Plejede du også at hive skønlitterære værker ned fra hylden og læse hver eneste uge, men gør det ikke længere?
Så er du ikke den eneste.
Antallet af danskere, der flittigt og ugentligt læser bøger, er nemlig faldende, viser den årlige rapport fra Bog- og Litteraturpanelet, der udkommer i dag.
- Vi står med en litterær kultur og læselyst, der er i forandring i disse år, lyder det Anne-Marie Mai, der er professor på Syddansk Universitet og en del af Bog- og Litteraturpanelet.
Hun hæfter sig især ved, at børn og unge læser sjældnere end førhen og håber, at der vil komme en øget opmærksomhed på netop denne gruppe.
- Først og fremmest skal vi være på forkant og sørge for, at der bliver sat ind, når det gælder børn og unges lyst til at læse litteratur – lytte til litteratur – stifte bekendtskab med litteraturen, fordybe sig i den.
Minister: Læsning udvikler vores sprog
Det er ikke kun hos de unge, der går længere tid mellem læsningen - det er også blandt de 30 til 59-årige.
Selvom der bliver lyttet til bøger i stor stil og udgivet flere bøger end førhen, er det vigtigt at have fokus på, at der alligevel er nogle grupper, der søger væk fra skønlitteraturen, lyder det fra kulturminister Mette Bock (LA).
- Det skal vi kigge ind i, for vi har brug for at læse litteratur og læse i det hele taget, for det lærer os at forstå os selv og andre mennesker. Det udvikler vores sprog, så der er rigtig mange gode grunde til, vi skal have flere læsere.
Selvom rapporten peger på, at læsehyppigheden blandt danskerne er faldet, er ministeren ikke så bekymret på bøgernes vegne, da hun mener, at tendensen udspringer af en ny medievirkelighed.
- Jeg kan se, der sker så mange positive ting med flere bog-udgivelser og så videre, men vi skal jo også bare se i øjnene, at der er rigtig meget, der konkurrerer om folks tid. Der er mange medier, mange platforme og mange måder at tilgå litteraturen på.
Bekymring hos de danske forlag
Samlet set er andelen af danskere, der læser skønlitteratur næsten uændret set over de sidste syv år, men de læser ikke så ofte i dag, som de førhen har gjort.
Selvom det bekymrer direktør for Danske Forlag, Christine Bødtcher-Hansen, mener hun alligevel, at bogbranchen har klaret sig bedre end forventet:
- Det er blevet spået, at det ville gå meget dårligere for bogen og litteraturen, fordi der er så massiv en konkurrence om forbrugernes opmærksomhed fra både streamingtjenester og sociale medier.
Ifølge rapporten er det særligt kvinder og danskere i trediverne, der læser sjældnere end tidligere - og det stemmer faktisk fint overens med Danske Forlags egne erfaringer:
- Der, hvor vi især ser fald, er travle småbørnsfamilier, som både skal hente børn og have to jobs, og så kan det være den lette underholdning at ty til en tv-serie om aftenen, lyder det fra direktør Christine Bødtcher-Hansen.
Børn og unge skal læse mere
Direktøren peger derfor på, at vi i stedet skal fokusere på at få børn og unge til at læse mere, og det samme gør professor Anne-Marie Mai.
På det punkt er kulturminister Mette Bock enig og mener, at det kræver en bred indsats, hvor både for eksempel biblioteker, daginstitutioner og skoler inddrages.
Men særligt én ting er afgørende, når det kommer til at få børn til at interessere sig for at læse skønlitteratur.
- Først og fremmest skal man huske på, at forældrene har et ansvar for at læse højt for deres børn. Det er det allerførste skridt til at få den her læselyst vakt.