Mandag morgen blev Søren Johansen og Sebastian Skovsted afsløret som modtagere af Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2016.
De to unge arkitekter insisterer på, at det ”normale” skal være æstetisk i deres bygninger. Og selvom de har færdiggjort ret få projekter, er deres resultater altså så opsigtsvækkende, at de har gjort sig fortjent til kronprins Frederik og kronprinsesse Marys hæder.
Vi har bedt de to arkitekter pege på tre bygninger, de selv er begejstrede for. Deres valg er især faldet på bygninger fra 1930’erne, hvor danske ikoner som PH og Arne Jacobsen også huserede.
Alle tre bygninger ligger i København og Nordsjælland. Hvis du ikke er på de kanter, kan du til gengæld nyde Johansen Skovsteds flot re-designede pumpestationer ved Skjern Å – og ved Ringkøbing Fjord og Vejsmark på Fyn er endnu to arkitektur-oplevelser på vej. Se mere på duoens hjemmeside.
Rudolph Tegners Museum
Den danske kunstner Rudolph Tegner skabte og betalte selv museet til sine skulpturer midt på en hede i Nordsjælland – og ligger også begravet der. Ligesom Tegners skulpturer er museet meget markant og iøjnefaldende – og det kan Søren Johansen godt lide:
- Det er en bygning, der er både skæv og fandenivoldsk og monumental. Den har sådan noget lidt tempelagtigt og industrielt over sig, og iscenesætter landskabet deroppe utrolig godt, siger han.
Fordi Tegner selv betalte, er nogle af materialerne også en smule ”tarvelige”. Blandt andet er nogle af podierne til Tegners skulpturer ikke massive sten – men eternitplader med træ inden under:
- Det flotte er, at man godt kan se bagfra, at de er hule. Han har ikke prøvet at skjule det. De har den virkning, de skal have, men samtidig er det ikke mere kompliceret, end det behøver at være, siger Sebastian Skovsted.
Rudolph Tegners Museum og Skulpturpark – 3120 Dronningmølle. Arkitekt: Rudolph Tegner (1938). Der er entre til museet, men fri adgang til skulpturparken.
Friluftsskolen
Man kan sige og synes mange ting om danske skoler. Men den flotte, lyse og lette skolebygning på Amager ligner et sted, man kunne drømme om at bo.
Skolen er oprindelig bygget til børn med tuberkulose, men i stedet for en nødtørftig slidske til rullestole har arkitekten valgt at forme hele den ene side af bygningen efter rampen til 1. sal. På begge sider er bygningens facader af glas, der også kunne åbnes op og gøre klasseværelserne til altaner
- Og så er der et ret smukt lys i rummene. Der er sådan en orangeri-agtig stemning med en masse lys og brydninger i lyset, der giver stor righed, siger Søren Johansen.
Bygningen bliver i dag brugt som specialskole – og da Sebastian Skovsted selv var forbi, var der masser af børn, der brugte bygningen:
- Det ser ud til, at den fungerer rigtig godt i dag, og hvis man tænker på hvor meget der er sket med undervisningsformen, er det utroligt, at man ikke har skullet lave noget om, siger han.
Friluftsskolen - 2300 København S. Arkitekt: Kaj Gottlob (1937). Skolen er i brug som specialskole, men kan i hvert fald betragtes udefra.
Hus i Emdrup
Johansen og Skovsted var lige ved at pege på endnu en tredje bygning fra 1937: nemlig P.H.’s eget hus i Gentofte. I stedet faldt valget på et andet hjem for arkitekter, nemlig Nini Leimand og Kåre Rønnes hus i Emdrup ved København.
- Det fantastiske er, at det ikke råber op i forhold til de andre huse i kvarteret – men samtidig har huset enormt stor karakter i sig selv, siger Sebastian Skovsted.
Huset er prisbilligt bygget af ret simple materialer, der bare er brugt på en smuk måde. Eksempelvis er gulvet af beton og indervæggene hvidt gipspuds. Selve murene består af teglblokke med lufthuller i, der giver isolation – og et godt indeklima.
- Samtidig er det nogle meget generøse rum. Stuen har meget højt til loftet og et fantastisk lys, der kommer ind, siger Søren Johansen.
Privat hus i Emdrup. Arkitekter: Nini Leimand og Kåre Rønne (2003).
Johansen Skovsted
- •
De to arkitekter Søren Johansen og Sebastian Skovsted er uddannet fra Kunstakademiets arkitektskole i København, hvor de nu er undervisningsassistenter.
- •
De seneste to år har makkerparret haft deres egen tegnestue, Johansen Skovsted Arkitekter, i Kødbyen i København.
- •
De to arbejder blandt anet med at integrere arkitekturen i naturen. Blandt andet har de ombygget tre pumpestationer langs Skjern Å og skabt et fugleudkigstårn ved Ringkøbing Fjord.