- Det er en bog, der lever længe i os. Selv når vi har lagt den fra os, har vi svært ved at slippe den.
Det er forfatter Carsten Müller Nielsens roman med den mundrette titel 'De døde fylder dagene med en smag af mønter', der får de rosende ord med på vejen.
Ord, der kommer fra juryen i årets DR Romanprisen, som romanen netop har vundet.
Carsten Müller Nielsen selv er stadig ved at komme sig over chokket, at hans roman overhovedet var blandt de seks titler, der dystede om prisen.
- Det er et kæmpe chok. Jeg er selvfølgelig meget glad, men da jeg skrev bogen, havde jeg slet ikke forestillet mig, at så mange ville læse den, siger den 42-årige forfatter fra Hillerød med tydelig forundring og nedtonet glæde.
Når en roman bliver udvalgt til DR Romanprisen, er det nemlig ikke kun en håndfuld anmeldere eller bebrillede eksperter, der læser med. Det er læseklubber over hele landet, der ivrigt læser, diskuterer og til sidst giver deres stemme på, hvilken roman, der skal løbe med prisen.
- Jeg er meget glad, understreger den underspillede vinder, men den store opmærksomhed og prisoverrækkelse står i skærende kontrast til Carsten Müller Nielsens egne forventninger til sin blot 173 siders lange (korte) roman.
- Det er bare voldsomt at gå fra at pille i sin egen navle, som man jo gør, når man sidder og skriver, og så til at så mange mennesker interesserer sig for ens bog, siger han og indrømmer, at han egentlig slet ikke havde regnet med, at nogen ville læse den.
Dystopi og katastrofer
Men hvad handler den prisvindende roman så om? Ja, det er i hvert fald ikke feel good-læsning, du kaster dig ud i, når du åbner det dystre omslag.
Det er derimod en dystopisk og dyster sag, der omhandler tiden efter den katastrofale ulykke på atomkraftværket i Tjernobyl-værket for 34 år siden. En altødelæggende ulykke for de mennesker, der boede i byen, men også for den natur, der blev udsat for mere end 400 gange så meget radioaktiv forurening, som atombomben over Hiroshima forårsagede.
Og det er netop menneskets ligegyldighed overfor naturen, Carsten Müller Nielsen har behov for at adressere. Og det er vigtigt, at vi læser med og forstår alvoren af den situation, vi står i i dag, mener han.
- Vi er vant til, at når Tom Cruise har klaret fjenden og kysset heltinden, så er der rulletekster. Han har så ganske vist brændt en halv by af og smadret en bro, og der har været fem trafikuheld på vejen, men han har banket skurken.
- Men hele det traume som denne her maskuline hvide mand har efterladt sig i verden, hele den afbrændte regnskov, der skulle til, for at skurken blev fanget, det har vi ikke blik for, forklarede han selv i et P1 podcast-interview i forbindelse med den indledende udvælgelse til DR Romanprisen.
Bogen er delt i to dele. Den første følger en lille kattefamilie, der har skabt sig et hjem i et forladt køkkenskab i den spøgelsesby, der står tilbage efter ulykken. Det er en fortælling om naturen, der langsomt tager over efter den destruktive menneskelighed. Og hvad der sker med naturen, når mennesket forurener den.
Del to foregår på en bar, hvor en døende, sovjetisk soldat, der tidligere har deltaget i oprydningsarbejdet efter atomulykken, betaler en prostitueret kvinde for at holde ham ved selskab og høre på hans oplevelser i Tjernobyl.
Spørger man Carsten Müller Nielsen selv, hvorfor man skal skippe den gode stemning og i stedet læse hans bog, må han tage tilløb et par gange, før han overvinder beskedenheden:
- Der står ikke meget på siderne. Det er en kort bog, så man bliver nødt til at læse den langsomt. Og man skal læse den, fordi den er vigtig. Eller, emnet er vigtigt, og der er så ufatteligt få bøger om det.
Det mindste forlag napper prisen for første gang
Skulle størrelsen på forlaget have noget at have sagt i forhold til, hvor langt en roman kan nå ud, så forstår man forfatterens undren over prismodtagelsen.
I finalen dystede han mod Anna Elisabeth Jessen med romanen 'Om hundrede år' og Kristian Bang Foss med 'Frank vender hjem'. Begge udgivet af Danmarks største forlag, Gyldendal.
Ikke nok med at Nielsens forlag, Jensen & Dalgaard, er det klart mindste blandt de nominerede – det er også første gang, at en roman udgivet på så lille et forlag vinder prisen.
- Jeg er vant til, at det er nogle få blogs, der anmelder det, jeg skriver. Jeg var i første omgang bare taknemmelig for at forlaget havde lyst til at udgive min roman, fortæller Carsten Müller Nielsen beskedent.
Tager man den beskedne og stadig lettere chokerede prisvinder i betragtning, så er det måske meget heldigt, at årets festligheder foregår i lidt mere intime rammer end normalt.
På grund af corona-krisen har man i år fravalgt at holde en større fest på Dokk1 i Aarhus med publikum. I stedet fik Carsten Müller Nielsen overrakt prisen i et DR radiostudio i Aarhus, hvor han sammen med sin kone, forlaget, de fem jurymedlemmer og vært Diana Bach blev fejret for åben P1-mikrofon.
DR Romanprisen
- •
DR ROMANPRISEN er en læserpris, som hvert år gives til en aktuel dansk forfatter, som har leveret en enestående roman.
- •
DR og Litteratursiden.dk udvælger seks bøger som kandidater til prisen, der læses og diskuteres hen over et halvt år af læseklubber på en række af landets biblioteker.
- •
I år var de seks kandidater til prisen: Anna Elisabeth Jessen med 'Om hundrede år', Kristian Bang Foss med 'Frank vender hjem', Carsten Müller Nielsen med 'De døde fylder dagene med en smag af mønter', Lotte Kirkeby med 'De nærmeste', Eva Tind med 'Ophav' og Dy Plambbeck med 'Til min søster'.
- •
En jury bestående af fem 'superlæsere' indstiller tre finalister og stemmer om, hvem der skal vinde prisen.
- •
DR Romanprisen er blevet uddelt siden 1999 (dog under andre navne).