Adam Price om ny dramaserie: Det sværeste jeg nogensinde har lavet

Forfatter og tv-kok Adam Price har skiftet Borgens forløjede spin og forviklinger ud med en fortælling om broderopgør, den tyngende faderfigur og troen på Gud i ny DR-dramaserie.

(Foto: © Agnete Schlichtkrull, @DR)

’Nu lukker sig mit øje, Gud Fader i det høje…’

Ordene fra den lille aftenbøn blev ofte sagt af moderen, når Adam Price blev puttet som barn. Men det var også en af de eneste små bitte religiøse indslag i en opvækst, der ellers ikke havde "nogen som helst religiøs forankring", fortæller Adam Price.

- Mine forældres forhold til religion var nok mest en blanding af fascination af især de katolske ritualer - far var katolsk døbt - og en lille smule kristen barnetro, fortæller Adam Price.

I dag vil han nok heller ikke betegne sig selv som kristen, selvom han ligesom mange andre danskere både er døbt og gift i en kirke, samt medlem af folkekirken.

Alligevel er troen og kristendommen blandt de grundlæggende temaer i DRs nye dramaserie 'Herrens Veje', der har premiere i aften kl. 20 på DR1 og som Adam Price er hovedforfatter på.

Når troen driver værket

I 'Herrens Veje' spiller Lars Mikkelsen den dominerende og toneangivende præst og patriark, Johannes, som har to sønner, der har valgt hver deres vej.

Yngstesønnen August, der spilles af Morten Hee Andersen, er gået i faderens og forfædrenes fodspor, mens Simon Sears har rollen som ældstesønnen Christian, der kæmper med at finde sin egen vej uden for familiens traditionsrige tilknytning til præstehvervet.

Lars Mikkelsen i rollen som familiens dominerende patriark, Johannes, der kæmper med en del indre dæmoner. (Foto: © Tine Harden, @DR)

Arbejdet med serien har da også sat gang i tankerne om hans eget forhold til tro, fortæller Adam Price, mens han læner sig godt tilbage i en sofa i kulisserne til 'Herrens Veje' i DR Byen.

- Jeg tror ikke på en personlig, skabende gud, som man kan have en mere eller mindre intim relation til gennem et bønsliv, og som lytter til, hvad vi siger og tænker.

- Men jeg tror absolut på store sammenhænge, magiske øjeblikke og oplevelsen af at være en del af en større fortælling, forklarer Adam Price og nævner blandt andet den overvældende kærlighed, man kan føle til sine børn, som et eksempel.

Fuldstændigt vildt

Men hvordan fandt tv-kokken, den halve jurist, manuskriptforfatteren og skuespillersønnen på at skrive en dramaserie om en præstefamilie og deres forhold til hinanden, folkekirken og ikke mindst troen på gud?

- Nu har jeg selv lavet serier, hvor politisk ambition driver et menneske, eller en politimand skal løse en forbrydelse. Men tro er noget andet, ikke?

- Jeg synes, det er vanvittigt interessant, når det er noget, du hverken kan måle eller veje, der driver folk. Noget, der er udenfor dem selv, og som hverken er orienteret af børn, karriere, eller noget de gerne vil have. Det jo fuldstændig vildt, når man kan opleve, at mennesker lader sig bevæge eller foretage afgørende valg i deres liv begrundet primært i deres tro.

Som fader så søn

Ansvaret og læsten, der er gået i arv fra far til søn gennem generationer, og som gennemsyrer handlingen i ’Herrens Veje’, er også noget, der vækker klangbund i Adam Prices egen familiebaggrund.

- Jeg kommer jo fra en underlig slægt, hvor vi på min fars side har været skuespillere og gøglere næsten 300 år tilbage, fortæller Adam Price om forfædrene.

Morten Hee i rollen som yngstesønnen August. (Foto: © Tine Harden, @DR)

- Jeg ved ikke, om jeg decideret tror på ånder, men jeg tror på ånd. Og jeg tror også på at være en del af en sammenhæng, der strækker sig over tid. Man kan godt nogle gange have en underlig fornemmelse af, at fortiden spiller ind, og at man er en del af noget, der er større end en selv.

Han har selv oplevet at stå i situationer, hvor han har følt forfædrene "puste ham i nakken".

- Min mor var jo chef for TV-teatret i Danmarks Radio, som det hed dengang. Min far arbejdede i den her afdeling for 40 år siden. Det er ikke noget, jeg går og tænker på hele tiden, men man kan godt lidt have den der følelse, når man står i kulissen, at i stedet for at bede til Gud, så sender man måske en tanke til de gamle og siger: "Nu gør vi det sgu".

