Michelin-anmeldernes favoritrestauranter i København er stadig Noma og Geranium. Som de eneste restauranter i København kan de bryste sig af to stjerner.
Men hvad er det, de to restauranter kan?
DR Kultur har samlet en række anmeldelser af de to restauranter og linker til dem her.
Herlige æbleskiver med bilarver
Magasinet British GQ besøgte Noma så sent som i februar måned og bragte en anmeldelse af restauranten under overskriften "stadig verdens mest betydningsfulde restaurant".
Under sit besøg smagte GQs anmelder blandt andet sprødt flæskesvær gennemblødt i chokolade og serveret med modne bær og "æbleskiver, en traditionel svensk slags pandekage, men lavet med bilarver og glaseret med gærede fårekyllinger (det er simpelthen herligt)", skriver anmelderen blandt andet.
Konklusionen efter besøget er klar hos British GQ:
- Det kan godt være, den har tabt titlen som 'Verdens bedste restaurant' til Spaniens 'El Celler de Can Roca', men den former stadig det globale køkken - og på baggrund af vores besøg, ser den ud til også at gøre det mange år fremover.
To år gammel gulerod ristet i gedesmør
Britiske Telegraph spiste på Noma tilbage i 2010 og oplevede blandt andet at få serveret en to år gammel gulerod ristet i gedesmør.
- Det er ikke alt, der fungerer, men det er sjældent at finde så intelligent mad serveret med så stor kærlighed. Man kan ikke undgå at elske det tilbage, skrev anmelderen.
Fjordrejerne sprællede i munden på anmelder
I 2012 besøgte Berlingskes madanmelder Søren Frank Noma, som han gav seks stjerner. Blandt andet nød han levende fjordrejser, som han dyppede i brunet smør "og guffede dem, mens de sprællede i munden på os".
Politikens tidligere anmelder Helle Brønnum Carlsen besøgte NOMA i 2008 og gav restauranten seks hjerter.
- Dér, hvor Noma skiller sig ud i det formmæssige er, at man ret efter ret sidder og tænker: Dette kunne jeg aldrig lave selv. Hverken få ideen til retten eller have teknisk udstyr eller håndværksmæssig kompetence til at lave den, skrev hun blandt andet.
Geranium var overrumplende og blæret
Restaurant Geranium har ligesom Noma to Michelin-stjerner og er en tilsvarende stor oplevelse, hvis man skal tro de danske anmeldere.
Jyllands-Postens anmelder Jesper Stein Larsen smagte tilbage i 2011 "rødbede med lagret æbleeddike og hytteost, en flæskesværsagtig sprød snak på griseøre, formet som en lille snor med spinat og eddike".
Ifølge anmelderen var der absolut intet at udsætte på retterne.
- Intet var ligegyldigt eller almindeligt. De 21 serveringer var enten overrumplende, blærede, elegante, udspekulerede, smukke eller tænksomme, og nogle af dem var alle ting på en gang. Og så var de ekstremt velsmagende, skrev Jesper Stein Larsen blandt andet i sin anmeldelse.
Pletfrit eksekveret og serveret
Politiken besøgte Geranium tilbage i 2010 og gav seks hjerter til Rasmus Kofoed og Søren Ledets restaurant og tildelte den "en uomgængelig hyldest til køkkenets suveræne madfortolkning i form af seks huer".
I 2010 besøgte Berlingske anmelder Søren Frank også Geranium, som han gav seks ud af seks mulige stjerner.
Blandt andet fik Søren Frank serveret "en kold, hvid tomatsaft, som ved Kofoeds troldomskraft var forvandlet til en fnuglet snesky, placeret på løs skinkegelé(!)" og pyntet med vilde blomster og løgkarse". - En gennemført blæret aften med knivskarp, men samtidig let og nemt spiselig mad, fuldstændig pletfrit eksekveret og serveret, konkluderede Søren Frank efter sit besøg.