Dansk reality-deltager står frem i ny bog: 'Jeg blev brændt på bålet'

Irina Olsen fortæller i ny bog, hvordan hun følte sig udstillet i reality-programmer.

(© pressebillede)

- Produktionen legede mind games med os. Jeg tænkte: "Jeg har ødelagt mit liv," siger Irina Olsen.

Du kender hende måske som influencer på Instagram, indehaver af sit eget makeup-mærke, og så har du måske set hende i hendes eget tv-program, 'The Olsens', på Kanal 4.

Men før alt det var Irina Olsen med i flere reality-programmer, hvor hun ifølge hende selv, blev udsat for manipulation og havde flere dårlige oplevelser, der satte sig dybt i hende.

Det fortæller hun om i sin nye bog 'Jeg rejser mig hver gang'. En del af bogen handler om Irina Olsens deltagelse i de populære realityshows 'Fristet' og 'Divaer i junglen' fra starten af 10'erne.

Sex på tv trak overskrifter

I sommeren 2011 tog Irina Olsen til Alanya i Tyrkiet. Hun skulle være med i et helt nyt tv-program, hvor deltagerne blev præsenteret for fristelser, der ville presse dem etisk, moralsk og følelsesmæssigt. Programmet hed, meget sigende, 'Fristet.

I sin nye bog kalder irina Olsen det et "skræmmende effektivt og ekstremt kalkuleret psykologisk spil", som deltagerne blev udsat for.

En nat havde hun og kæresten sex i den villa, hvor programmets optagelser fandt sted. Seancen var derfor blevet optaget af ét af de mange kameraer, som villaen var udstyret med. Og det fortrød hun inderligt.

Irina Olsen siger selv, at hun blev lovet, at der ikke vil blive vist nøgenhed i programmet

- Jeg begyndte at græde og løb ud af settet og sagde, at jeg ikke ville være med mere, og at mine forældre aldrig ville tale med mig igen, hvis det blev vist på tv, forklarer Irina Olsen i sin bog.

Den klare besked, hun ifølge eget udsagn fik af produktionen, var, at der i eventuelle intime situationer kun ville blive vist korte stemningsklip og intet detaljeret intimt i programmet.

Så til hendes store overraskelse og chok begyndte intime videoer af hende uden tøj på at dukke op i pressen, da hun kom hjem.

- Programmet blev vist i små klip i medierne for at lokke seere til programmet. Jeg blev groft udstillet, og der var ingen, der beskyttede mig. Selvfølgelig ved de da godt, hvad der sker med en ung kvinde, der ufrivilligt bliver eksponeret i nogle enormt private og intime videoer, der bliver sendt ud til hele Danmark.

- Jeg blev brændt på bålet for noget så almindeligt som at have sex med min kæreste – og det gør altså noget ved en ung kvinde. Og der var intet at gøre, fordi jeg havde underskrevet kontrakten, hvor jeg frasagde mig alle rettigheder.

Irina Olsen er blandt andet kendt for flere forskellige reality-programmer og er ofte at se på den røde løber som her ved Zulu Awards i år. Livet i rampelyset har dog også haft flere negative konsekvenser, fortæller hun i ny bog. (Foto: © Martin Sylvest)

'Dum realitydeltager med store bryster'

Inden en realitydeltager bliver sat foran kameraet eller sendt ned til sydens solstråler, bliver der indgået en kontrakt mellem deltageren og produktionsselskabet, og Irina Olsen forklarer, at hun fortryder, at hun ikke læste kontrakten ordentligt.

- Jeg skulle jo have læst den grundigt igennem og have fået en anden til at kigge på den - men jeg var meget ung, og det gjorde jeg ikke. Det har jeg bødet meget for siden.

Den sommer var med til at skabe det billede, Danmark fik af Irina Olsen, og det billede Irina Olsen fik af sig selv. Hun oplevede, at hun blev gjort til "en dum realitydeltager, med store bryster, der havde en bitchet attitude", som hun selv beskriver det.

- Hvis man får at vide tilpas mange gange, at man er dum og uønsket, så tror man jo på det til sidst. Jeg kunne ikke engang få et arbejde, og min familie havde også meget svært ved at respektere mig efterfølgende.

- Det var jo min egen skyld. Jeg kunne selvfølgelig bare have ladet være med at melde mig til programmet, kan man sige. Men det problematiske er, at man ikke får at vide, hvad man egentligt kan forvente. Jeg så mig selv som en stærk person, der kunne klare lidt af hvert - så det var frustrerende for mig, at det knækkede mig.

