Forfatter husker besøg på sindssygeanstalt: Nu er mormors søster med i min roman

Maren Uthaug slægtshistorie vrimler med farverige skikkelser og barske skæbner. Nogle af dem er blevet til figurer i hendes pris-indstillede roman 'Hvor der er fugle'.

Forfatter Maren Uthaug har blandt arvegodset fra sin norske mor fundet en lang brevveksling mellem et par fjerne familiemedlemmer.

- En af mine allerførste erindringer handler om min mormors søster Dagmar. Da jeg var ti år, skulle jeg med min mor hen for at hente hende på sindssygehospitalet, fortæller forfatter Maren Uthaug.

Dengang boede forfatteren stadig i Norge, hvor hendes familie også kommer fra. Maren Uthaug flyttede siden til Danmark med sin mor og søster.

Dagmar er en af de slægtsfortællinger på moderens side, som Maren Uthaug har taget til sig og spundet videre på i sin roman 'Hvor der er fugle'. En bog, som er december måneds kandidat til DR Romanprisen 2018.

En kvindes skæbne har født to romanfigurer

- Dagmars historie har inspireret mig meget. Dagmar var meget smuk, så smuk at hun ikke kunne blive gift. I min bog er det figurerne Darling og Hannah, der deler hendes historie, forklarer Maren Uthaug.

Virkelighedens Dagmar rejser til Amerika i midten af forrige århundrede ligesom både Darling og Hannah i romanen. Da hun kom tilbage, var hun blevet meget tyk og havde mistet alle sine tænder.

Derfra gik det så meget ned ad bakke for Dagmar, at lille Maren Uthaug skulle opleve at hente hende på sindssygehospitalet. Hvor Dagmar i øvrigt samme dag havde siddet fast i badekarret, fordi hun var så tyk, at hun kom i klemme under badet.

Tragedie er godt stof til bøger

- Den deroute med at være så smuk, at man ikke kan blive gift med nogen, til senere at sidde fast i et badekar på sindssygehospitalet. Det er jo en tragedie, men det er også guf for en forfatter, indrømmer Maren Uthaug.

Der er også andre fra forfatterens stamtræ, der har fået sin plads blandt romanens karakterer. 'Fede' er en vigtig bifigur, som med sin violin spiller kjolerne af både tjenestepiger og nabokoner.

- Min oldefar Niels var en rigtig horekarl. Han fik endda dagbøder i kirken for at producere så mange uægte børn. Men han var utroligt charmerende.

- Og selv om nabokonen fik tvillinger med ham på samme tid som hans egen kone fødte, så blev han tilsyneladende tilgivet. For efter et par års pause fik hans kone endnu et barn, konstaterer Maren Uthaug.

Et lille samfund med incest og blodskam

'Hvor der er fugle' udspiller sig midten af forrige århundrede i det lille øsamfund, hvor Maren Uthaugs mors slægt kommer fra.

Ligesom forfatterens forrige bog, er der et gennemgående tema om incest.

- Da kirkebøgerne for byen Uthaug blev åbnet for nogle år tilbage, blev vi overraskede over, hvor mange børn, oldefar Niels havde avlet. Han var virkelig gavmild med sin sæd, og vi var i familie med langt flere, end vi vidste.

- Det er måske også det, der har inspireret mig til at kigge på det incestuøse ved små samfund, siger Maren Uthaug.

Fortæller historie uden at dømme

Hun voksede op i en lille samisk by i det nordligste Norge. Et sted der ligefrem er kendt for sine mange incestsager. Men Maren Uthaug er ikke ude på at fælde en dom over de folk, der ender i den slags sager.

- Det er ikke det ærinde, jeg er ude i i bogen. Min redaktør var bekymret over, at jeg ikke fordømmer faren i bogen, der begår incest. Men sådan skulle det være.

- Det er ikke fordi jeg siger, at det er i orden at få et forhold til sin datter. Hvis man læser bogen, er det noget man får ondt i maven over. Men der er også mange andre ting, som faren bør ændre i sit liv. Hvis han gjorde det, ville han måske ikke ende med at være sådan et kæmpe røvhul.

Efterladte breve giver nye skæbner

Maren Uthaugs mor døde sidste år. Men blandt hendes ting var masser af møbler, bøger og breve, som har tilhørt slægten i mange årtier, ja mere end hundrede år.

I brevene har hun endda fundet nye historier fra sit ophav, som kan skrives ind i romaner. Derfor føler Maren Uthaug ikke, at hun er færdig med sine slægtsfortællinger, selv om hun nu har skrevet to romaner, der bygger på familiens skæbner.

- Jeg vil forsøge at holde min næste roman væk fra Norge. Men nu må vi se. Man ved aldrig, hvad der sker, siger Maren Uthaug.

Vil du høre mere om de romaner, der er nomineret til DR Romanprisen? Så abonner på DR Romanprisen 2018 podcasten. Hent den her.