Numser og jalousi: 5 børnebøger af kendte danskere der faktisk er gode

Det kan være fristende at vælge en kendt forfatter, når man skal vælge børnebøger. Ekspert Merete F. Laustsen giver her sit bud på 5 gode.

Der er masser af børnebøger skrevet af kendte navne. Her er fem, der også er gode. (Foto: © Lizette Kabré/ Bjarne Bergius Hermansen/ Peter Elmholt / Lars E Andreasen/ Nordisk Film Tv/)

Lise Rønne har gjort det, Jim Lyngvild har gjort det. Manu Sareen og Rene Toft Simonsen gjorde det også, og sidste uge var det Thomas Buttenschøns tur til at gøre det: udgive en børnebog.

Fra tid til anden raser debatten om, at de kendte skal holde op med at forsøge sig som børnebogsfattere og blive ved den læst, de er kendte for. Men selvom du måske bedst kender dem fra musik, politik, tv eller medierne, kan flere af de kendte faktisk godt skrive til børn.

Vi har fået master i børnelitteratur Merete F. Laustsen til at skelne skidt fra kanel, og give os sine fem bedste bud på gode kendis-børnebøger.

'Eva Gorilla' af Lise Rønne

'Gorilla, vil gerne brække armen' og 'Eva Gorilla, vil gerne lege noget' er begge skrevet af tv-vært Lise Rønne, og er tiltænkt som oplæsningsbog for de 3-6 årige.

- Bogen er illustreret af Zarah Juul og handler om pigen Eva, som har et stort rødt hår, et iltert temperament og store følelser, der er svære at styre. Temaerne er fx jalousi, som da Evas storbror Nelson tager al opmærksomheden, fordi han har brækket armen.

- Lise Rønne har et godt greb og er helt under huden på sin Eva Gorilla. Der er mange børn af Evas slags derude i verden, som oplever alting stærkere end andre, og som ind imellem eksploderer, fordi følelserne ikke kan være i kroppen.

'Eva Gorilla'-bøgerne udkom 15/1-16 og er begge 32 sider.

'Snitten og Kis' af Hella Joof

Instruktøren, skuespilleren og ikke mindst forfatteren Hella Joof har skrevet bøgerne om Snitten og Kis: Først 'Snitten og Kis - Frygt og bæven og en mand på strømpesokker' i 2014 og siden 'Snitten og Kis - Den hellige vorte og en elendig kop te' i 2015.

- Den Hella Joof’ske måde at fortælle på fornægter sig ikke i hendes bøger om Snitten og Kis. Det er store emner i børnehøjde, skriver Merete F. Laustsen

- Dejlige oplæsningsbøger for de 5-10 årige, hvor de svære, men helt almindelige følelser er fortalt med humor og hjertevarme.

'Karmaboy' af Jacob Riising

'Karmaboy - kometen og den onde numsekløe' er en skæg og skæv bog som både egner sig som oplæsning for de 7 årige, men som også kan læses selv af de 9-10 årige. Forfatteren bag er DR-værten Jacob Riising.

- Hvis man er til fis, prutter og numser, så er her noget virkelig fin underholdning. Bogen omhandler den 11-årige dreng Niller, der på ingen måde er stukket af hverken en tissemyre eller edderkop, men alligevel - i sin helt egen ret - er en superhelt i forstaden Skovlunde.

- For den voksne læser er der flere små hyggelige litterære kneb, som fx at indledningen er en brugsanvisning på, hvordan en bog skal læses og hvad fodnoter er. Sproget er mundret og let tilgængeligt.

'Aise og alle de andre' af Özlem Cekic

'Aise og alle de andre' er en samlet udgave af politiker Özlem Cekic tre bøger om pigen Aise. Bogen henvender sig primært til de otte til ti årige, som også sagtens kan begive sig ud i bogen på egen hånd.

- Özlem Cekic har virkelig givet en stemme til positive og dejlige fortællinger om den tyrkiske pige Ayse og hendes hverdag med skole, veninder og familietraditioner. Ayse er kurdisk og kommer fra et hjem med andre normer og regler end veninderne Anne og Louises danske familier.

- Alle fortællingerne er lette at læse og anbefales varmt til selvlæsning.

'Elefant stenen' af Oliver Zahle

Komikeren Oliver Zahle har begået 'Elefantstenen – det er ikke alt, man ved, før man får det at vide' (2014) som henvender sig som højstlæsning for de 7-9 årige og som selvlæsning for de 9 til 12 årige.

- Den tykke dreng Bapit fra Thyborøn, med thailandsk mor og en fiskerfar, der er druknet, er klassisk mobbeoffer. Historien om Bapit er inspireret af en virkelig historie. Oliver Zahle mødte, i forbindelse med at skulle lave nogle børneportrætter til P3 i Zoologisk Have, en ensom og lidt overvægtige dreng, der hjalp til ved elefanterne. Det er der kommet en fin bog ud af.

- Med en fin fornemmelse for Bapits udfordringer og manglende selvtillid, fortæller Oliver Zahle en dejlig varm historie om at finde ind til kernen i sig selv og at de mennesker, der er omkring Bapit måske alligevel ikke er så moppeagtige.

Merete Flensted Laustsen

  • Merete Flensted Laustsen er master i børnelitteratur fra DPU, forfatter, foredragsholder og litteraturcoach.

  • Laustsen er medforfatter til bogen: 'Børne- og ungdomslitteratur. Grundbog for skole- og folkebibliotekarer', Høst og Søn (2014).