Dr.dk har forelagt Irina Olsens historie til Nordic Entertainment Group, der ejer TV3, hvor 'Fristet' blev sendt i 2011.

I en mail til dr.dk skriver Mette Barnes, der er kommunikationschef i firmaet, følgende:

- Deltagerne i 'Fristet' i 2011 blev briefet på, at der optages 24/7, og at alle optagelser kunne indgå i de endelige programmer. Hvad der blev sagt i den konkrete sag, og hvem der har sagt det, står stadig uklart for os så mange år efter. Under alle omstændigheder har informationen på beklageligvis været ukorrekt, og det gav os en god mulighed for at stramme procedurerne yderligere op på lignende produktioner efterfølgende.

Blod ned ad benene

I bogen beskriver Irina Olsen også en episode, da hun i 2012 befandt sig i Costa Rica under optagelserne til reality-programmet 'Divaer i junglen', hvor en række kendte mennesker skal løse forskellige udfordringer i junglen.

- Mens vi gik gennem junglen, fik jeg min menstruation, og jeg bad produktionsteamet om lov til at få min tampon, men de sagde, at det ikke kunne lade sig gøre lige nu. Jeg blødte så meget, at det løb ned ad mit lår.

- Jeg bad om tamponen flere gange, men fik afslag, og jeg blev mere og mere desperat. Til sidst brød jeg sammen og græd, da vi skulle gennemføre en fysisk udfordring, hvor vi løb gennem junglen. De filmede mig grædende og gav mig tamponen efterfølgende. De fik deres drama, og jeg kunne stoppe min blødning, skriver Irina Olsen i sin bog.

Hun fortæller, at produktionen opsatte scenarier, som var designet til at presse deltagerne, så de ville reagere med store følelsesudbrud.

Hele den måned hun tilbragte i junglen, havde hun været i en anspændt tilstand. Både Irina Olsen og en anden programdeltager, Samanta Stojkovic, begyndte begge at få det svært, da de kom hjem.

Samanta Stojkovic siger om opholdet:

- Det var ikke bare ubehageligt, men decideret farligt til tider. Selvfølgelige vidste vi, at junglen ville være en udfordring, men vi forventede, vi var i sikkerhed. Vi var omringet af vilde og livsfarlige dyr konstant. Da vi på et tidspunkt blev udsat for, at et sort-kattedyr lurerede udenfor vores telt om natten, var produktions løsning blot, at vi skulle holde os fra teltdugen og ikke gå ud om natten. Jeg følte ikke, at vores sikkerhed var en af deres prioriteter, eller at vi blev hørt i vores bekymringer.

Samanta Stojkovic understreger, at i andre programmer hun har deltaget i, som 'Paradise Hotel' og 'Fangerne på fortet', er det ikke normalt at blive fortalt, hvad man skal sige under produktionen, og derfor blev hun chokeret, da en tilrettelægger på 'Divaer i junglen' bad både Irina og hende om at lyve.

- Jeg husker, at en tilrettelægger spørger mig, om jeg vil tage et glattejern med i junglen. Da jeg svarede: "Øh nej, selvfølgelig ikke, hvorfor skulle jeg dog det?", prøvede tilrettelæggeren at få mig til at lyve: "Det vil jo være godt tv".

- De skal selvfølgelig lave godt tv, og det er ikke unormalt med små manipulationer fra produktionens side, men de tog det til et helt nyt niveau i 'Divaer i junglen'. Det var modbydeligt. De drænede os bevidst off-cam for at fremprovokere en reaktion, som kunne anvendes til at skabe intriger og drama til programmet, siger Samanta Stojkotic og henviser blandt andet til Irina Olsens tampon-episode.

Samanta Stojkotic håber, det efterfølgende har ændret sig, og hun understreger samtidig, at i andre programmer, hun har deltaget i, har hun altid følt sig sikker, og hendes velvære har været en prioritet. Men i 'Divaer i Junglen' oplevede hun altså, at producernes førsteprioritet var at lave godt tv. Koste, hvad det vil.

I et mailsvar til dr.dk skriver Nordic Entertainment Group om de to kvinders oplevelser:

- Vi vil gerne understrege, at vores deltageres sikkerhed altid er førsteprioritet på samtlige af vores produktioner, ligesom vi tilbyder vores medvirkende proaktiv sparring og rådgivning samt psykologbistand, hvis det skulle blive aktuelt.

