Jussi Adler-Olsens nye bog ’Selfies’ er kommet på gaden i dag, og den nye bog om Afdeling Q får ros af de danske anmeldere.
I bogen tager forfatteren fat i nuværende samfundsmæssige problemer, hvor krimiens superskurk er en sagsbehandler, der dræber snyltere og svage mennesker for at skabe forbedringer i samfundet.
Og ifølge anmelderne er forfatterens nye bog 'Selfies' værd at læse.
Mere alvorlig end tidligere
Lars Ole Sauerberg fra Jyllands-Posten, giver Jussi Adler-Olsens nye bog fem stjerner ud af seks. Han bemærker, at der er sket en udvikling i flere af Afdeling Qs karakterer.
- Der er som sædvanlig fart over feltet, når kælderafdelingen på Politigården for alvor går ind i sagerne. Men det er dog, som om der er sket nogle udviklinger på det seneste. For Mørck og de andre i kælderen synes der at være indtrådt en højere grad af alvor end tidligere, skriver han.
Anmelderen skriver, at Jussi Adler-Olsen samfundskritiske fokus denne gang heller ikke er til at tage fejl af, og at forfatteren igen formår at skrive en god krimi.
- Adler-Olsen spiller som tidligere virtuost på mange strenge med overlappende plotudviklinger og stilsikkert sprog med mange tonede registre. Den fortsatte historie om Afdeling Q er toptunet skandinavisk velfærdskrimi – men alligevel med en betydelig forskel, afslutter han.
Skarpt samfundsportræt
Berlingskes anmelder vælger at give bogen fire stjerner ud af seks og roser forfatteren for både god underholdning og for sin skarpe samfundskritik.
- Her er fuld fart over feltet med både lun og spidsfindig humor, og det hele leveres så velsmurt, at alle kan være med. Jussi er faktisk bedre end nogensinde, og når de fire store stjerner ikke bliver til fem, skyldes det små handlingsmæssige utroværdigheder og visse lidt for karikerede beskrivelser, skriver Berlingskes anmelder Merete Reinholdt.
Anmelderen mener, historien kommer til at halte en smule, ved at Carl Mørck fra afdeling Q har gang i flere ting på samme tid. Hun er dog stadig positiv stemt over for bogen.
- Jussi Adler-Olsen rammer til gengæld rent i sin spydige og spændstige skildring af de unge, smukke, snyltende, selviske selfiestarletter på kontanthjælp og af et land fyldt med skævheder. Et skarpt og selvlysende samfunds(selv)portræt med høj spændingsfaktor og skæve humoristiske vinkler, skriver hun.
Karateslag af ekspressiv voldsomhed
Politikens anmelder Bo Tao Michaëlis giver den nye krimi fire hjerter ud af seks. Han synes, at Jussi Adler-Olsen har lidt for mange bolde i luften i bogen ’Selfies’.
- Her i 7. bind om sine antihelte overgår Jussi sig selv som eventyrfortællende krimijonglør. Han har ualmindeligt mange bolde i luften, og selv om han griber dem alle i sidste hug, er der i mine puritanske øjne vel mange, skriver Bo Tao Michaëlis.
Han roser Jussi Adler-Olsen for, at bogen i sidste afsnit bliver til det åbne punktum, hvor der flirtes med, at en fortsættelse følger, men at bogen har for mange intriger for hans smag.
- Her er der meget af det intrigante. Herligt overdådigt måske for mange, mange læsere. Lige lovlig heftigt overlæsset for min simple smag. Det dræber dog ikke det, Jussi Adler-Olsen kan frem for nogen og mange andre. Nemlig skabe lynhurtige suggestivt spændende nedslag af gådefuld gru, skriver han.
Alt for lidt Mørck i bogen
Ekstra Bladets anmelder lægger vægt på, at hovedpersonerne i Afdeling Q fylder mindre end tidligere i den nye bog, og at de personer, som før var bipersoner, derfor kommer til at fylde scenen.
- Der er meget mindre Mørck, mindre af hans umage kollektiv derhjemme - og gåden om sømpistol-drabene, der efterlod Carls makker Hardy lam, er der ikke et ord om, ligesom både ekskone og pap-søn synes skrevet ud af sagaen for nu, skriver Ekstra Bladets anmelder Marie Louise Toksvig, der giver bogen fire stjerner ud af seks.
Ifølge hende er Afdeling Q mest optaget af afdelingen selv, men det ændrer sig, da en af deres egne bukker under.
- Så er Adler-Olsen alligevel tilbage til det, han gør bedst: At skildre smerten og kampen for at overleve magtesløsheden, når skrøbelige mennesker bliver kvast under presset - måske uden at nogen rigtig opdager det, skriver hun.