Han har taget hele Danmark med storm.
34-årige Andreas Odbjerg er blevet noget nær folkeje med sange i toppen af de danske hitlister, udsolgte koncerter og publikum i hobetal, når han spiller på de danske festivaler.
Og det er blevet nærmest uvant for ham at forlade et prisshow tomhændet. Det seneste år har han vundet flere priser til blandt andet Danish Music Awards, hvor han scorede priserne 'Årets nye navn' og 'Årets sangskriver'.
Men det har skullet tage sin tid, før Andreas Odbjerg for alvor fik slået sit navn fast på den danske musikscene.
- Jeg har altid vidst, at det var det, jeg ville lave. Vejen derhen var bare ikke lige, slet ikke når man som mig er blevet fristet af livet mange gange, siger Andreas Odbjerg.
Han har nu brugt årene op til gennembrudet som inspiration til den helt nye sang 'Hvad skal verden med sådan en som mig?', som han har skrevet til det programmet 'Min sang til Danmark'.
Ingen plan B
Og Andreas Odbjerg har ret, når han siger, han er blevet fristet af livet.
Han blev smidt ud gymnasiet og startede på flere uddannelser for at droppe ud igen. Han har været hjemløs i flere perioder, mens bankkontoens cifre ofte har været et rungende nul.
I al den tid har der kun været én ting, der føles rigtigt i Andreas Odbjergs liv. Det er musikken.
- Jeg gjorde op med mig selv på et meget tidligt tidspunkt, at der var ikke noget, jeg hellere ville, end at dét skulle lykkes for mig. Jeg har aldrig haft en plan B. Den har ikke eksisteret, og de få gange jeg har prøvet på at lave noget andet, så gik det jo slet ikke, fortæller musikeren.
Efter flere år, hvor han tjente penge på at spille til bryllupper og på caféer, fik Andreas Odbjerg endelig en pladekontrakt efter sin deltagelse i tv-programmet 'Voice' i 2012, hvor han endte på en andenplads.
Og i 2014 kom han ind på sangskriverlinjen på Rytmisk Musikkonservatorium.
Langsomt begyndte Andreas Odbjerg at blive bemærket af det danske publikum. Først i duoen Moses: "Andreas". Senere fik solokarrieren vinger, da han i 2019 udgav sangen 'Føler mig selv 100' i eget navn, der blev et stort hit.
Spørger man ham i dag, hvordan han kom igennem de svære år før pladekontrakten, har han kun et svar:
- En ordentlig portion naivitet. Det var virkelig nøglen til det. Jeg tror, det havde været min undergang, hvis jeg var begyndt at regne på, hvor lidt penge jeg faktisk tjente på at spille til de bryllupper.
Fortryder intet
I dag tilskriver Andreas Odbjerg meget af sin succes netop de år, som nogle ville kalde for fjumreår, men som han selv ser som nogle af de mest lærerige år i hans liv.
- Jeg har slet ikke lyst til, at det skulle være sket tidligere, fortæller han i dag.
Årene har nemlig givet ham muligheden for at lægge en masse personlighed og personlige erfaringer ind i sin musik.
Som for eksempel i sangen 'I morgen er der også en dag'. Sangen har han skevet sammen med nogle af sine bedste venner, så derfor er det også nærliggende, at sangen skulle handle om netop det.
- De er jo nærmest de tætteste, jeg vil kalde for familie, som jeg ikke er blodrelateret med. Vi er sindssygt gode venner, og vi har været med til hinandens fødselsdage, bryllupper og barnedåb. Det er meget tæt – og der er en følelse af at have en skulder at græde ved: "Jeg har dig"-følelsen, har Andreas Odbjerg tidligere fortalt til DR om sangen og de venner, han har skrevet den med.
Og netop den dybde, Andreas Odbjerg har med i sine sange, gør, at han dagligt modtager beskeder fra danskere, som bliver rørt af hans tekster eller kan bruge dem i deres eget liv.
Nu er han også blevet døbt "folkekær", hvilket han selv synes er lidt underligt.
- Det er da noget, jeg har drømt om, men jeg tror kun, at man kan blive det, hvis man er ægte sig selv. Måske er det dét, der virker. Det mest tiltalende er jo det fejlbarlige. Men jeg tror også, at fordi at jeg har levet et langt liv, før det stak af, har jeg en rimelig god fornemmelse af, hvordan det er at være et almindeligt menneske.
'Kig på Andreas Odbjerg'
Det er netop den skæve vej mod "voksenlivet", Andreas Odbjergs sang til Danmark handler om.
Selv tog han livet "dag for dag", som han synger i sangen.
- Jeg fortryder ikke nogen af de år, jeg har brugt på at nå herhen. Det er mange af de ting, som jeg oplevede i de år, som virker for mig nu. Derfor kan jeg synge sådan en sang som den her, hvor folk kan mærke, at det kommer fra et personligt sted, siger Andreas Odbjerg.
Og i et samfund, hvor man bliver klappet på skuldrene og hædret for at klare sig hurtigt gennem uddannelsessystemet, mener Andreas Odbjerg netop, at vi skal huske at hylde dem, der tager livet dag for dag.
- Vi har jo virkelig en forhastelse af ungdommen her i landet. Man skal helst være slået igennem, når man er 21, uanset om man skal være politiker eller popstjerne, siger Andreas Odbjerg og fortsætter:
- Det er vigtigt at have omsorg for, at man som menneske har brug for at finde en mening og en plads i tandhjulet for at kunne føle en form for lykke. Men det er så individuelt, hvor lang tid det tager at finde den plads, og jeg tror ikke, lykken findes i at skynde sig.
Derfor håber Andreas Odbjerg også, at der sidder nogle mennesker derude, som kan bruge ham som forbillede.
Lige meget om de så er 15 eller 30 år gamle.
- Jeg håber, at når folk får at vide, at "nu skal de fandeme se at komme i gang", at de så kan sige: "Prøv at se på ham Andreas Odbjerg. Der gik sgu da tusind år, før han kom i gang, og det går sgu da meget godt for ham."
Se Andreas Odbjergs sang til Danmark her: