- Det er en voldsom omvæltning i ens tilværelse, når man har været to, og man så er én.
Sådan beskriver dronning Margrethe tabet af sin mand, prins Henrik, der gik bort i 2018, i DR-programmet 'Danskerne interviewer dronningen', der er lavet i anledning af dronningens 50-års regeringsjubilæum.
Og det er en følelse, 76-årige Erik Bonde kan genkende.
Ligesom dronningen har han nemlig også prøvet, hvordan tilværelsen ændrer sig drastisk, når man mister den, der står én allernærmest.
I 2019 blev Erik Bondes kone, Ann Jeanette, diagnosticeret med en aggressiv form for lungekræft - og blot få måneder senere var hun væk. Med ét havde Erik Bonde mistet sin livspartner og følgesvend gennem næsten 50 år.
Selv beskriver han tabet af sin kone som at miste "halvdelen af sig selv".
- Jeg havde kendt min kone i over 50 år, og så er man jo en enhed. Man føler sig simpelthen følelsesmæssigt amputeret, når sådan noget sker. Så er halvdelen af en selv væk, og den kommer ikke igen, fortæller han.
Ikke nok med at han havde mistet sin kone, så måtte Erik Bonde inden for ganske få måneder samme år også sige farvel til både to brødre og en svigerinde.
Derfor har Erik Bonde om nogen haft sorgen helt tæt inde på livet.
Og da han sidste efterår sammen med 17 andre udvalgte danskere fik chancen for at stille dronning Margrethe et personligt spørgsmål til programmet 'Danskerne interviewer dronningen', var det netop også sorgen, der var i fokus.
- Jeg vil gerne spørge Deres Majestæt, hvordan De er kommet videre efter sorgen og savnet af prins Henrik, lød Erik Bondes spørgsmål, efter han havde fortalt dronningen om sine egne oplevelser med at miste.
Dét spørgsmål besvarede dronningen blandt andet ved at takke danskerne for den støtte, de viste hende i tiden efter prins Henriks død.
- Jeg har haft stor glæde af mine to sønner, svigerdøtre og børnebørn, men jeg tror især, at det var den fornemmelse, jeg fik af, at folk støttede op om mig. Folk, som jeg slet ikke kender. Det var virkelig, virkelig noget, der betød noget, forklarede dronningen.
Se hele Erik Bondes samtale med dronningen her:
'Forbavset' over dronningens empati
For mange af os er døden og ikke mindst følelserne af sorg og savn et emne, vi helst undgår at tale om. Derfor vil nogle måske også mene, at det var et meget personligt - og måske lidt vovet - spørgsmål, Erik Bonde stillede dronningen.
Sådan ser Erik Bonde dog ikke selv på det. For ham er sorgen nemlig ikke et tabu, men noget, vi derimod skal blive endnu bedre til at tale om.
Det var nemlig gennem samtalen, Erik Bonde selv fik bearbejdet sin sorg. Kort efter tabet af sin kone startede han i en lokal sorggruppe i hjembyen Kongens Lyngby.
En gruppe, der ifølge Erik Bonde har haft stor betydning for, at han i dag er kommet godt videre.
- Man siger jo tit, at vi mænd kan have det svært med følelser, men i den sorggruppe var der så høj en grad af tryghed, at det blev let og naturligt at tale om, hvordan man havde det, og hvordan man nogle gange kunne føle, man var på vej ned i et sort hul. Det har virkelig været en stor hjælp at kunne tale med andre, der går med de samme følelser, siger Erik Bonde og fortsætter:
- Når man er i sorg, kan man godt frygte, at folk omkring én, der ikke har prøvet det selv, med tiden bliver lidt trætte af at høre på én. Men i sorggruppen sidder man jo sammen med nogen, der har oplevet noget lignende, og i et rum, hvor det er okay at være ked af det. Det har været en utrolig støtte.
Ud over sorggruppen har Erik Bonde også fundet støtte hos sin datter og barnebarn. Og så har han sørget for at komme ud af huset og holde sig travlt beskæftiget.
- Jeg fik det råd, at jeg skulle se at komme ud og i gang med at lave noget. Også selvom det var dét, jeg havde allermindst lyst til på det tidspunkt. Det tvang jeg mig selv til og begyndte på en masse frivilligt arbejde. Og i dag vil jeg næsten sige, jeg har en stram kalender til tider, fortæller Erik Bonde med et lille grin.
