Radio24syvs ugentlige sladderprogram ”Det, vi taler om” begik fredag noget af et scoop.
De havde besøg af Sahar Aslani, som har været domsmand i Se og Hør-sagen, og som fortalte programmets vært, Ditte Okman, om, hvordan forløbet havde været.
Samtalen i programmet forløb blandt andet således:
Ditte Okman: ”Så vidt jeg husker, sagde retsformanden, at der var taget særlige hensyn i forhold til, at Kim Henningsen har været meget syg. Han har været indlagt et par gange, selvmordstanker...”
Sahar Aslani: ”.. Elektrochok. Når man laver straffeudmåling, er man også personligt involveret. Man tænker – ups, hvad nu, hvis man giver den her dom, og han så begår selvmord i fængselscellen.”
Dermed fortalte Sahar Aslani om nogle af de overvejelser, der lå til grund for afgørelsen om at give den tidligere chefredaktør for Se og Hør Kim Henningsen et års betinget fængsel samt 200 timers samfundstjeneste. Dommen gav hun i samarbejde med en juridisk dommer og en anden domsmand.
Samtidig brød hun ifølge professor i strafferet, Jørn Vestergaard, både Retsplejeloven og Straffeloven. I Retsplejelovens paragraf 885 fremgår det, at der er tavshedspligt med hensyn til rettens rådslagning og afstemning.
I Straffelovens paragraf 152 lyder det desuden, at ”en oplysning er fortrolig, når den ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som sådan, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser.”
Henningsens advokat: Alvorligt problem
Kåre Pihlmann, der er forsvarsadvokat for Se og Hørs tidligere chefredaktør Kim Henningsen, tager sagen meget alvorligt.
- Hun løfter sløret for, hvad de har talt om, når døren er lukket. Det kan være et alvorligt problem, siger han til DR Nyheder.
Ifølge Kåre Pihlmann er domsmandens kommentarer i radioprogrammet endnu en grund til, at han kunne finde på at anke dommen. Om muligt kan kommentarerne få endnu større betydning end en anke:
- Ultimativt kan det betyde, at sagen må gå om. Det er nok forhastet at sige nu. Men man kan anke til frifindelse, siger han.
Domsmanden hadede sladder
Udover de konkrete udtalelser om Kim Henningsens psyke, talte domsmanden også om sit forhold til sladder i ”Det, vi taler om”.
Hun nævnte blandt andet, at hun havde haft et anstrengt forhold til sladderblade, siden prinsesse Diana blev dræbt i en trafikulykke, da hun blev forfulgt af paparazzifotografer for 19 år siden.
- Jeg synes ikke, man skal købe dem (sladderblade, red.). Jeg synes, de skal uddø, sagde Sahar Aslani blandt andet i radioprogrammet.
Til det blev hun spurgt om, hvorvidt hendes holdning til sladder havde været med til at præge hende som domsmand.
Svaret lød:
- Det har ikke præget mig på den måde. Vi har været nødt til at holde os til lovgivningen.
Ikke desto mindre gør disse udtalelser Kåre Pihlman endnu mere kritisk, og han stiller spørgsmål ved, om domsmanden opfylder habilitetskravene, når hun tilsyneladende har en stærk modvilje mod sladder.
- Tilliden til processen står og falder med, at dommerne er upartiske og objektive. Kan man så have tillid til, at hun har været objektiv? Har de fået er retfærdig behandling? Har hun påvirket dommerkolleger? Det kaster en tung skygge over hele sagen, siger han.
Kåre Pihlman påpeger desuden, at ankefristen først udløber om 13 dage og understreger, at han vil se nærmere på sagen.