Se traileren til 'Herrens Veje' her:

Men selv om kærligheden til scenekunsten løb i blodet, blev både han og hans bror, James Price, ustandseligt opfordret af forældrene til at lave noget helt andet, for at undgå at de to brødre skulle stå i skyggen af det berømte forældrepar.

Adam Price valgte da også i første omgang at læse jura, som han dog forlod på fjerde år af studiet.

- Jeg begyndte sideløbende med studierne at skrive til teater og revy og senere hen tv i forskellige sammenhænge. Jeg troede, jeg skulle være jurist, men samtidig var jeg jo godt klar over, hvad familien var rundet af.

Efterhånden trak slægtens kald og talentet for at skrive derfor den unge Adam Price endegyldigt væk fra meterlange lovsamlinger og støvede retsbøger.

- Jeg elskede jo på mange måder den verden, som mine forældre arbejdede i. Jeg havde jo oplevet, at de var lykkelige for det, de lavede. De havde begge et lidenskabeligt forhold til deres arbejde. Der løber bare noget i årerne i den her familie, som ind imellem er en gave, og ind imellem er en pest, og som man er nødt til at forholde sig til.

Svært at skrive

Ideen om en dramaserie, der bygger på forholdet mellem far og søn, forholdet mellem to brødre, samt troens kraft til både at samle en familie og splitte dem ad, opstod, da Adam Price var i sidste del af skrivefasen til 'Borgen' tilbage i 2012.

Simon Sears spiller rollen som familiens ældste søn, Christian, der har valgt præstehvervet fra. (Foto: © Tine Harden, @DR)

- I 'Borgen' var det det politiske spil, der ligesom lagde grundplanen. Men her er det troen, der er den motiverende faktor, og som driver karakterernes rejse, skiller dem ad og forandrer dem, forklarer Adam Price, der beskriver 'Herrens Veje' som et forsøg på at finde en ny fortælleform for dramaet, der ikke kun er "ren naturalisme".

- I 'Herrens Veje' har vi haft en fælles ambition om at forsøge at bevæge os væk fra det klassiske, realistiske danske drama og lidt mere i en retning af et metafysisk univers, hvor hændelser ind imellem får lov til at være fantastiske og uforklarlige.

Men blandingen af et konkret familiedrama, kirkepolitiske forviklinger, troen og tvivlen, plus et stænk af det overnaturlige, viste sig også at være en kæmpe udfordring for den ellers garvede manuskriptforfatter.

- Det er absolut det sværeste, jeg har lavet indtil videre, fortæller Adam Price, der netop har afleveret sidste manuskript til første sæson efter at have skrevet på serien de sidste to år sammen med episodeforfattere Karina Dam og Poul Berg.

Mellem fædre og sønner

Udover bevægelsen væk fra det klassiske, danske, realistiske drama, har 'Herrens Veje' også nogle stærke mandlige karakterer i centrum af fortællingen til forskel fra 'Borgen', der mere tog udgangspunkt i stærke kvinder.

- Jeg har arbejdet meget med kvindelige karakterer, men her fandt jeg det naturligt at søge ind i et mere maskulint univers. Jeg er selv mand, jeg har en bror, og vi havde en far, der var en stor personlighed, og jeg har også selv en søn. Ikke at jeg trækker direkte på personlige oplevelser i denne serie, men der er nogle familielinjer, nogle bevægelser mellem mænd, som jeg havde lyst til at fortælle om.

Han understreger dog, at der også er "meget, meget store og vigtige kvinder" i 'Herrens Veje'.

Ann Eleonora Jørgensen som Elisabeth i 'Herrens Veje' (Foto: © Tine Harden, @DR)

Vil mere i kirke

Ud over sit eget forhold til tro og religion har arbejdet med serien også sat nogle tanker i gang hos Adam Price om den danske folkekirke.

- 75 procent af den danske befolkning er stadig medlemmer af folkekirken på landsplan. Men den er absolut i frit fald. Og hvad skal der ske, når medlemstallet falder til 50 procent? Er det så stadig en folkekirke?

Han har dog selv fået mere lyst til at gå i kirke efter at have været en del i kirke i forbindelse med arbejdet på 'Herrens Veje'.

- Der er jo kirker, der er fyldt hver evig eneste søndag. Men spørgsmålet er, om folkekirken for eksempel kan tillade sig at have dårlige præster? Det skal jo være mænd og kvinder, der virkelig vil os noget, og som kan skabe nogle meningsfulde samtalerum. Vi har jo stadig behov for ind imellem at rette tankerne i samme retning og måske mod noget, der er større end os selv.