Vild med vikinger og riddere? Her er 5 store fortællinger, du skal læse

Susanne Clod Pedersen er kvinden bag vikingeserien Arnulf-sagaen. Bøgerne er skrevet ud fra hendes egen passion for middelalderen, der også afspejles, når hun selv skal læse.

Susanne Clod Pedersens debutroman 'Arnulf' er blevet brugt hos Frederikssund Vikingespil. (© Scanpix og Forlaget Bazar)

Susanne Clod Pedersen brænder for vikingetiden og den episke, nordiske historie - den passion har fået hende til selv at skrive bøger om vikinger.

Hun er forfatteren bag blandt andet Arnulf-sagaen, der indtil videre består af tre bind; 'Arnulf', 'Jomsvikingen' og 'Odinsulven'.

Susanne Clod Pedersens romaner 'Arnulf' (2006) og 'Veulf' (2007) er desuden blevet brugt hos Frederikssund Vikingespil.

Her kunne publikum opleve to vikingespil over hendes værker i 2010 og 2011.

Men hvilke bøger læser Susanne Clod Pedersen selv? Her får du forfatterens fem bud på godt læsestof:

'Røde Orm'

- Den handler jo om vikinger, og det er jeg selv helt bidt af at skrive om. 'Røde Orm' er den første virkelig banebrydende vikingeroman, som tager os med tilbage til den tid.

- Det er Biblen inden for vikingeuniverset, og mange får varme i øjnene, når man taler om 'Røde Orm'. Og så bliver den jo også filmatiseret og opført på Moesgaard Museum næste år.

'Røde Orm' af Frans G. Bengtsson.

'Brødrene Løvehjerte'

- Den taler til hjertet og går rigtigt dybt. Det er jo simpelthen utrolig eventyrligt. Og så har hun (Astrid Lindgren, red.) jo en mesterlig fortolkning af at møde barnet og tage døden alvorligt. Det der med at være direkte og sige: Det er det her, det handler om, det er det her, vi er bange for, det er det her, vi frygter.

- Hun stiller godt og ondt op med et realistisk eventyr, der ikke tager brodden af, hvor ondt, det egentlig er. Det betyder rigtig meget, og det er en god indgangsvinkel at møde døden på. Og så er det jo en kultbog for mange, og vi bliver jo bløde helt ned i maven, når vi tænker på den.

'Brødrene Løvehjerte' af Astrid Lindgren.

'Ringenes Herre'

- Det er episke historier, der bliver fortalt, og de bygger på det store Midgård, og fortællinger om hobbitter, elverfolk og drager. Det kan jeg virkelig godt lide, og jeg bruger selv Midgård i mine bøger.

- Vi har så meget brug for de store beretninger og historiske myter og fortællinger - ikke mindst os, der er vokset op i 1970'erne og socialrealisme, som ikke var super spændende

'Ringenes herre' af J. R. R. Tolkien.

Gamle ridderromaner

- Jeg har læst mange af de store, gamle ridderromaner. 'Kong Arthurs død', 'Løveridderen' og 'Parcival' er bare nogle af dem. Jeg synes, det er vigtigt, vi bliver ved med at læse alle de 1200-tals-romaner, for de siger noget om middelaldermennesket og om, hvordan de har tænkt dengang.

- Derudover er det jo fremragende litteratur, og meget af det er tilbage fra noget af det allerførste, vi kender til, og om hvordan deres moral og etik er blevet formet, og hvordan verden har set ud for dem.

Islandske sagaer

- Jeg er vild med de islandske sagaer og alle de 'one liners', der er i dem. For eksempel: 'Han stod så godt for hug', og 'jeg flygter ikke, for jeg kan alligevel ikke nå hjem til Island' og sådan nogle ting. Det er ubetaleligt og skønt. Lige på og hårdt. Og ja, der er jo ikke nogen tvivl om, at det er det historiske, der tænder mig, siger Susanne Clod Pedersen.