Syv møder. Alle på tre timer. Fra klokken 15 til 18. Hjemme i Kims køkken.
Det var, hvad forfatter Jens Andersen og Kim Larsen nåede, inden Danmarks vel nok mest folkekære sanger døde 30. september i år.
Egentlig skulle de have talt om hele Kim Larsens liv, så Jens Andersen kunne skrive fortællingen om sangeren - fra barndommen i København til livet som mere tilbagetrukken sanger i Odense. Samtlige interviews skulle foregå hjemme hos Kim - mellem klokken 15 og 18. Men sangeren nåede kun at fortælle frem til 1971, hvor det for alvor begyndte at tage fart med bandet Gasolin’.
De syv køkkenbordsmøder bliver udgivet i dag som bog med den passende titel ’Mine unge år’.
Derfor har vi spurgt Jens Andersen om, hvilke fire ting fra de i alt 21 timers interview, som overraskede ham mest. Og vi har bedt ham fortælle, hvilket spørgsmål han mest havde glædet sig til at spørge Kim Larsen om, men som han desværre ikke nåede.
Kim var en historiefortæller
Det, der forbløffede Jens Andersen mest, var, hvor god en fortæller Kim Larsen egentlig var. Faktisk gik der ikke lang tid før, at han fandt ud af, hvor detaljeret, filmisk og med en enorm varme og humor Kim Larsen kunne fortælle om mennesker og begivenheder.
- Der var en historie, som jeg stadig kan grine af, så meget at jeg næsten kløjes. Han fortalte en historie om et dukketeater, som hans storebror, Tore, havde fået. De begyndte at opføre en forestilling, som de solgte billetter til nede i gården. Men en af deres venner, der var med som sufflør, stak under forestillingen hovedet ind i dukketeatret. Så det endte med at alle gik.
- Selvom det ikke gik så godt, fik de to brødre smag for de lette penge. Så et par uger senere solgte de billetter til at se deres mor nøgen. Det var der mange, der ville. Så de lukkede drengene ind i lejligheden, mens Kims mor var i bad, og hev døren til toilettet op, da hun lige var blevet færdig med at bade, siger Jens Andersen.
Kim var ingen casanova, men ret genert
En anden ting, som overraskede Jens Andersen, var, at Kim Larsen faktisk ikke var den store casanova, som mange måske troede.
- Han var genert som barn og ung – og var også meget tilbageholdende i forhold til det modsatte køn. Som ung scorede han ikke noget som helst, og der gik mange år, før han mistede sin mødom. Den første kvinde, han var sammen med, var også hans første kone – så han var ikke den der store tyr, som nogle måske tror.
- I takt med at jeg lærte ham bedre at kende, kunne jeg godt se, at han måske stadig var en genert type. I de sidste mange år brød han sig ikke meget om offentligheden og store fester, men prioriterede sine allernærmeste. Det, tror jeg, kan hænge sammen med hans generthed.
Drømte om at blive forfatter
Vi kender ham som den store sanger på scenen. Men faktisk kunne han have været forfatter.
- I 60’erne drømte han om at blive forfatter. Han var virkelig et belæst menneske. Han gik med en drøm om at få en roman antaget på et forlag. Men han opgav så småt samtidig med, at han kvittede sit lærerjob, og musikerdrømmen overtog forfatterdrømmen, siger Jens Andersen.
Kim bevæger sig væk fra Gasolin’ tidligt
Den fjerde og sidste ting, Jens Andersen blev overrasket over i sine samtaler med Kim Larsen, handler om slut-60’erne og begyndelsen af 70’erne, som var den sidste periode, de to nåede at tale om.
- Det var i den periode, Gasolin’ blev skabt. Vi har ofte hørt historien om, at det var konflikterne, der fik Kim til at gå solovejen. Men Kim fortalte, at det allerede lå i kortene fra begyndelsen, at han ville gå solo.
- Allerede da Gasolin' giver de første koncerter, er Kim begyndt at lave koncerter med Stig Møller fra Steppeulvene. De spiller nogle numre sammen, som også bliver udgivet på Kim Larsens første solo-lp, ’Værsgo’, fra 1973.
… Og en ting, som han ville ønske, han havde nået at spørge Kim om
Som bogtitlen også tydeligt fortæller, handlede Jens Andersens og Kim Larsens samtaler altså kun om tiden frem til 1971. Dermed nåede de aldrig rigtig at tale om det store gennembrud med Gasolin’ og de efterfølgende år.
- Da jeg gik i gang med bogen, forestillede jeg mig, at det mest interessante ville være perioden i 70’erne og 80’erne, hvor han levede et vildt rock and roll-liv, samtidig med at han etablerer familie og får børn. Det må utvivlsomt have skabt nogle brændende broer, som jeg gerne ville høre mere om.
- Men jo mere jeg tænker over det, jo mere ville jeg gerne høre om de seneste – og mere stille – år. Jeg kunne godt tænke mig at høre hans svar på de store ting i livet, om det lykkelige liv, hans syn på alder – og bare lade ham sætte ord på det liv, han har levet. Og om han har fortrudt noget.
Jens Andersens 'Mine unge år - Kim Larsen' udkommer tirsdag.