Bill Clinton mindes sit besøg hos dronning Margrethe: 'Jeg elskede at være der'

Nuværende og tidligere statsoverhoveder hylder dronning Margrethe med personlige anekdoter i anledning af hendes 50-års regeringsjubilæum.

Da USA's præsident Bill Clinton besøgte Danmark i 1997, boede han på Fredensborg Slot og følte sig meget velkommen. Det fortæller han i udsendelsen 'Dronning Margrethe - 50 år for Danmark'. (Foto: © Jørgen jessen)

- Hun fik mig til at føle mig meget hjemme. Det var en forrygende indkvartering, et skønt sted at besøge.

Sådan lyder det fra den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, når han skal fortælle om sit besøg hos dronning Margrethe i juli 1997, hvor han overnattede på Fredensborg Slot.

Minderne deler han ud af i den nye dokumentar i to dele, 'Dronning Margrethe - 50 år for Danmark', som DR viser i anledning af, at det den 14. januar er præcis et halvt århundrede siden, dronning Margrethe kom på tronen.

Det var første gang, at en amerikansk præsident besøgte Danmark, som var en god allieret i Nato.

Præsident Bill Clinton boede på Fredensborg Slot hos dronning Margrethe, da han besøgte Danmark i 1997. Ved hovedbordet sad også kronprins Frederik, prins Henrik, ambassadør Edward Elson, statsminister Poul Nyrup Rasmussen og hans kone, Lone Dybkjær. (Foto: © Jørgen jessen, Ritzau Scanpix)

Men hvad der gav anledning til størst opmærksomhed, var præsident Clintons ankomst hos dronning Margrethe.

Her landede præsidenten i privat helikopter på landingspladsen foran Fredensborg Slot, hvor han blev modtaget af dronning Margrethe og prins Henrik, mens livgarden marcherede rundt, musikkorpset spillede, og en kanonsalut fyrede 21 skud af.

Under besøget boede han på slottet og fik stor middag i Kuppelsalen. Og selv for en præsident var det en oplevelse.

- Jeg husker, da det var overstået, gik jeg en tur rundt og fornemmede stemningen på slottet. Jeg kiggede på en masse kunstgenstande og prøvede at forstå historien og kulturen. Det var fascinerende, jeg elskede at være der, fortæller den nu 75-årige Clinton.

Og han er ikke den eneste, der bruger regentens 50-års jubilæum til at komme med anekdoter og historier om den danske dronning.

I to afsnit af 'Dronning Margrethe - 50 år for Danmark' giver en hel række nuværende og tidligere statsoverhoveder, kongehus-medlemmer og andre relationer deres særlige syn om, hvad der kendetegner dronning Margrethe - set med deres øjne.

Som altid støtter både det svenske og norske kongehus op om det danske. Den svenske konge Carl Gustav er fætter til dronning Margrethe, og hans hustru, dronning Silvia, som er født i Tyskland og opvokset i Brasilien, husker tydeligt, hvordan hun blev taget godt imod af sin mands danske kusine.

- Jeg kom som ny til Sverige, ny ind i familien. Hun havde stor tålmodighed med mig, og jeg har altid kunnet spørge hende om hvad som helst, fortæller dronning Silvia, som mødte Sveriges - dengang kronprins - Carl Gustav til OL i München i 1972.

De tre nordiske dronninger: Fra venstre den svenske dronning Silvia, som er gift med kong Carl Gustaf (der er fætter til dronning Margrethe). I midten sidder Norges dronning Sonja, som blev gift med kong Harald efter ni års hemmeligt forhold, fordi hun var borgerlig. Til højre sidder dronning Margrethe, som er den eneste af kvinderne, der er født ind i titlen. (Foto: © LISE ASERUD, NTB Scanpix)

Dronningen sad på trappen

Flere af anekdoterne giver et andet indblik i dronning Margrethe som privatperson, end man normalt forbinder med de kongelige, formelle etiketter, protokol og statsbesøg.

Blandt andet mindes balletchef ved Hamborg Statsopera, John Neumeier, hvordan han mødte en mere afslappet, dansk dronning.

Siden dronning Margrethe som lille pige tog med sine forældre i Det Kongelige Teater, har hun været vild med ballet og havde som voksen set flere af Neumeiers forestillinger. Hun var især vild med hans 'Romeo og Julie'-udgave, fortæller han.

En dag blev John Neumeier kontaktet af "en tæt ven af dronningen", som fortalte, at hun ville møde balletmesteren. Han tog til Danmark, og under deres første møde imponerede hun ham med sin viden.