Det er et råd, som også dronningen påpeger, har været med til at hjælpe hende gennem tabet af prins Henrik.
- Når man i mit tilfælde ovenikøbet har noget, man skal, er det en kæmpe fordel. At man simpelthen ved, man skal sparke sig ud i det, og man skal videre. Det, at man har meget at gøre, betyder vældig meget, fortalte dronningen og fortsatte:
- Jeg er uhyre heldig med at have en position, hvor jeg skal bruges hele tiden. Så kommer man op af grøften lige så hurtigt, som man kommer ned i den.
For Erik Bonde var det en stor oplevelse at få chancen for at møde og tale med dronningen, og særligt hendes menneskelighed og forståelse for hans svære situation gjorde indtryk.
- Hun var utroligt empatisk, det mærkede jeg tydeligt. Det var jeg faktisk lidt forbavset over bagefter: At jeg kunne mærke, at det ikke bare var en samlebånds-samtale for hende. Jeg fik virkelig fornemmelsen af, at der var et menneske inde bagved.
14-årige Villads mødte dronningen som den allerførste
En anden, der også fik chancen for at stille et spørgsmål til dronning Margrethe, er 14-årige Villads Dyg Jørgensen.
Faktisk var han den allerførste, der skulle møde hende, da han og 17 andre danskere var inviteret til "spørgerunde" på Fredensborg Slot.
- Det første, jeg tænkte, var: "Shit, det her bliver vildt." Min far havde holdt hemmeligt for mig, at jeg var den første, der skulle tale med dronningen, og han fortalte mig det først en time inden optagelserne, fortæller Villads Dyg Jørgensen.
- Nu ved jeg ikke, hvordan de andre deltagere havde det, men jeg synes, det var ret nervepirrende at skulle på som den allerførste!
Trods lidt ekstra hjertebanken gik mødet efter Villads Dyg Jørgensens egen overbevisning dog godt.
- Det var faktisk en overraskende naturlig samtale, vi havde. Selvfølgelig tænkte jeg over, at jeg skulle huske at sige "De" og "Dem", men ellers følte jeg bare, jeg sad og snakkede med et helt normalt menneske, og hun virkede rent faktisk interesseret i mit liv, og hvem jeg var, fortæller Villads Dyg Jørgensen.
Til daglig går han i ottende klasse, og på det seneste er tankerne om fremtiden, og hvad han mon skal lave, når han bliver voksen, begyndt at fylde mere og mere.
Og det var netop de tanker, hans spørgsmål til dronningen tog udgangspunkt i. For modsat Villads Dyg Jørgensen har hun ikke selv i samme grad kunnet vælge, hvad hun ville bruge sit liv på.
- Har De nogensinde været ked af, at De ikke selv har kunnet vælge, hvad De ville være, spurgte han.
Til det svarede dronning Margrethe, at hun faktisk så det som en fordel, at hendes skæbne på sin vis allerede var beseglet i en ung alder.
- I tiden omkring gymnasiet tænkte jeg, at det egentlig var en kæmpe fordel, at jeg ikke skulle finde ud af, hvad jeg absolut skulle eller havde lyst til (...) Jeg havde min fremtid, og den lå fast, og så behøvede jeg ikke tænke på, om jeg ville være det ene eller det andet, lød det fra dronningen.
Dronning Margrethe kom dog samtidig med et forsigtigt bud på en alternativ beskæftigelse, hvis hendes liv havde set anderledes ud.
- På det tidspunkt ville jeg nok have været arkæolog, hvis jeg ikke havde den forpligtelse, lød det.
Selv gør Villads Dyg Jørgensen sig mange tanker om, hvad han skal uddanne sig som i fremtiden. Men hans foretrukne beskæftigelse hersker der ikke tvivl om:
- Jeg vil gerne være professionel fodboldspiller. Jeg har spillet fodbold, siden jeg var seks, så det er min store drøm. Jeg ved også godt, det er de færreste, det lykkes for, men jeg krydser fingre lidt endnu, siger han med et grin.
Se hele Villads Dyg Jørgensens møde med dronningen her: