7 vidunderlige Woody Allen-film - der dækker alle dine behov

I dag har Woody Allen premiere på endnu en film. Læs her, hvis du ikke ved, hvad du er gået glip af de sidste 50 år.

Woody Allen (midtfor) er aktuel med 'Café Society' med blandt andre Steve Carell (th) i en af hovedrollerne. Hvis du trænger til andre Allenske udfordringer er her syv film at give dig i kast med, for eksempel også en med Scarlett Johansson.

Det tager halvanden måned at se Woody Allens livsværk igennem, film for film: På 50 år har den snart 81-årige amerikaner instrueret næsten 50 film, der blandt andet handler om hans forhold til kvinder, sig selv, sin mor, sine jødiske aner – næsten altid på en måde, vi kan spejle os selv og samtiden i.

Allen er ofte selv med i filmene. Også i den nye ’Café Society’, som har premiere i dag, og hvor Woody Allen som fortællerstemmen guider os gennem dramaet om Bobby og Vonnie, der finder håb og fortvivlelse i hinanden i 1930’ernes Hollywood.

Hvis du ikke har set en Allen-film før, er den et godt sted at begynde– i hvert fald ifølge både DRs og Ekkos anmeldere. Men du kan også springe på hjemme fra stuen.

Stort set alle Allen-film indeholder vidunderlige replikker og et godt grin over livets smukke og sørgelige meningsløshed. Men her er syv Woody Allen-værker, der dækker hver deres ydmyge ønske fra sofa-seeren: Fra ”Giv mig den allerbedste” over ”jeg vil se krimi” til ”Jeg kan ikke lide Woody Allen”.

(© Ronald Grant Archive / Mary Evans)

Jeg vil se hans bedste film

'Annie Hall’ (1977). Med bl.a. Diane Keaton, Tony Roberts og Christopher Walken. Kan ses gratis på filmstriben og lejes og købes til stream på danske tjenester.

Den romantiske komedie 'Annie Hall’ bliver ofte set som Woody Allen-filmen over dem alle, og modtog da også Oscar-statuetten for bedste film i 1977.

Woody Allen spiller Alvy, der gennem tilbageblik og monologer prøver at begribe, hvorfor hans forhold til Annie (Diane Keaton) gik i stykker. De to havde det ellers fantastisk sammen – ud over alt det, de aldrig talte om.

Humoren er Woody Allen, når han er bedst: Ikke falden-på-halen jokes, men subtil monolog og skæve twists om små store ting i livet – kærlighed og dødsangst, ikke mindst.

Filmen indeholder blandt andet en scene, hvor Alvy midt i en biografkø går i rette med en mand, der bræger op mediefilosoffen Marshall McLuhans teorier. Alvy sætter manden til vægs, som man kun kan drømme om: ved at hente McLuhan selv frem og irettesætte mandens totale misforståelse af teorien.

Jeg vil se den skøreste og sjoveste film

’Everything You Always Wanted To Know About Sex’ (1972). Med bl.a. Gene Wilder, John Carradine og Louise Lasser. Filmen kan lejes og købes til stream på danske tjenester.

”Når det kommer til sex, er der nogle områder, der er bedst uberørte. Og med mit held, vil de nok fortsætte med at være det.”

Woody Allen har en stærk komisk fornemmelse for alt fra det dystre og galgenhumoristiske til det gakkede. Han er blevet kendt for sin ikoniske figur som den selvironiske og neurotiske og newyorker-intellektuelle, der er stakket med komplekser på sine smalle skuldre.

I filmen 'Everything You Always Wanted To Know About Sex' serverer han seksuallivet mere direkte i syv sketches – og det afføder blandt andet ovenstående citat.

Allen spiller blandt andet selv en hofnar og en sædcelle - så er det sagt.

Også værd at se: ’Deconstructing Harry’, ’Mig og Moneterne’.

Jeg vil se en film om forliste forhold og livskriser

'Husbands and Wives' (1992). Med bl.a. Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis, Juliette Lewis og Liam Neeson. Filmen kan lejes og streames å danske tjenester.

Livskriser og forlist kærlighed går igen i stort set alle Allen-film, men i 'Husbands and Wives' er det et helt centralt omdrejningspunkt.

Filmen følger to par: Jack og Sally samt Gabe og Judy. Eller det vil sige, filmen åbner med, at Jack og Sally annoncerer deres skilsmisse, hvilket de selv tilsyneladende er helt afklarede med. Den situation sætter tanker igang hos Judy og Gabe, spillet af Mia Farrow og Woody Allen.

Filmen er besat med et hold af stjerneskuespillere og har, som stort set alle Woody Allen-film, komiske og tåkrummende scener. Som eksempelvis, da Sally skal på date med en kollega og låner hans telefon for at ringe til eksmanden Jack og i et jalousianfald rase over, at han også har mødt en anden.

