Hun blev landskendt som den forældreløse Simone i DR-julekalenderen ’Theo & den magiske talisman’.
Men i virkelighedens verden besøger Safina Coster-Waldau ikke magiske verdener. Og heldigvis er hun heller ikke forældreløs. Julekalenderrollen blev hendes første store tv-rolle – og det var en stor oplevelse for hende, fortæller hun.
- Juleaften var det store tudedag. Hver gang folk spurgte, om jeg var okay, begyndte jeg at græde. Jeg havde set den komme, men det startede helt fra morgenstunden.
Egentlig har Safina Coster-Waldau hele tiden været overbevist om, at hun ville være professionel skuespiller, når hun en dag er færdig med at gå i skole.
Men nu, i kølvandet på julekalenderen, er der ingen tvivl tilbage i den 15-årige pige.
- Vi var i Polen en måned for at optage julekalenderen. Der var ikke én dag, hvor jeg ikke gad gå på arbejde. Når jeg bare går i skole, tager det mig en halv time at komme ud af sengen. Men det var ikke svært for mig, mens vi optog, jeg var meget mere motiveret, siger Safina med julelys i øjnene.
- Jeg var så fascineret af det hele. Hver gang de sagde 'værsgo!', fik jeg sommerfugle i maven. Også selvom det var noget, vi havde taget fem gange.
Vil gerne prøve det hele
Faktisk er Safina og hendes far ikke de eneste i familien, som er skuespillere. Moderen Nukâka Coster-Waldau er professionel skuespiller, og storesøster Filippa drømmer også om at gå den vej.
Og selvom der lige kommer til at gå nogle år, før Safina kan søge ind på teaterskolen, drømmer hun om at få lov til at spille en masse forskellige roller
- Min far får tit skurkerollen, og jeg kan se, at mange skuespillere tit bliver typecastet. Jeg vil ikke så gerne spille én slags, jeg vil gerne prøve det hele. Det har jeg heldigvis også tid til, får jeg at vide hele tiden, siger hun.
- Der er så mange børneskuespillere at sammenligne sig med. Og jeg hører ret tit om, at børneskuespillere bliver ødelagte. Men det gør jeg ikke.
Men det er ikke kun skuespillet, der fylder i hendes unge hoved. For selvom Safina Coster-Waldau kun er 15 år og tilmed er opvokset i et priviligeret land som Danmark, så har hun haft rig lejlighed til at opleve uligheden i verden.
Det har hun gennem sin far, Nikolaj Coster-Waldau. Udover at være skuespiller, er han nemlig goodwill-ambassadør i FN. Det betyder, at han forsøger at samle opbakning til FN's verdensmål, der blandt andet inkluderer ligestilling mellem kønnene.
- Så vi har flere gange været med til noget, der hedder 'Global Goals World Cup' i New York. Et af verdensmålene er kønsligestilling, og min søster og jeg lærte alt muligt. Vi har blandt andre mødt Malala. Er det ikke sejt? siger Safina og henviser til Malala Yousafzai, som kæmper for pigers ret til uddannelse.
'Jeg er blevet så inspireret'
Det hele kan selvfølgelig ikke være julekalendere og FN-konferencer. Og når hun ikke lige har en tv-rolle eller rejser rundt med sin familie, så lever Safina Coster-Waldau et relativt almindeligt teenageliv.
Berøringen med ligestillingsaktivismen betyder, at hun lægger mærke til meget, som andre 15-årige måske ikke lige gør.
Hun tænker for eksempel en del på, hvor forskelligt vi også herhjemme i Danmark ser på piger og drenge. Selvom det på ingen måde kan sammenlignes med situationen i mange af verdens udsatte lande, understreger hun.
- Jeg tror, folk i min alder synes, det er lidt kikset at være feminist. Måske er de bare ikke så opmærksomme på, hvad det betyder. Nogle tror, at hvis man er feminist, så er man imod mænd. Men man behøver ikke være anti mænd for at være pro kvinder. At være feminist betyder jo bare at stå inde for lighed, siger hun.
Når Safina er sammen med sine venner i skolen, lægger hun blandt andet mærke til, hvilke ord skolekammeraterne bruger, som kan virke nedværdigende over for det kvindelige køn.
- Man bruger 'tøsepige' og 'tøsedreng'. Det bliver noget dårligt at være 'tøs'. Det var også noget, jeg selv sagde, da jeg var yngre, siger Safina Coster-Waldau.
- Men efter vi har snakket med så mange mennesker (til 'Global Goals World Cup', red.), er jeg blevet så inspireret! Vi mødte så mange, der kæmper for ligestilling. Det vil jeg også gerne.
Se indslaget fra Danmarks Indsamling med Safina Coster-Waldau, Gerda Lie Kaas og deres to fædre her: