Fra det fattige liv på landet til forstædernes overflod

Merete Pryds Helle bruger sin slægtskrønike til at fortælle om de voldsomme forandringer, som samfundet og familien undergik i midten af forrige århundrede.

(Foto: © (Foto: Colourbox.com))

Livet i Danmark udviklede sig med lynets hast i perioden fra 1930erne og fire årtier frem. Vi flyttede fra land til by, familierne blev mindre, vi fik strøm, køleskab og biler. Hvordan den forandring påvirkede den enkelte familie og ikke mindst kvinderne, det har forfatter Merete Pryds Helle undersøgt i sin nyeste roman Folkets skønhed.

Bogen er nomineret til DR Romanprisen, og det er den, romansultne læsere over hele landet deler deres oplevelse af i januar måned via DR Romanklubben.

Fra husmandssted til parcelhus

I Folkets skønhed kommer vi med til Merete Pryds Helles egen mors barndom i et fattigt husmandssted på Langeland i 1930erne. Hvor børneflokken bare vokser og vokser, og hvor det ikke er Gud, men den barske natur, der er almægtig: Havet giver, havet tager, havet være os nådig.

Hovedpersonen er Marie, der vokser op i et hjem med løsthængende lussinger, incest og slæbesild. Først knokler hun med at hjælpe sin mor derhjemme, senere får hun plads på en hjem for unge kvinder, der er bragt i ulykke med en graviditet udenfor ægteskabet.

Senere bliver hun selv husmoder, hun møder Otto med de blå øjne, og det bliver ham, som trækker hende med til forstadens nybyggede parcelhus og et liv i materiel velstand. Men selv om Marie over årene oplever en vældig stigning i levestandard, så er hun stadig som husmoder underlagt mandens vilje og knyttede næve.

Et sammenkog af familieskæbner

Forfatteren Merete Pryds Helle har skrevet sig selv ind i romanen som den ene af Maries to døtre. Men Folkets skønhed skal ikke læses som en nøjagtig gengivelse af moderens liv, snarere som et sammenkog af slægtens fortællinger og skæbner.

Folkets skønhed er den anden af i alt seks nominerede bøger til DR Romanprisen 2017. Alle kan være med til at diskutere bogen på litteratursiden.dk, mens kun de, der har læst alle seks romaner, har mulighed for at være med til at afgøre, hvem der vinder DR Romanprisen 2017.

Hvis du vil vide mere om Merete Pryds Helle og hendes forfatterskab, kan du klikke dig ind på portrættet af hende på forfatterweb.dk