Funky mystik og forbudte affærer: 3 bøger der kan ændre dit syn på verden

Louisiana Literature starter i dag - og vi har udvalgt tre spændende forfattere fra årets program.

Teju Cole, CAConrad.og Sally Rooney er alle tilstede på Louisiana Literature i disse dage. Men de bør også finde vej til din bogreol! (Foto: © Jonny Davies & Jade Cruz Quinn)

Hvis dine hylder står helt tomme eller bugner af H.C. Andersen, så mangler du måske en god bog at læse.

I dag starter litteraturfestivalen Louisiana Literature i Humlebæk, og her præsenterer de som sædvanlig nogen af de mest hypede og interessante nye forfattere fra vesten og hele verden.

Vi har bladret i programmet og fundet tre udenlandske forfatternavne, som du kan kaste dig over – også selvom du ikke tager turen til Humlebæk.

Irske Sally Rooneys debutroman blev indstillet til en række priser, og bogen er udgivet i 12 lande. (Foto: © Jonny Davies, Rosinante)

Kvindeliv lige nu

27-årige Sally Rooney fra Irland er nok en af de mest hypede forfattere internationalt lige nu. Hun debuterede sidste år med ’Samtaler med venner’, som romanen hedder på dansk.

- Det sker med et par års mellemrum, at der kommer de her unge stjerneskud, som får meget opmærksomhed, siger Kahrine Tschmerinsky, der er skribent og litteraturanmelder ved Weekendavisen.

Hun skal interview Sally Rooney på Louisiana og fortæller, at hun kunne genkende meget fra sig selv i hovedpersonen fra ’Samtaler med venner’, den 21-årige Frances.

- Hun beskriver, hvordan det er at være en yngre kvinde lige nu. Og de spørgsmål, hun beskæftiger sig med – og den kulturelle og politiske kontekst, hun skriver sig ind i - er ret genkendelig, hvis man har nogenlunde samme alder.

- Efter #MeToo er det også en spændende bog, fordi hun beskriver en ung kvinde, der har en affære med en gift mand. Men hun bliver ikke beskrevet som et offer, og hun ser heller ikke sig selv som et offer. Manden er til gengæld lidt svag og i hvert fald ikke en overgrebstype. På den måde er det en fint nuanceret roman, siger Kahrine Tschmerinsky.

I næste uge udkommer Sally Rooneys anden roman ’Normal People’, og den er allerede kommet på listen over mulige kandidater til den prestigefyldte Man Booker-pris.

Amerikanske Teju Cole er søn af nigerianske forældre, men han er født og opvokset i USA. (© Batzer & Co.)

En fremmed i New York

- Teju Cole er en ung, amerikansk forfatter med nigerianske rødder, som skriver i en meget personlig stil.

Sådan fortæller litteraturkritiker, oversætter og forfatter Tonny Vorm, som skal interviewe Teju Cole på Louisiana Literature.

- Hans forfatterskab handler meget om at finde sig selv i en verden, der gør os mere og mere rodløse og isolerede.

43-årige Teju Cole slog for alvor igennem med den prisbelønnede ’Open City’ fra 2012, som indtil videre er den eneste af hans bøger, der findes på dansk. Her har den titlen ’Åben by’.

Romanens hovedperson er en ung mand med afrikanske rødder, der ligesom forfatteren selv bor i New York.

- Det er en typisk New Yorker-roman om en ung psykiater, som går lange ture på Manhattan, hvor han spekulerer og iagttager, møder mennesker og kunst. Der sker egentlig ikke så meget - byen driver nærmest forbi ham, og han indtager betragterens rolle, siger Tonny Vorm.

- Men for hvert nyt møde med kunsten eller mennesker, bliver han tvunget til at søge dybere ind i New Yorks historie og sin egen historie. Den handler om kulturelle sammenstød, rodløshed, erindring og om at være fremmed i New York efter 9/11.

Amerikanske CAConrad modtog i år den amerikanske litteraturpris Lambda Literary Award i kategorien 'Gay poetry' for sin seneste digtsamling. (Foto: © Jade Cruz Quinn, Wave Books)

Funky ’arbejderklassestemme’

En anden amerikansk forfatter på årets festival er digteren CAConrad.

- Han er en politisk queer-stemme, men han er også en funky mystiker på samme tid, siger den danske digter Caspar Eric om sin amerikanske kollega, som han skal interviewe på Louisiana fredag.

CAConrad har i år fået udgivet digtsamlingen ’Franks bog’, der udkom i USA i 2010. Men det er hans seneste digtsamling, ’While standing in line for death’, som Casper Eric anbefaler.

Digtsamlingen beskriver 18 ritualer, som CAConrad gennemførte for at komme sig over det brutale mord på hans kæreste Earth.

- Han beskriver både mennesket som det smukke, men også som noget destruktivt. Og ritualerne handler på en måde om at give noget tilbage til verden.

- Bogen giver også stemme til Trump-land, mens han også kritiserer Trump. Han er politisk nuanceret på den måde og har et godt blik for det svage udkantsamerika, siger Caspar Eric, der kalder CAConrad en ’arbejderklassestemme’ på grund af hans fattige opvækst i delstaten Pennsylvania.

- Han kritiserer også arbejderklasse for at være homofobisk og ødelæggende, men der er samtidig en eller anden sensibilitet og intimitet i forhold til det sted, han kommer fra. Der er både sårbarhed og en enorm autoritet i hans stemme.