(Foto: © Helle & Uri Løvevild Golman, Project Wild)

Danske fotografer mistede næsten livet i jagten på sjældne dyr: Se 14 af deres bedste billeder

Fotograferne Helle og Uri Løvevild Golman har brugt mere end fem år på at færdiggøre bogen 'WILD'.

Denne artikel blev første gang publiceret i november 2020.

Du kender måske National Geographic-fotograferne Uri og Helle Løvevild Golman fra deres tv-serie 'Vores vilde verden' på TV2, hvor de rejste jorden rundt for at fotografere verdens sidste vilde steder.

Det kan også være, at du kender dem for deres projekt 'Project WILD', som har som mission at redde verdens sidste vilde natur og truede dyrearter.

Eller også kender du dem på grund af det mordforsøg, som parret blev udsat for den 16. december 2017 i Gabons hovedstad, Libreville.

De var taget ud på et kunstmarked, inden de senere samme dag ville sætte kursen mod Danmark. Ekspeditionen til Gabon var nemlig den sidste ud af 25 succesfulde ekspeditioner, som skulle munde ud i fotobogen 'WILD'.

Da Uri stopper hos en af boderne, bliver han overfaldet af en mand, der sekundet efter trækker en stor kniv.

Overfaldsmanden får stukket Uri Løvevild Golman ti gange - blandt andet i hjerte, hals og lever.

- At redde naturen koster liv, og jeg var død i to minutter, siger Uri Løvevild Golman.

Skal gives til statsledere og Paven

Tre år efter mordforsøget på markedet i Gabon er Uri Løvevild Golman en anden mand, end man så i 'Vores vilde verden'. Kognitivt er han 100 procent tilbage, men han sidder i kørestol, hans stemme er besværet, og motorisk er han udfordret.

Men han er også en stolt mand. For sammen med sin kone, Helle, har han udgivet den fotografiske bog 'WILD', der dokumenterer verdens sidste steder med vild natur.

- Det er vores fotografiske livsværk, vi har lavet, og den kostede faktisk mit liv, for jeg var død i to minutter. Til gengæld har vi nu fået en meget større stemme til naturbevarelse. Jeg tror ikke på skæbnen, men jeg tror på, at man skal finde en mening med det, der sker i ens liv, siger Uri Løvevild Golman.

Og parret fortæller, at de har store planer med bogen.

- Hele idéen bag 'Project WILD' var at dokumentere verdens sidste vilde steder og lave en stor fotografisk bog. Det har vi nu gjort, og det er vi naturligvis stolte over, men vi er langt fra færdige, siger Helle Løvevild Golman og uddyber:

- Med 'WILD' i hånden og en specialdesignet fyldepen fra italienske Montegrappa vil vi gå ud til verdens statsledere og sige: "Med denne bog har I dokumentationen over verdens sidste vilde steder, og med denne pen har I magten til at omskrive fremtiden for vores planet."

En af verdens mest magtfulde ledere har allerede taget imod de danske fotografers invitation. I januar skulle parret nemlig have mødtes med selveste Paven - men det besøg er foreløbigt udskudt på grund af corona.

Herunder ser du billeder fra Helle Og Uri Løvevild Golmans fotobog 'WILD'. Parret har gennemført 25 ekspeditioner til verdens syv kontinenter.

