Jeg synes efterhånden godt, at vi helt alvorligt kan tale om et nybrud i dansk film.
Måske er det de mange store instruktørers flugt til udlandet, måske er det finanskrisen og truslen fra streamingtjenesterne?
Uanset er der opstået et vakuum i filmbranchen, der har givet plads til unge, modige instruktører, der tager chancer, og som fortæller anderledes historier.
Mange af filmene er finansieret for langt mindre, end vi normalt ser, og lige så ofte uden om det traditionelle støttesystem.
Her er fem instruktører, der er værd at lægge mærke til, og hvis film, du kan fange på filmfestivalen Cph Pix i disse dage.
Mehdi og Milad Avaz
Stort set uden om det danske støttesystem og for en latterlig lille slat penge - to millioner kroner - har brødrene Avaz skrevet og instrueret, hvad der til markedsvisningerne på Cannes-festivalen i år er blevet kaldt det nybrud, som dansk film har sukket efter.
Filmen ’Mens vi lever’ er inspireret af en tragisk ulykke, der skete for år tilbage i Helsinge. I filmen følger vi fire mennesker, hvis liv flettes sammen.
Det her er ikke en kunstfilm. Den har bred emotionel appel, men den er en ny måde at tænke melodramaet på. Avaz-brødrene kan meget vel være vores næste Susanne Bier.
’Mens vi lever' får bred dansk premiere 26. oktober. Se trailer her.
Hlynur Pálmason
Han er født i Island, men uddannet fra den danske filmskole i 2013. Hans debutspillefilm ’Vinterbrødre’ har allerede været på flere festivaler som blandt andet Toronto og Locarno, hvor den vandt en pris.
Filmen fortæller om to brødre, der bor og arbejder ved et kalkbrud. Plot, lyd, kameraarbejde og figurer smelter sammen til et stemningsbillede, hvor det ene er svært at skelne fra det andet. Alt er hvidt og beskidt. Filmen føles på én gang knitrende ny, men også som om den er fra en svunden tid.
’Vinterbrødre’ har, så vidt jeg kan se, ikke nogen bred dansk premiere, så den SKAL fanges på Cph Pix. Se traileren her.
Christian Tafdrup
Skuespilleren sprang sidste år ud som instruktør med den fremragende film ’Forældre’, der desværre blev set af alt for få mennesker. Nu er han aktuel med sin anden film, ’En frygtelig kvinde’.
Tafdrup besidder et fortællemod, som jeg længe har savnet i dansk film. Han tør mikse forskellige genre-elementer med hverdagsdramaet, og han gør det til UG.
’En frygtelig kvinde’ fremstiller, som titlen antyder, alle kvinders allerværste sider - set fra mandens synspunkt, altså. Det er provokerende, morsomt og har naturligvis intet på sig.
’En frygtelig kvinde’ kan ses til december.
Gabriel Tzafkas
Udlandet trækker i de danske instruktører, men heldigvis foregår der også en modsat bevægelse. Tzafkas er oprindelig fra Grækenland, men er uddannet fra den danske Super16-uddannelse.
Han har dansk premiere på sin debutfilm, ’Thorn’, på Cph Pix, men den har allerede fået bevågenhed i udlandet og har vundet den prestigefyldte 'Eurimage Lab Award'.
’Thorn’, som har Neel Rønholt i en af hovedrollerne, handler om et par, der flytter til en gård ved en skov. Men ting forsvinder, og de bliver advaret om, at noget mystisk er på færde blandt træerne.
’Thorn er ikke premieresat udover på Cph Pix.
Kasper Rune Larsen
Udover den danske filmskole findes også alternative metoder at uddanne sig inden for film. Super8 dækker Vestdanmark, og her er Kasper Rune Larsen uddannet fra.
Hans spillefilmdebut ’Danmark’ er produceret uden om DFI's støttesystem og for under en million kroner. Til sammenligning ligger de fleste spillefilmsbudgetter på mellem 25 og 40 millioner kroner.
’Danmark’ er en ungdomsfilm om en fyr, der pludselig må se livet i øjnene. Filmen ser ikke moraliserende ned på sine subjekter, som ofte er tilfældet. Den er fri og ubesværet i sin tone og leder tankerne hen på Richard Linklaters tidlige slacker-film.
’Danmark’ har endnu ikke fået programsat en bred premieredato og kan altså ses på Cph Pix.