Men filmen har også nogle lidt mere udleverende 'interviews' med karaktererne, der giver en fornemmelse af at komme tæt på - ja, måske i virkeligheden tæt på sig selv? Grundtonen er i det hele taget mere dyster end i mange Allen-film - måske spiller det ind, at det rent faktisk var hans sidste film med Mia Farrow, inden de to gik fra hinanden i den virkelige verden.

Også værd at se: Hannah og Hendes Søstre.

Jeg vil se en film med New York i centrum

’Manhattan’ (1979). Med bl.a. Meryl Streep, Diane Keaton og Michael Murphy. Kan ses gratis på filmstriben og lejes og købes til stream på danske tjenester.

Selvom New York uden tvivl er den mest brugte kulisse i Woody Allens mange film, står når ingen højere op i skylinen end ’Manhattan’.

Woody Allen spiller den 42-årige tv-forfatter Isaac, der dater den bare 17-årige Tracy – indtil han møder den finkulturelle Mary, som dog også har en affære med Isaacs ven Yale. Yale er dog også gift med Emily, i hvert fald så længe det varer…

Forvirret? Det er alle de ellers modne karakterer i filmen også, hvorimod Tracy som den eneste virker til at være ansvarlig og ærlig omkring sine følelser.

Filmen igennem er der flettet et musikalsk bagtæppe af komponisten George Gerschwin ind – ikke mindst den storby-jazzede ’Rhapsody in Blue’, der indgår i både åbningsscenen og i filmens rørende slutning.

(© Ronald Grant Archive / Mary Evans)

Jeg vil se en krimi

’Manhattan Murder Mystery (1993). Med bl.a. Diane Keaton og Alan Alda. Kan lejes og købes til stream på danske tjenester.

Indrømmet: Når Woody Allen laver en krimi, er det samtidig en komedie. Men man skal måske netop være Woody Allen for at få den ligning til at gå op.

Ægteparret Larry og Carol møder deres naboer Paul og Lillian i elevatoren og småsnakker. Men dagen efter er Lillian død, selvom hun virkede sund og rask – og Paul ser ikke ud til at lade sig gå særligt meget på af de tragiske omstændigheder..

Det hele bliver kun mere mystisk, da Lillian tilsyneladende ikke er blevet begravet og har en dobbeltgænger. Snart er Carol og Larry involveret i et drama med utroskab, arvesvindel og endnu et drab.

Undervejs er filmen fuld af morsomme scener og replikker, som da Carol midt om natten vil undersøge naboens lejlighed og Larry replicerer med, at hun bør genoptage sine psykologtimer: ”Ved du, hvordan general Motors tilbagekalder defekte biler? Du bliver nødt til at gå til en justering”.

Også værd at se: 'Bullets over Broadway'.

Jeg vil se nostalgi om en svunden gylden tid

’The Purple Rose of Cairo’. Med bl.a. Mia Farrow, Jeff Daniels og Diane Wiest. Kan lejes og købes til stream på danske tjenester.

Filmen er et eksempel på en af Woody Allens sider, der dyrker det mere forunderlige og skøre.

Her følger man Cecilia (Mia Farrow) under Depressionen i 30’erne, der jævnligt flygter fra en trist tilværelse ved at gå i biografen. En dag oplever hun en af figurerne, Tom Baxter (Jeff Daniels), træde ud af lærredet og så er eventyret i gang mellem de to.

Der er masser af absurde og fantasifulde greb i 'The Purple Rose of Cairo', blandt andet da Cecilia tager med Tom Baxter med ind i filmen og oplever, hvordan det er at leve i filmens verden.

Den er også samtidig en hyldest til Hollywoods guldalder og den magi, der omkring det store lærred og filmkunsten, der udspiller sig på. Filmen indbyder til eskapisme og dagdrømmeri og man ender også med at håbe lidt på, at de træder ind i en stue.

Også værd at se: ’Midnight in Paris’, ’Radio Days’ og ’Dur og Mol’

Jeg bryder mig ikke om Woody Allen...

’Match Point’ (2005). med bl.a. Scarlett Johansson, Jonathan Rhys Meyers og Emily Mortimer. Filmen kan købes på DVD.

... Så se den her! En anmelder karakteriserede filmen som "en så atypisk Woody Allen-film, at den ikke engang foregår i New York".

I filmen bliver vi introduceret for nogle tunge moralske problematikker, som var det snuppet ud af Dostojvskijs ’Forbrydelse og Straf’. Men vi er til gengæld milevidt fra en tung litterær fortælling.

I stedet danner den britisk overklasse ramme for fortællingen om tennislæreren Chris (Jonathan Rhys-Meyers), der både vil have Nola (Scarlett Johansson) og adgang til det søde liv – uanset omkostningerne.

Der er masser af velorkestreret suspense, mindeværdige skuespilpræstationer og erotiske spænding i denne perle, der er guf for krimi- og thrillerfans.

Også værd at se: Blue Jasmine.