  • Mara North Conservancy, Kenya: - Dette smukke sted i Kenya er næsten vores andet hjem. Det er et billede af en solopgang, og det er så smukt med akacietræerne på savannen. Man bliver bare så lykkelig, siger Helle Løvevild Golman. (Foto: © Helle & Uri Løvevild Golman, Project Wild)
    1 / 13
  • Nationalparken i Nordøstgrønland: - Vi var både på opgave for os selv med Project WILD, men også for National Geographic, hvor vi lavede en artikel om verdens største nationalpark, som er nationalparken i Nordøstgrønland. Mens vi sejler med inspektionsskibet Thetis fra den danske flåde, bliver der råbt "bjørn". Vi får lov at gå ned på fortøjningsdækket for at få det gode billede. Den store lue åbner, og der står isbjørnen tre-fire meter væk. Nogle på skibet var nervøse for, om isbjørnen ville hoppe ombord, men der råbte jeg: "Det gør den ikke," selvom jeg ikke kunne vide det, siger Uri Løvevild Golman. (Foto: © Helle & Uri Løvevild Golman, Project Wild)
    2 / 13
  • Orangutang i det sydlige Borneo, Indonesien: - I 1999 krydsede jeg Borneo fra øst til vest sammen med min far. Der var landet fyldt med uendelig jungle, regnskov og dyreliv. Da vi kom tilbage i 2015, var det hele udskiftet med endeløse rækker af oliepalmer. Derfor var det svært at finde vilde orangutanger, så vi brugte over en måned på det. Men efter lang tids søgen var hun der pludselig. Jeg gætter på, at hun køler sig ned i den varme jungle, fortæller Uri Løvevild Golman. (Foto: © Helle & Uri Løvevild Golman, Project Wild)
    3 / 13
  • Indisk næsehorn i nationalparken Kaziranga, Indien: - Det, vi ser her, er en pansret mandskabsvogn - som også kaldes det indiske næsehorn. Men billedet er også en succeshistorie. For 20 år siden var der kun 200 individer tilbage i Indien og Nepal, som derfor satte en stor mission i gang for at redde dem. Og det er gået godt, for i dag er der nu 3.500, og det er helt fantastisk. Det er godt med den slags positive historier, fordi det viser, at der rent faktisk er håb derude, siger Helle Løvevild Golman. (Foto: © Helle & Uri Løvevild Golman, Project Wild)
    4 / 13
  • To asiatiske løver fotograferet i Indien: - Den asiatiske løve er verdens mest sjældne løveart. Dem skrev jeg en artikel om, som kom i BBC Knowledge, og som fik reddet løverne, fordi opmærksomheden gjorde, at de blev beskyttet. Dengang var der omkring 200 tilbage i Indien, men i dag er der over 600. Det var ret nervepirrende at tage billedet. Jeg ligger på maven lige foran dem, og de er vel fem meter væk. Jeg bilder mig ind, at jeg har en god fornemmelse for dyrs adfærd, så når de ligger roligt og ikke knurrer, tager jeg det helt roligt. Jeg gør det, som jeg lærte i militæret: træk vejret dybt og tæl til ti. Men jeg ville da lyve, hvis jeg ikke sagde, at der var rigeligt med adrenalin i kroppen på det tidspunkt, fortæller Uri Løvevild Golman. (Foto: © Uri Golman, Project Wild)
    5 / 13
  • Huli-stammen i Papua Ny Guinea: - På vores ekspedition til Papua Ny Guinea besøgte vi Huli-stammen, som blandt andet er kendt for deres parykker. Manden på billedet har en hat på lavet af hår. De sætter også paradisfuglefjer i hatten, og rundt om halsen har de næbbet fra næsehornsfugle. De var fantastiske at fotografere, siger Helle Løvevild Golman. (Foto: © Helle & Uri Løvevild Golman, Project Wild)
    6 / 13
  • Træskonæb fotograferet på Den Hvide Nil i Uganda: - Vi er fuglenørder. Vi har pip, som vi siger. Det er ekstremt svært at finde et træskonæb, som har fået navnet, fordi næbbet ligner en træsko. Vi var i Uganda for at fotografere chimpanser, og så tænkte vi, at vi lige ville svinge forbi Den Hvide Nil for at lede efter den. Det var en lille omvej, der tog to dage, fortæller Helle Løvevild Golman.
    7 / 13
  • Brun bjørn, Finland: - Vi sad og ventede i 16 timer i et meget lille skjult rum, som kaldes et fotoskjul, siger Uri, inden Helle supplerer: - Det, der er så fantastisk ved at være et par, der arbejder sammen, er, at man altid har sin makker. Når der ikke er nogle dyr, så kan man altid sidde og kysse. Eller fjerne myg med pegefingeren. Dem var der virkelig mange af.
    8 / 13
  • Bengalsk tiger i Bandhavgarh, Indien: - Vi befinder os i Bandhavgarh Nationalpark i Indien, hvor tigerne bor, og de var virkelig svære at finde. På billedet har vi zoomet ud, fordi vi gerne ville vise tigerens miljø. Vi er gæster i deres hjem, og vi viser, at vi kun er på besøg. Nogle gange kan man undre sig over, at tigeren er orange med striber, men når man ser på billedet, giver det mening, når man ser på dens omgivelser, siger Uri Løvevild Golman.
    9 / 13
  • Flamingoer ved Bogoriasøen i Kenya: - Vi havde taget mine to piger og min far med på denne tur. Lilya, min yngste, havde altid drømt om at se lyserøde flamingoer, og det gik i den grad i opfyldelse. Der var simpelthen så mange flamingoer i det område. Man bliver ikke rig på at være naturfotograf, men man bliver rig på oplevelser. Jeg har aldrig følt mig fattig, siger Uri Løvevild Golman.
    10 / 13
  • Kejserpingviner på Sydpolen: - Vi kommer direkte fra Papua Ny Guinea, flyver til Tasmanien, og derfra sejler vi til Sydpolen. Vi blev inviteret med på verdens største privateejede yacht af nogle meget rige mennesker, som gerne ville lære at tage billeder. Fotoet er taget i en meget speciel del af Antarktis. Det er et af de mest øde områder på kloden, som hedder Rosshavet. Dér er der kejserpingviner, men de er så svære at finde. Heldigvis for os lykkedes det for efter lang tids søgen, siger Helle Løvevild Golman.
    11 / 13
  • Grønlandssælunge fotograferet på Madeleine-øerne i Canada: - Isen er forsvundet fra øerne, og det er et problem, fordi grønlandssæler ikke kan få unger på land. De skal fødes på isen. Moderen forlader ungen kort tid efter fødslen, og den må klare sig selv. I stedet svømmer moderen til Grønlands vestkyst. Året efter svømmer ungen, nu med voksenpels, nøjagtig den samme rute, fortæller Uri Løvevild Golman.
    12 / 13
  • Uri og Helle Løvevild Golman fornyer deres ægteskabsløfter ombord på inspektionsfartøjet Knud Rasmussen sommeren 2019: - Da jeg ligger på Hvidovre Hospital og er allermest ked af det, siger Helle: "Uri, vil du gifte dig med mig igen? Så kan jeg også tage dit efternavn, Golman". Hun spørger også om, hvor det skal være, hvortil jeg svarer: "Ombord på Knud Rasmussen". Helle ringede derefter til kaptajnen, og han gav os lov til at komme ombord på skibet, der lå til i Nordgrønland, siger Uri, inden Helle supplerer: - Det er første gang, vi rejser efter mordforsøget, der fandt sted små to år tidligere. Det var virkelig en stor dag for os begge.
    13 / 13