Megafan om seriehit: 5 grunde til at se den og give dem alle en flad

Efter 8 år har serien 'Gilmore Girls' igen premiere på en ny og afsluttende sæson. Megafan og P3-vært Signe Amtoft giver dig her fem gode grund til, hvorfor du skal se serien.

'Gilmore Girls' havde premiere for 16 år siden. I dag klokken 08.01 udkom den afsluttende sæson af den populære tøseserie med hovedrollerne Lorelai og datteren Rory på streamingtjenesten Netflix.

Med humor, replikker på speed, popkulturelle referencer, overforbrug af kaffe og en stor portion mor-datter-kærlighed kan serien 'Gilmore Girls' hurtigt lyde som kliché på kliché.

Men den populære serie, som i dag har premiere, er meget mere end det.

Megafan og P3-vært Signe Amtoft har hele 12 gange set serien fra begyndelse til ende og er stadig ligeså begejstret for de to karikerede kvinder Lorelai og datteren Rory:

- Ved første øjekast kan den jo godt virke sådan lidt: ’Haha, vi drikker meget kaffe’, og det gør den letfordøjelig. Men på et dybere plan er der flere ting, som gør den til en virkelig unik serie, der også kan være årsagen til, at den har haft så meget succes, siger Signe Amtoft.

Signe Amtoft giver dig derfor 5 gode grunde til, hvorfor du skal vælge at springe ud i de 8 sæsoner.

Mændene er ikke det hele

Signe Amtoft er vild med seriens letspiselige, feministiske vinkel. En feminisme som er for alle, og som ikke undertrykker nogle af kønnene. Serien viser forskellige nuancer af livet. Om alt fra de små til de store ting - og ikke kun kvinder, der snakker om mænd og sex.

- Overordnet set handler den jo om Lorelai og datteren Rory - om hvordan de klarer sig gennem livet i alle dets afkroge. Mændene er en del af deres liv, hvilket de selvfølgelig skal have lov til at være, men de er bare ikke det hele. For det handler jo om livets nuancer - også uden mænd.

Lorelai er skide irriterende

'Gilmore Girls' er ikke kun om Lorelai og Rory, men også meget om deres relationer til Lorelais forældre. Forældrene lever et overklasseliv - en skarp kontrast til deres datter og barnebarn og livet i Stars Hollow.

- Lorelai er skide irriterende. Hun er oppe at køre og minder mere om en 16-årig teenager end sin teenagedatter. Min pointe er, at ingen mennesker eller familier er perfekte. Og dét viser de ret godt med de velskrevne karakterer i serien.

- Nogle gange har man bare lyst til at give dem alle sammen en flad - og det er dét, der er det smukke i serien.

Vi lærer en masse om popkulturens historie

'Gilmore Girls' emmer af popkulturelle referencer. Referencer til musikere, fremtrædende personligheder og andre popkulturelle amerikanske fænomener. Der er blandt andet startet flere læseklubber på baggrund af Rorys lange læseliste.

- Jeg var nok omkring 11 år, da jeg startede med at se serien. Størstedelen af de ting, jeg ved om amerikansk popkultur har grobund i serien. Den viser jo alt fra den mad, de spiser - såsom Poptarts og Tater Tots - til musikken, de hører, bøger, de læser osv.

- Der er subtile referencer til rigtig mange popkulturelle ting. Jeg var altid inde og google det, de refererede til bagefter.

Ungdommen er ikke fortabt

I 'Gilmore Girls' bliver ungdommen hyldet. Serien er skrevet af Amy Sherman-Palladino og viser et spirrende og nuanceret billede af de unge.

- Seriens forfatter peger ikke fingre af ungdommen, men giver et billede af et helt almindeligt teenageliv med nogle skæve karakterer. Og hvor det egentlig er moderen, som er den barnlige ”teenager”.

- Men Rory spørger ofte hendes mor til råds om forskellige ungdomsting, hvilket også kan give gode råd til personen bag skærmen. Det er ret typisk, at teenagere i andre ungdomsserier allerede ved tingene på forhånd.

Om kvinder - på kvinders præmisser

'Gilmore Girls'-pigerne nøjes ikke med hvem som helst. De er ikke afhængige af mænd og finder trygheden i deres mor og datter-forhold. For Lorelai og Rorys er deres forhold til hinanden det vigtigste - og det overgår alt andet.

- Det er sjældent, at man ser en tøseserie, hvor mændene intet har at skulle have sagt. Mændene er selvfølgelig en del af Rory og Lorelais liv, men serien handler bare om kvinderne på kvindernes præmisser. Det er ret sjældent, at man ser det. Og det er ikke, fordi den har travlt med at være feministisk. Sådan er de bare - uden at tale højt om det.

3 korte om Signe Amtoft

  • 24 år gammel

  • Vært på P3 på programmet: P3 med Signe Amtoft

  • Læser en bachelor i Litteraturvidenskab på Københavns Universitet