Bag tatoveringer og steroidepumpede muskler dukker usikkerheden frem

28-årige Simon Iversen fra Amager bruger anabolske steroider i jagten på den perfekte krop.

(© DR)

- De, der træner mest, er også dem, der har det ringeste selvværd overhovedet.

Ordene falder i træningscenteret, hvor en gruppe af store, muskuløse mænd mødes næsten hver dag. Små grin spredes over udsagnet, men det rammer også ned i et ømt punkt.

Det kan 28-årige Simon Iversen nikke genkendende til. Han er 180 centimeter høj, vejer 100 kilo og er ifølge sit BMI-tal 'kraftig' og 'overvægtig', selvom han nærmest ikke har et overskydende gram fedt på kroppen. Han er 100 kilo "ren" muskelmand.

- Med mit udseende signalerer jeg, at jeg er stærk og har styr på tingene, siger han i første afsnit af DR3-dokumentaren 'Hård Udenpå', som følger seks mænd i 20'erne og 30'erne, som går så meget op i deres udseende og fremtoning, at de er villige til at presse deres kroppe til det yderste - og fylde dem med forbudte stoffer som anabolske steroider.

DR3-serien 'Hård Udenpå' kommer under huden på seks muskelmænd med alt, hvad det indebærer af steroider, kammeratskab og dårligt selvværd. Her ses Simon i sit lokale træningscenter, hvor han træner mindst 5-6 gange om ugen.

Barndom med vold og druk

For Simon er det afgørende at udstråle, at han er disciplineret og har styr på sit liv - for han er nemlig vokset op i et hjem uden en far og med en hverdag præget af druk og vold.

- Som barn følte jeg mig altid udenfor. Mine skolekammerater havde store værelser, forældre med biler og boede i smukke villakvarterer. Det var stort for mig, fordi jeg boede på et lille værelse i en toværelses lejlighed med min mor, siger Simon og fortsætter:

- Min mor havde aldrig rigtig et arbejde. Hun var 17 år, da hun fik mig, men hun skulle aldrig have haft børn. Jeg bebrejder hende ikke noget, men siden jeg kan huske, har jeg tænkt, at jeg ikke skulle ende som hende i en lille lejlighed, fuld og på overførselsindkomst, siger han.

Ifølge Simon kan det gå to veje, når man som ham er vokset op i et hjem uden ret meget voksenopmærksomhed: Enten kan man ende i en lille lejlighed på overførselsindkomst, eller også kan man tage ansvar for sit eget liv.

Simon valgte det sidste. Straks efter folkeskolen uddannede han sig til murer, hvilket han stadig arbejder med i dag - når han altså ikke bruger sin tid på at få sin krop til at se så godt ud som muligt.

- Effekten af steroider er utrolig

Men den dedikerede trang til at få kroppen til at svulme har også fået ham til at gå ekstreme veje - for eksempel ved at bruge anabolske steroider.

Det begyndte for seks år siden, da han for alvor fik øjnene op for fitness-livet, med alt hvad det indebærer af kost, sundhed og træning.

- Jeg fandt hurtigt ud af, at hvis jeg ville opnå de resultater og den krop, jeg gerne ville have, så kunne det ikke ske uden præstationsfremmende midler i form af steroider, fortæller Simon.

- Effekten af steroider er utrolig. Dine blodårer kommer frem, og det giver en følelse af en kæmpe kropsændring. Du får resultater meget hurtigt. På bare to måneder kan du tage syv-otte kilo på i ren muskelmasse.

Simon har allerede mærket konsekvenserne af sit steroideforbrug på egen krop. Han har oplevet vejrtrækningsproblemer og fået en knude i det ene bryst. Men det får ham alligevel ikke til at overveje at stoppe med at tage steroider.

- Medmindre mit helbred for alvor kommer på spil, vil jeg ikke stoppe med at tage steroider, konstaterer han.

Kønsforsker: De går efter et stærkt og intensivt liv

At leve lidt på kanten og blive ved med at indtage steroider, selvom man godt ved, at det er farligt, passer godt ind i, hvad både Simon og de andre i programmet gerne vil udstråle: En rå maskulinitet, hvor man ikke er bange for noget.

Det mener Christian Groes, der er antropolog og kønsforsker på RUC.

- De mænd, vi følger i programmet, gør mange ting som ikke er sunde for dem. Nogle af dem lader til at tage kokain, nogle tager steroider og utroligt meget sol, hvilket heller ikke er så sundt, siger han og slår fast:

- Det er ikke sundhedselementet, der er det vigtigste. Det er maskuliniteten. Det kender man på tværs af kulturer, at den der leg med ’det farlige’ også kan være en måde at dyrke maskuliniteten på. De går ikke efter et langt og sundt liv. De går efter et stærkt og intensivt liv. Det er det, det handler om.

Du kan se Hård udenpå' på DR TV eller på DR3 onsdag klokken 21.