(Foto: © Hedda Rysstad, DR)

25-årige Jens blev udvalgt til stor, dansk festival: 'Jeg har aldrig optrådt for så mange før'

Jens Kæmpe var en de indbudte debutanter på Louisiana Literature.

Der er prestige forbundet med at være en af de tre debutanter, der bliver fremhævet på litteraturfestivalen Louisiana Literature.

Hvert år inviterer festivalen tre danske debutanter til at blive interviewet på Parkscenen foran hundredvis af gæster. Lidt af et skulderklap, for på den fire lange dage festival deltager nemlig nogle af verdens mest kendte forfattere.

Den 25-årige digter Jens Kæmpe var en af de tre, som i år var inviteret til at deltage i debutantarrangementet.

- Jeg har prøvet at blive interviewet tidligere, men mest i mindre sammenhænge, måske foran 20 mennesker – så det her er noget andet. Men det bliver sjovt at prøve, fortæller Jens Kæmpe, da vi mødes hjemme hos ham selv på dagen for hans optræden på museet i Humlebæk, nord for København.

Han debuterede i foråret med digtsamlingen 'Kunstens regler', som han høstede flotte anmeldelser og rosende ord for.

Vi fulgte i hælene på ham den torsdag i august, hvor han mødte sit hidtil største publikum.

  • Jens Kæmpe bor sammen med sin kæreste og en ven i en lejlighed på Ydre Nørrebro. Han er uddannet fra Forfatterskolen, men har også job som handicaphjælper: - Jeg arbejder i sådan nogle døgnvagter, så det giver noget frihed i forhold til at skrive. Der har jeg virkelig skudt papegøjen med det job. At være digter er noget, man lever for – ikke af. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    1 / 9
  • - Hvis man ser på statistikken, er det to tredjedele dele af elever fra Forfatterskolen, som ender med at udgive noget. Så det kan være en lidt underlig situation, når man kigger rundt på sine medstuderende og tænker, hvem af os kommer til at fortsætte med det her? Det er jo ikke til at vide. Men jeg ville virkelig gerne udgive en bog efter Forfatterskolen. Og jeg ville gerne komme det lidt i forkøbet, så det ikke blev en alt for stor ting. fortæller Jens Kæmpe, som dimitterede i 2017. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    2 / 9
  • - Når jeg skal læse op, ændrer jeg bare, hvis der lige er et biord for meget eller noget andet, jeg gerne vil lave om i teksten, fortæller Jens Kæmpe, hvis digtsamling nu er trykt i tre oplag. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    3 / 9
  • Jens Kæmpes digtsamling er udkommet på det lille, københavnske forlag Chris & Guldmann. Til forsiden af bogen har han selv valgt et foto, som han tilfældigt faldt over på Instagram. Det forestiller en flok golden retrievere. - Jeg har senere fået at vide, at bygningen i baggrunden er ruinerne af den skotske villa, Guisachan House, hvor racen i sin tid blev til. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    4 / 9
  • - Jeg har været oppe på Louisiana Literature de sidste tre år som gæst. Jeg synes, det er virkelig fedt, men det er også lidt noget underligt noget, at man som forfatter skal op og tale på den måde. Jeg ved sgu ikke helt, hvad jeg skal sige om det, jeg skriver, og hvad det er, folk gerne vil høre. Det er jo også bare underholdning på en måde, siger Jens Kæmpe, kort før han skal på scenen - og tilføjer, at han godt kunne bruge en øl at styrke sig på. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    5 / 9
  • På scenen i den fyldte teltsal fortæller Jens Kæmpe interviewer Mikael Bertelsen - og de to andre debutanter, Molly Balsby og Amalie Langballe - at han er nervøs for, at klappen vil gå ned undervejs. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    6 / 9
  • - Jeg kan nok let komme til at sige nogle kedelige eller alt for skøre ting og væve rundt i det. Jeg synes det er svært at styre hvad der kommer ud, når man sidder dér og skal snakke om sig selv og det, man laver. Man kan forberede sig lidt, for eksempel med nogle gode sætninger, men det bliver alligevel altid noget andet der kommer ud. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    7 / 9
  • - Jeg har vænnet mig til, at min familie og venner kommer og høre, når jeg læser op. Det lægger selvfølgelig et pres, men også på en fin måde; jeg vil jo gerne sige nogle gode og meningsfulde ting. Men hvis der ikke er nogen jeg kender, kan jeg jo bare finde på hvad som helst. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    8 / 9
  • - Vi nåede kun at tale kort sammen inden om, hvad der skulle ske. Det gik meget godt, synes jeg. Men jeg sad og kom i tanke om alle mulige anekdoter, som kunne have været gode. Når man alligevel sidder der og optager taletid, kan man lige så godt finde på noget skørt eller sjovt at sige i stedet for bare at sige 'Næ, det ved jeg ikke lige', siger en lettet Jens Kæmpe efter sin 'jomfruoptræden' på Louisiana Literature. (Foto: © Hedda Rysstad, DR)
    9 / 9