Familie til prisbelønnet børnebogsforfatter undskylder for jødehad: 'Skulle være sket tidligere'

Roald Dahls familie undskylder jødehad. Men det er for sent og for diskret, mener kritikere.

Forfatteren bag børnebogsklassikeren 'Charlie og chokoladefabrikken', Roald Dahl, er i mange år blevet kritiseret for sine jødehadske udtalelser. Nu, 30 år efter hans død, undskylder hans familie på vegne af ham. (Foto: © WARNER BROS. / MOUNTAIN)

'Charlie og chokoladefabrikken', 'Den store venlige kæmpe' og 'Heksene'.

Bag de skæve, dystre og sprudlende fantasifulde børnebogsklassikere står den norsk-britiske forfatter Roald Dahl.

Og selvom han både i sin levetid og i dag, 30 år efter sin død, gentagne gange har fået sine prisbelønnede børnebøger filmatiseret, lavet til musicals eller animeret, så er det ikke lutter chokoladekage og godnatlæsningsstemning, der forbindes med forfatteren i dag.

Med en evne til blande det fantasifulde med det dystre, har Roald Dahls værker har været elsket af børn såvel som voksne vreden over. (Foto: © Everett Collection/Shutterstock)

Forfatteren har gentagne gange luftet jødehadske holdninger. Holdninger, der endda gik så langt som at sige, at "Selv en skurk som Hitler slog ikke bare ned på dem (jøder) uden grund," ifølge mediet New Statesman.

Udtalelser, der problematiseres hver gang en genfortolkning af hans børnebøger er på vej. Hvilket stadig sker ret ofte.

Som da 'Heksene' i 2020 blev filmatiseret med Anne Hathaway i hovedrollen som den øverste heks.

Den seneste filmatisering af Dahls værker, er 'Heksene', der er skrevet i 1983 og udkom første gang som film i 1990 med skuespiller Anjelica Huston i hovedrollen. I 2020-versionen er det skuespiller Anne Hathaway i den skræmmende rolle som den øverste heks, der blandt andet elsker at forvandle børn til mus. (Foto: © RUBA, Copyright © 2020 BACKGRID UK)

Eller under 2005-genindspilningen af den udødelige 'Charlie og chokoladefabrikken'-klassiker med Johnny Depp i rollen som den skøre og mystiske Willy Wonka.

Nu har hans familie, for første gang, valgt at undskylde på vegne af Roald Dahl. Det gør de på forfatterens hjemmeside:

- Dahl-familien og The Roald Dahl Story Company undskylder dybt for den vedvarende og forståelige smerte, som Roald Dahls udtalelser har forårsaget, skriver familien indledningsvist på hjemmesiden.

- De fordomsfulde bemærkninger er uforståelige for os og står i skarp kontrast til den mand, som vi kendte, og til de værdier, der er i hjertet af Roald Dahls fortællinger, som har haft en positiv påvirkning på flere generationer af unge mennesker.

- Vi håber derfor, ligesom han gjorde, når han var i sin bedste version, at Roald Dahl i sin værste version kan minde os om den påvirkning ord har.

Lidt for sent…?

Undskyldningen er skrevet på en underside af Roald Dahls officielle hjemmeside, som avisen The Times beskrev i weekenden.

Willy Wonka i den første filmatisering af 'Charlie og Chokoladefabrikken' omgivet af Oompa-Loompaer, der i den originale bog var beskrevet som "mørkhudet pygmæer fra Afrika". Den beskrivelse blev efter udgivelsen kaldt racistisk, og Roald Dahl ændrede beskrivelsen til "roserøde og hvide dværge". (Foto: © PARAMOUNT PICTURES / Album)

En undskylding, der blevet modtaget med blandede reaktioner fra det jødiske samfund.

Foreningen 'Campaign Against Antisemitism', der arbejder for at afsløre og modarbejde jødehad, mener eksempelvis, at undskyldningen skulle været kommet "langt tidligere" og desuden være offentliggjort et "mindre obskurt" sted.

Ikke desto mindre skriver foreningen, at det trods alt er et "opløftende tegn", at "Dahls racisme erkendes af selv de, der profiterer på hans kreative værker, som så mange har nydt."

At undskyldningen netop kun er blevet offentligt kendt, fordi The Times faldt over den, er et kritikpunkt, der går igen:

- Denne undskyldning skulle være givet for lang tid siden - og det er bekymrende, at den nu gives så diskret, påpeger Marie van der Zyl, der er præsident for foreningen Board of Deputies of British Jews, som repræsenterer britiske jøder:

Foreningen Campaing Against Antisemitism påpeger desuden, at det er påfaldende, at familien først nu undskylder for udtalelserne, mens de spekulerer i, om det kan hænge sammen med, at familien har indgået en stor handel om filmrettigheder til Dahls værker:

- At hans familie og bo har ventet 30 år med at give en undskylning, indtil lukrative handler åbenbart er blevet indgået med Hollywood, er skuffende og desværre mere foreståeligt, skriver de i deres udtalelse.

I 2018 indgik familien til Roald Dahl en aftale med Netflix. Streamingtjenesten fik angiveligt rettighederne til 16 af forfatterens værker mod et uvist trecifret millionbeløb. I dollar, vel at mærke. Det skrev The Hollywood Reporter i 2018.