- Derudover klipper vi ikke vores deltagere til at være noget, de ikke er – eller mene noget, de ikke mener, og vi arbejder altid på at skildre et så nuanceret og korrekt billede af vores deltagere samt den virkelighed, der udspiller sig i vores non-scriptede produktioner. Det er ikke muligt for os at komme med yderligere kommentarer til de påstande, Irina Olsen og Samantha Stojkovic fremsætter om deres deltagelse i 'Divaer i junglen' tilbage i 2012, da kritikken falder så længe efter optagelsernes afslutning.

Irina Olsen er gift med dj'en Morten 'Faustix' Olsen og sammen har de dattereren Allessia. I bogen fortæller Irina Olsen åbent om både starten på deres forhold, det store brud på grund af alkoholmisbrug og deres genforening. Her ses parret til Danish Music Awards i 2016, hvor Faustix optrådte. (Foto: © STUB, (c) Ritzau Scanpix)

'De gør bare deres arbejde'

Irina Olsen siger, at det har taget hende lang tid at turde fortælle om oplevelserne.

- Jeg har tit tænkt: "Hvis folk bare vidste det her, så kunne de se, hvor uretfærdigt det er." Men jeg har altid bare ladet den ligge for selv at kunne komme videre.

Da hun landede tilbage i Danmark efter både 'Fristet' og 'Divaer i Junglen', turde hun ikke snakke om sine oplevelser.

- Man kan umuligt gengive, hvad der sker under sådan en produktion. Når realitydeltagere kommer hjem og siger: “Jeg blev klippet værre, end jeg var" og "jeg er blevet udstillet,” så griner folk jo bare af dem. Derfor vidste jeg også, at der var intet andet at gøre end at holde det for mig selv.

- Jeg tror, at mange unge har oplevelser svarende til mine i reality-tv, men at folk er bange for, at de ikke bliver castet til et nyt realityprogram eller får en fed overskrift, hvis de siger fra. Folk har meget på spil, fordi de satser på at få en karriere i branchen efter deres deltagelse.

Men Irina Olsen er også godt klar over, at produktionen bare gør deres arbejde.

- De skal have en masse materiale, de er tidspressede, og de er afhængige af, at der er noget spændende at vise på kanalen - og så tilsidesætter man medmenneskelighed.

Casterens råd

Hvis du sidder med en drøm om at deltage i et reality-program, så kan du læse med her, før du pakker tasken og flyver til junglen, tjekker ind på 'Paradise Hotel' eller møder din 'Ex On The Beach'.

Spørger man caster og pr-rådgiver Elisa Lykke, der med mere end 20 års erfaring fra tv-branchen har castet deltagere til alt fra 'Fristet' (sæson to) til 'Kender du typen?', så er der særligt ét budskab, der går igen:

- Unge mennesker, der ønsker at lave reality-tv i dag, bliver nødt til at tage et gigantisk ansvar selv. For det kan ikke komme bag på folk i dag, hvad reality-formatet er. Det har en form, der er udfordrende, grænsesøgende og udstillende, pointerer hun.

At reality-tv kan være springbræt til en karriere i rampelyset er dog heller ikke nogen hemmelighed. Men det kræver netop, at du selv tager ansvar for din medvirken, mener Elisa Lykke, der her har tre gode råd til dig, der går med reality-drømme.

Tre råd til dig, der overvejer at medvirke i reality

  1. 1

    Tag dig selv seriøst. Spørg dig selv, om du gerne vil deltage for bare at have det sjovt under sydens sol, eller om du vil bruge din medvirken til at starte en karriere, råder Elisa Lykke.

  2. 2

    Snak med dine venner og familie, inden du siger "ja tak" til at deltage i et realityprogram. Det er vigtigt, at du tager beslutningen på et velovervejet grundlag.

  3. 3

    Kontrakter i reality-programmer kan være ret hardcore. Deltager du i 'Paradise Hotel', kan du eksempelvis forvente, at skulle stå til deres rådighed et helt op til år efter din medvirken. Det kan forhindre dig i at blive castet til andre programmer i det år, hvilket kan få konsekvenser for dine mål. Så sørg for at læse kontrakten grudigt igennem og få eventuelt også en agent til at læse den igennem.