Da sløret i går blev løftet for årets Oscar-nomineringer, var en af gengangerne 'Little women', som blev nævnt ikke mindre end seks gange.
Når showet løber af stablen i Los Angeles natten til den 10. februar, kan den blandt andet vinde en gylden statuette i kategorien 'Bedste filmatisering'.
Den anmelderroste film, som er instrueret af Greta Gerwig, bygger på en 150 år gammel bestsellerroman af samme navn.
Amerikanske Louisa May Alcotts 'Little Women', som på dansk har titlen 'Pigebørn', blev straks en stor succes, da den udkom i USA i 1868. Og den er stort set blev genudgivet konstant lige siden.
- Det er en spændende og smuk historie, som jeg selv var meget glad for, da jeg læste den første gang. Alcott er virkelig god til at fortælle fra de her fire meget forskellige søstres perspektiv, fortæller Christa Holm Vogelius, som er ph.d. i amerikansk litteratur og ekstern lektor på København Universitet.
Gjorde kvindeliv væsentligt
Romanen, der bliver regnet for en børne- eller ungdomsbog, handler om de fire unge March-søstre, Meg, Jo, Beth og Amy - og foregår samtidig med Den Amerikanske Borgerkrig.
Selvom 'Little women' blev en stor kommerciel succes og læst af mange, så har den aldrig været fast pensum for amerikanske skolebørn. Forklaringen kan blandt andet være, at de kvindelige forfattere ofte skrev populære bestsellerromaner, der ikke blev set som kunstnerisk lige så interessante som det, deres mandlige kollegaer skrev, forklarer Christa Holm Vogelius.
'Little women' er dog senere blevet kaldt en feministisk roman, fordi Louisa May Alcott ved at have de fire søstres historie i centrum insisterer på, at pige- og kvindeliv er væsentligt at beskæftige sig med – også i romanform.
Og filminstruktør Greta Gerwig har til magasinet Vanity Fair forklaret, at det netop var en af grundene til, at hun ønskede at filmatisere bogen.
- Uanset om Louisa May Alcott selv var klar over det, så mener jeg, at hun gjorde almindelige piger og kvinders liv til noget særligt ved at skrive om dem, udtaler hun.
At den stadig ses af mange som en fortælling primært for piger, mener flere amerikanske medier kan være grunden til, at Greta Gerwig er blevet forbigået i kategorien 'Bedste instruktør' til både Golden Globes og The Oscars.
Feministisk eller ej?
Men den feministiske læsning er heller ikke uproblematisk, mener Christa Holm Vogelius, og bogen er kontroversiel blandt kvindesagsforkæmpere.
- Som feminist og underviser i amerikansk kvindelitteratur i det 19. århundrede synes jeg selvfølgelig, det er et stort problem, når kvinders historier ikke bliver betragtet som universelle på samme måde som mændshistorier. Men jeg har nogle issues med, at vi hylder den her romantiske historie, hvor alle søstre bliver lykkeligt gift, som en feministisk bog, siger hun og tilføjer:
- Den blev ikke set sådan, dengang den udkom. Og Alcott havde også selv problemer med bogen, som hun skrev på opfordring fra sit forlag.
'Little women' udkom oprindeligt i to dele, hvoraf sidste del handler om søstrenes anstrengelser for at være gode hustruer. Og det var efter sigende ikke noget, forfatteren selv var begejstret for, men noget hun skrev, fordi forlaget bad om det, forklarer Christa Holm Vogelius.
Louisa May Alcott byggede delvist bestillingsprojektet 'Little women' på sin egen opvækst - og den rebelske hovedperson Jo drømmer, ligesom hun selv gjorde, om at blive forfatter. Men i modsætning til Jo valgte Louisa May Alcott selv at forblive ugift og hellige sig sit forfatterskab.
- Alcott var feminist og skrev andre langt mere feministiske tekster, der beskriver ægteskabet på en mere nuanceret og kompleks måde. At det er 'Little women', vi hylder, synes jeg derfor er ærgerligt, siger Christa Holm Vogelius.
Hun fremhæver blandt andet debutromanen 'Moods' fra 1864 og det satiriske værk 'Transcendental wild oats', som hun selv har undervist universitetsstuderende i.
Forfatteren er mere interessant end bogen
Greta Gerwigs version af 'Little women', som er den syvende filmatisering af bogen, adskiller sig på flere punkter fra bogen, hvilket glæder Christa Holm Vogelius.
Kronologien er blandt andet ændret, og så er hovedpersonen Jo mere inspireret af Louisa May Alcotts egen historie.
- Som barn var min helt Jo, men som voksen er det Louisa May Alcott, har Greta Gerwig i følge New York Times udtalt.
Christa Holm Vogelius slår også et slag for, at man bruger anledningen til at undersøge Louisa May Alcotts liv og læse hendes andre værker fremfor nødvendigvis at kaste sig over 'Little women' i bogform.
- Der er udkommet en del interessante biografier om Alcott, som Gerwig nok også har læst.
- Og så var hun jo en del af den første bølge af feminister i USA, som jeg synes taler meget til vores tid i dag.
'Little women' får dansk premiere 25. marts.