Særligt én episode skiller sig ud. Den fandt sted, da hun kom til middag i hans lejlighed, og det efterfølgende blev meldt ud, at det var tid til, at hun skulle hjem.

- Jeg tog Hendes Majestæt ned for at vente på bilen, men ingen havde informeret hverken bil eller sikkerhedsfolk, så dronningen satte sig bare ned på trappen, og det gjorde jeg også, og der sad vi så og snakkede, siger han i udsendelsen.

Gav håb og støtte

Det er ikke kun de afslappede øjeblikke, dronning Margrethe bliver husket for internationalt.

Siden hun overtog tronen fra sin far, kong Frederik den 9., har hun været på 55 udgående statsbesøg, statsbanket, erhvervsfremstød og en lang række officielle rejser.

I 1992 gjorde det et særligt stort indtryk, at dronningen, prins Henrik og kronprins Frederik besøgte Estland, Letland og Litauen, kort efter de havde genvundet selvstændighed i forbindelse med Sovjetunionens opløsning i 1991.

- Danmark var et af de første lande til at anerkende vores selvstændighed. Selvom verden nu lå åben, var vi meget fattige, og besøg til lande som Paris, Rom, København var stadig bare en drøm. Men så kom hun der og viste os, at vi var del af den her frie, demokratiske verden. Estlands folk følte meget håb og støtte fra det besøg, siger Kersti Kaljulaid, der var præsiedent i Estland fra 2016-2021.

Dronning Margrethe var i 1992 den første vestlige leder, der besøgte Litauen, efter at landet opnåede selvstændighed i 1991. Her gjorde det stort indtryk, at hun lagde blomster ved et gravsted for civile, der blev dræbt i kampe mod sovjetiske styrker ved tv-tårnet i Vilnius året før. (Foto: © Screenshot fra 'Dronning Margrethe - 50 år for Danmark', DR)

Også Dalia Grybauskaité, der var præsident i Litauen i 2009-2019, er enig i, hvor vigtigt kongefamiliens besøg var i 1992 i en tid, hvor der stadig var besættelsessoldater i landet, og sikkerheden stadig "ikke var helt i top".

- De var ikke bange for at besøge os på det tidspunkt, og det efterlod meget dybe følelsesmæssige minder hos os, siger hun.

Det gjorde også stort indtryk, fortæller Litauens tidligere præsident, at kongefamilien ikke "kun" besøgte de officielle steder, men valgte at tage på markedet og tale med folk for at høre, hvordan de levede, hvad de spiste, og hvordan de havde det.

- Det viser, at hun virkelig var interesseret i at se folk, hvordan de havde overlevet, siger hun tydeligt berørt.

Året efter tog dronning Margrethe til Polen på det første officielle danske besøg, siden landet blev fri af kommunismen.

Her blev hun taget imod af Lech Walesa - en stædig elektriker og fagforeningsaktivist, som blev præsident i det "nye" Polen og skulle til at begå sig til statsmiddage og på de bonede gulve.

Polens daværende præsident Lech Walesa (th.) tændte en cigaret for dronning Margrethe, da hun besøgte Gdansk, Polen i 1993. (Foto: © screenshot)

Han husker, hvordan han som nyt statsoverhoved blev mødt med varme af den danske dronning.

- Det var fantastisk. En dronning mødte en arbejder. Men i den bedste betydning, og hun ville gerne opnå god kontakt, husker den nu 78-årige Nobels fredsprisvinder.

Han fortæller, at de havde en god kontakt, som kun "få sofistikerede politikere evner".

- Dronningen er exceptionelt intellektuel og holder en høj standard. Jeg følte mig godt tilpas i hendes selskab, men glæden var kort. Dronningen er der stadig. Jeg blev skiftet ud, siger Lech Walesa, der var præsident i Polen fra 1990 til 1995.

Og han er ikke ene om at blive en smule starstruck ved første møde med en garvet regent, der har siddet i nu fem årtier.

Islands præsident Guðni Th. Jóhannesson erkender i udsendelsen, at han var "lidt bange" for at lave fejl ved sit første officielle besøg.

Men det hjælper med tiden. Det forklarer Kim Kielsen, tidligere landsstyreformand, Grønland.

- Siden jeg mødte hende første gang, slapper jeg lidt mere af. Også på tomandshånd og det hele.

Finlands præsident siden 2012 tager den endnu videre, når han skal beskrive dronning Margrethe med ét ord: "Sofistikeret", siger Sauli Niinistö og tilføjer:

- Det er dronningen, der sætter reglerne, det er hende der bestemmer, men man føler, at samtalerne er easy going.

De to afsnit af 'Dronning Margrethe - 50 år for Danmark' kan ses på DRTV her