjent, skræk i os, det har du allerede set, griner han.

Vil du læse tekster eller dyrke sex?

Måske vil der i langt højere grad blive tale om, at mænd sørger for udtalt mundtligt samtykke til sex.

- Jeg har altid selv spurgt om lov, ikke ved knus og den slags. Men når der har været tale om sex, har jeg spurgt, og det har gennem årene vist sig at være en ganske fin metode, siger Jan Guillou.

Både mænd og kvinder skal gå væk fra at pakke tilbud om sex ind i tvetydige vendinger.

- Det handler om at blive helt enige om, hvad der skal foregå. Vi skal ikke hjem til mig for at kigge på tekster. Vi skal hjem og dyrke sex, er det i orden med dig, formulerer Guillou det.

Svært at tolke signaler

Han tænker tilbage på sine teenageår i 1950erne, hvor det var svært at bedømme, hvor en situation med en pige var på vej hen.

- Dengang var der en udbredt stil blandt pigerne, hvor de ville gøre symbolsk modstand, og den skulle vi overkomme som dreng. Det var svært, næsten umuligt, at finde ud af, hvad der var et reelt nej og hvad der kun var et formelt nej.

- De vanskeligheder tror jeg ikke, at de unge oplever i dag. Nu er der en mere direkte stil, end da jeg var ung. Og det vil #metoo skubbe yderligere til, mener Jan Guillou.